CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Drága az ingyenesség az újabb csepeli sportközpontnál, az ígéret földjén?

2021. augusztus 13. 00:02 - csú

penzcsapbol_csepelen_omlik_a_penz-777_8.pngCsepelen  folynak a százmilliók, a milliárdok a sportra, sportos beruházásokra.  Nem rég jelentette be Németh Szilárd, hogy újjáépíti a csepeli sportot, a Csepel SC Alapítvány Béke téri sportlétesítményeit, valószínűleg milliárdokért. Akkor miért kellett az elmúlt 11 évben rendelettel letiltani minden fejlesztést a sporttelepen? A kerületben működő 47 sportegyesületből több a labdarúgás utánpótlás neveléssel foglalkozik, 4 pálya is van a kerületben...Tegnap a  napközis táborról írtunk Mitől zárják el a csepelieket a Hollandi úti kirakatban címmel, ma a mellette lévő sportberuházást nézzük meg közelebbről a tények és a számok segítségével. 

Mi történt valójában a vétel helyett ? Azt írta a szerző a Csepeli Hírmondó idei 14.számában, az „Átadták az újjáépített Napközis Tábort” című tudósításban, hogy „2016-ban a jelenlegi önkormányzat visszavásárolta az értékes ingatlant és a mellette lévő sportközpontot is megvette a magyar államtól. 

Nézzük a tényeket, most a sportközpont ügyében:

1) Több mint hét éve, 2014-ben a képviselő-testület határozatot hozott a napközis tábor melletti, jelenlegi sportközpont ingyenes tulajdonba vételével kapcsolatban. (336/2014. /VI.26./ Kt. sz. hat.) Nem lett az ügyből semmi. Három évvel később(!) módosították a határidőt 2018. VIII.31-re.! (341/2017. /09.28/ Kt. sz. hat.)

A határidő lejárta előtt, 2018. augusztus 9-én az MLSZ és önkormányzat között együttműködési megállapodás jött létre az ingatlanra vonatkozóan. A megállapodásból kiderült, hogy az ingatlan állami tulajdonban maradt, megszerzése helyett az önkormányzat az államtól csak használatba kapta meg az ingatlant, s a két fél a

1213 Budapest, Hollandi út 18. sz alatt, a hrsz.: 205800/3, kivett táborhely megnevezésű ingatlanon „labdarúgó pálya és kiszolgáló infrastruktúra fejlesztést (a továbbiakban: Beruházás) valósítanak meg” az állami tulajdonos engedélyével. (csepel.hu – Hivatal, ügyintézés – Üvegzseb – Polgármesteri Hivatal – 2018. évi szerződések)

Három hónappal később, 2018. november végén jött létre, a használatbavételi szerződés a Magyar Államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az önkormányzat és a Csepel Utánpótlás Sportegyesület között!   (csepel.hu – Hivatal, ügyintézés – Üvegzseb – Polgármesteri Hivatal – 2018. évi szerződések) 

Egy év múlva, 2019. október 17-én kötötte meg az önkormányzat az „Adásvétellel vegyes csereszerződés és adásvételi szerződés” című szerződést, amelyben az egykori napközis táborhoz tartozó, összesen 31.971 m2-es, 645,9 milliós forgalmi értékű területekért, közte a sportközpontért, elcserélt/eladott összesen öt, 171.088 m2-nyi  2,67 milliárd forint értékű ingatlant (kivett közparkot, kivett erdőt, kivett beépítetlen területet, kivett üzemet, udvart és kivett erdőt).  (csepel.hu – Hivatal, ügyintézés – Üvegzseb – Polgármesteri Hivatal – 2019. évi szerződések)

Így „vette meg a magyar államtól” az önkormányzat, öt év után, a Napközis Tábor melletti sportközpontot. Így nem lett az „ingyenes tulajdonba vétel”-ből (lásd a 2014-es eredeti határozatot), semmi. Hogy a bonyolult csere és adásvételi szerződés mennyire volt előnyös vagy hátrányos az önkormányzat számára, mennyiben növelte vagy csökkentette a Csepeli Önkormányzat vagyonát, azt szakember tudja eldönteni. Viszont nem találtam utalást arra, hogy az önkormányzat képviselő-testülete jóváhagyta volna a „csereszerződést és adásvételi szerződés”- t, ami mindenképpen elgondolkodtató. Lehet, hogy több képviselő nem is tud a szerződésről?

2) A sportközpont, alias labdarúgópálya, létrehozásának költségeit először a 2018. augusztus 9-i együttműködési megállapodásban rögzítette az önkormányzat és az MLSZ. Ezek szerint a beruházás teljes bruttó költsége 283.830.732.- Ft. + ÁFA, azaz, 360.465.030.- forint, amiből 10 százalék az önkormányzati önrész.

Tavaly, 2020. február 7-én módosították a szerződést, egy helyett már kettő (egy műfüves és egy élőfüves) pályát rendelt meg a használó fél, az önkormányzat. A költség ennek megfelelően változott, a teljes bekerülési költség, ÁFÁ-val együtt 573.183.515.- Ft, ami 59 százalékkal meghaladta az eredetileg tervezett összeget. Érdekessége az ügynek, hogy Borbély Lénárd a Napközis Tábor átadásakor a következőket mondta:

„Ugyanakkor köszönet illeti a Magyar Labdarúgó Szövetséget is (MLSZ), hisz 516 millió forintos támogatással segítették a sportpálya létrejöttét. A létesítmény megvalósításához az önkormányzat bruttó 86 millió forintot biztosított. De nem jutottunk még a fejlesztés végére, hisz a műfüves pálya mellett a jövőben kialakításra kerül még egy kisebb, élőfüves sportpálya is” (Csepeli Hírmondó, idei 14. szám) Ezek szerint a szerződésben rögzített élőfüves pálya még nem készült el, továbbá az önkormányzat nem ~ 57,3 milliós önrésszel, hanem bruttó 86 millióval járult hozzá a pálya és tartozékai megépítéséhez.

Miért nem lett kész az élőfüves pálya és mi indokolta az önkormányzati költségnövekedést? Ki a felelős: az MLSZ vagy az önkormányzat vezetése? Netán más területre tervezik az „élő, műfüves sportpályát”?

Csak úgy folynak a százmilliók, milliárdok a sportra, sportos beruházásokra Csepelen is. Nemegyszer meggondolatlanul, csak azért hogy „dögöljön meg a szomszéd tehene is.” Nem rég jelentette be Németh Szilárd, hogy újjáépíti a csepeli sportot, a Csepel SC Alapítvány Béke téri sportlétesítményeit, valószínűleg milliárdokért. Akkor miért kellett az elmúlt 11 évben rendelettel letiltani minden fejlesztést a sporttelepen? A kerületben működő 47 sportegyesületből több a labdarúgás utánpótlás neveléssel foglalkozik, 4 pálya is van a kerületben. Az elmúlt években sorra épültek az általános iskolákban a műfüves focipályák, több sportolásra alkalmas parkot is megépítettek, s az önkormányzat a Csepeli Utánpótlás Egyesület /CSUSE/ létrehozásával önkormányzati labdarúgó klub feltételeit teremtette meg, amelynek hosszú távú fenntartása, az NBI-be jutás álmának megvalósítása százmilliókba/milliárdokba fog kerülni. Északon, az atlétikai stadion „árnyékában” várhatóan további sportlétesítmény is létrejön. Tessék mondani hány sportlétesítményt, egyesületet, klubot, iskolai sportkört tud majd fenntartani, működtetni az egyre fogyó létszámú és ha lassan is, de öregedő, szociális, egészségügyi gondokkal küszködő kerület? A felelős válasz mindannyiunkra tartozik.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1116657710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása