CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ez azért mégis csak sok? Tábori számháború Csepelen közpénzzel, válaszra váró kérdésekkel

2021. augusztus 05. 00:02 - csú

csepeli_napkozis_tabor_1_2021-07.jpgNyomolvasóknak kell ostromolni  a titkok várát, ahol csúszdára ültették a tényeket? Nem gyerekjáték a Csepeli Napközis Tábor újjáépítésének  ellentmondásos pénzügyi története  

A Napközis Tábor volt Borbély Lénárd idei slágertémája a fideszes önkormányzati médiában. A Csepeli Hírmondó ez évi 14 számából 6-ban szerepelt az ügy, pár soros hírrel vagy három oldalas cikkel, természetesen sok Borbély Lénárddal. Sikersztorit csináltak belőle, kezdve a szocialisták folyamatos cikizésével, mert valamikor, kihasználatlanság miatt, eladták a tábort, folytatva a két hős, Borbély és Németh Szilárd által irányított visszavásárlásig és zárva az újjáépítés részletes nyomon követésével.

A tábor szép lett, a történet azonban bonyolultabb a médiában megjelenteknél. Bár nem mellékes, de nem a visszavásárlás éve és a nemrégiben újjáépített tábor átadása között eltelt 5 év a lényeg. A táborral kapcsolatos írások, a visszavásárlásról, az újjáépítésről megismert dokumentumok több eltérést mutatnak, amin illene az érintetteknek legalábbis elgondolkodni. Néhány példa: 

A Napközis Tábor visszavásárlására és a terület rendezésére fordított kiadások: 

1) A csepel.hu 2016. április 6-án közölt írása szerint 95,1 millió forintba került a visszavásárlás.

2) A tábor régi épületeinek bontására és a terület rendezésére 32,251milliót hagyott jóvá a képviselő-testület. (289/2016./VII.28./ Kt. határozat) 

Ezek az összegek, szerintem, nem lettek figyelembe véve a tábor „teljes körű korszerűsítésének” végösszegénél. Pedig ez a ~ 127,3 millió(!) forint is része a tábor teljes bekerülési költségének!

Az önkormányzat által, dokumentáltan megjelenített újjáépítési költségek:   

1) Az önkormányzat az újjáépítésre, a 2017. évi TÉR-KÖZ pályázat 2020. szeptember 24-i képviselő-testületi ülésen véglegesített változata szerint, 310 millió forintot nyert el, vissza nem térítendő támogatásként. A CSH idei 10. és 14. száma már 460 millióról ír. Akkor most melyik a valós összeg? Melyik szerződésben és mikor került aláírásra a pályázati támogatás módosítása?
2) A táboron belüli műfüves labdarúgó pályára 27,97 milliót nyert az önkormányzat. (2020. szeptember 24-i kt-ülés, 11. napirend)

3) A felújításra 679 milliót fordított az önkormányzat, ebből 260 millióra az IP.Planet Kft-vel, 419 millióra a Csepeli Városgazda Zrt-vel kötöttek szerződést. 

4) A legutolsó változat (CSH VII.14-i száma, 5. oldal) szerint a TÉR-KÖZ „Napközis tábor komplex megújítása” c. pályázathoz jóváhagyott „önerő összege 720 millió forintot tett ki.” A korábbi, 163/2021./VI.11./ sz. polgármesteri határozatban még 1.105 mFt(!)) szerepelt. Mi az oka az egy hónap alatt – VI.11-VII.14 között –, „bekövetkezett” 385 milliós önerő csökkenésnek, azaz a februárban jóváhagyott önerőhöz való visszatérésnek? Talán rájöttek, hogy ez azért mégis csak sok!? Mi lett/lesz a 385 millió, fel nem használt „önerő” sorsa? 

5) Borbély Lénárd az átadási ünnepségen azt mondta: „A létesítmény teljes körű korszerűsítése bruttó 1.8 milliárd forintból valósult meg.”(CSH,14. szám, 4-5. oldal), miközben a május 19-i lapszámban „közel egy milliárdos beruházásról” beszélt! Másfél hónap alatt ~ 800 millióval nőtt a végszámla! Miért?

Végül, a fentiek szerint, a 310 milliós TÉR-KÖZ pályázati összeg helyett 460 millióval számolva, a végösszeg 1,887 milliárd forint, több a polgármester által közölt 1,8 milliárdos összegnél. Ha beszámítjuk a visszavásárlási és területrendezési kiadást, a ~ 127 milliót, a végösszeg meghaladja a két milliárdot. Akkor mennyibe került a tábor korszerűsítése? Nem kellene már egyszer pontosan utánanézni a dolgoknak és az igazat mondani és megírni? 

Csakúgy, mint a tábor valós területe kapcsán „használt”, területnagyságot jelző számok esetében:

> A „visszavásárláskor” a felszámoló biztos által kiadott pályázat szerint a tábor területe 13.767 m2 volt.

> a CSH 2016. április 21-i száma szerint a tábor „14 ezer négyzetméteres terület”- ként szerepelt, míg az idei 3. számban már csak 13.500 m2-es ingatlanról van szó.

Lehet, hogy pár hónap múlva, a végelszámolásnál ismét változik az ingatlan nagysága?

A tábor építése egyes állomásainak bemutatása során és átadásakor azonban nem csak a fenti tényeket keverte a CSH vagy a polgármester. Talán nem véletlenül, „összemosták” a tábort a mellette lévő, külön helyrajzi számú „sportközpont”- tal”. Ez azonban jogilag és anyagilag is külön történet, ezért folytatás következik….

Addig is, szerintem, jogos a kérdés: ki és mennyit nyert a napközis tábor bruttó 1,8 milliárd(!?) forintos újjáépítéséből?  

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9516649298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása