CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli őrület vagy szemfényvesztés – nem középiskolás fokon?! Miként lesz ötezer millió forintból több mint 16 ezer millió?(Egy hét: 2021. augusztus 9-től 15-ig)

2021. augusztus 15. 00:02 - csú

jedlik_gimi_12.PNGA csepeli Jedlik Ányos Gimnázium legendás, sokat látott Táncsics Mihály utcai épületével kapcsolatban csak egyetlen dolog biztos; az hogy ott az idén sem lesz  tanévnyitó ünnepség és új tanév sem. Marad az ideiglenesség és a felújítás, átépítés bizonytalansága, a költségek eszement emelkedése

Megjelent az uniós nyílt közbeszerzési eljárás a Jedlik Ányos Gimnázium fejlesztésére – adta közzé a csepel.hu ez év március 11-én! Az eredményről Szabó Szabolcs Csepel országgyűlési képviselője csütörtökön, az fb-oldalán, a következőket írta:

„A Jedlik felújítására kiírt tender eredménye: nettó 16,3 milliárd forint lesz a felújítás! Ugye 2017-ben született döntés a beruházásról, akkor kapott rá az önkormányzat 5 milliárdot. Azóta eltelt 4 év! Ha rendes ütemben dolgoznak, már a beköltözést kellene szervezni, és a költségek is alacsonyabbak lennének, hiszen közben megdrágult minden építőanyag.” 

A szöveg magáért beszél. Hogy mi a beruházásért felelős állami cég véleménye, az egyelőre nem ismert. Vállalja-e így is beruházás megvalósítását vagy sem, nem tudni. Mint ahogy azt sem, új pályázatot ír ki, kevesebb műszaki tartalommal? Minden lehetséges. Kérdéseink mégis vannak a gimnázium felújítása mellett bábáskodó két csepeli fideszes politikushoz, Németh Szilárdhoz, a fejlesztés megálmodójához és Borbély Lénárd polgármesterhez, aki végig asszisztálta a folyamatot:

> Ahhoz, hogy a beruházás a tendert megnyerő cég által vállalt műszaki, pénzügyi feltételekkel elindulhasson, valakinek, leginkább a magyar kormánynak, biztosítékot kellene adni az általa megígért 5 milliárd forint feletti ~ 11,3 milliárd biztosítására. Ki és mikor fogja megadni, a

menet közbeni változásokat, a további áremelkedéseket is figyelembe vevő pénzügyi garanciákat? 

> Ezek megléte esetén mikor kezdődik el végre a beruházás, mikor költözhetnek vissza a jedlikesek (tanárok, közalkalmazottak, diákok) a régi alma materbe? 

> Ki és mikor ül már le és néz szembe a jedlikesekkel, a csepeliekkel? Ki mondja el, őszintén, hogy hány évet kell még eltölteni, egy gigantikus álom miatt a Tejút utcában? Ki mondja el, hogy bocsánat, nem így gondoltuk, de türelmet kérünk? 

> Ki mondja el, hogy mi lesz akkor, ha nincsenek és nem is lesznek meg a szükséges plusz milliárdok a nagyszabású tervekhez, s a gimnázium, az új tervek elkészültéig marad az ideiglenes helyén? 

A korrekt, tisztességes válaszadás megkerülhetetlen, az újabb ígéreteknek már senki nem fog hinni. A kérdés csak az, mit szólnak mindehhez a csepeliek és a csepeli ellenzék.

……….

A 168.hu adott tájékoztatást az MSZP politikusok szerdai sajtótájékoztatójáról, amelyen a Csepel-Soroksár komp felújítását kérték a kormánytól. Mint elmondták a komp már 1984 óta felújítás nélkül üzemel, de „mostanra már elengedhetetlenné vált rendbehozatala”, miközben a BKK által működtetett komp semmilyen kormányzati támogatást nem kap. https://168.hu/itthon/komjathi-imre-ki-kell-mondanunk-a-fidesz-kormany-megszegi-az-eskujet-210237  A hirklikk.hu augusztus 11-i, részletesebb tudósításából az is kiderült, hogy az ország 34 kompja közül ez az egyetlen, amely egy „fillér támogatást sem kapott”. Miért? Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese szerint Tóth Péter államtitkár a pályázat elbírálása során állítólag azt mondta, hogy „fentről úgyis le fogják húzni”. Azért, mert fővárosi, kérdezték a politikusok, majd hozzátették: az itt élő csepeli, soroksári emberek helyi közlekedését lehetetlenítheti el a komp esetleges leállása. Takács Krisztián MSZP-s önkormányzati képviselő hozzátette: „a csepeli polgármestert is fel fogják szólítani az emberek nevében a cselekvésre”. https://hirklikk.hu/kozelet/csepeli-komp-meg-kell-allitani-a-fideszes-bosszuallast/385430/   Azt már mi tesszük hozzá, hogy a csepel.hu, az önkormányzat hivatalos honlapja, szokásához híven, nem adott semmilyen hírt a sajtótájékoztatóról. Bár lehet, hogy Borbély Lénárddal együtt azt várják, hogy a kormány által 2016-ban(!) megígért gyalogos- és kerékpáros híd Csepel és a Molnár-sziget között végre megépüljön. https://budapest.hu/Lapok/2017/del-budapesti-kerekparosbarat-fejlesztesek.aspx Nem kellene, várakozás helyett, inkább tenni valamit az ügyben?

……………

Augusztus 12, a fiatalok világnapja, amiről a valamikori Fidesz biztos megemlékezett volna, de hol van már a valóban fiatalokból álló, fiatalos, rendszerváltó Fidesz? Különösen ebben az időszakban időszerű lenne a világnapról való megemlékezés, amikor fogyóban és öregedőben a csepeli lakosság – a rendszerváltás évéhez képest majdnem 19 százalékkal csökkent a kerület lakossága. Legutóbb a képviselő-testület az óvónői létszámcsökkenés tényének megállapítása mellett, az óvodáskorú gyerekek számának csökkenése miatt is az óvodai csoportok összevonására kényszerült. A folyamat úgy látszik, a kormány intézkedései ellenére vagy éppen amiatt, megállíthatatlannak tűnik. Jönnek majd az általános iskolai gondok, és így tovább. Egy kutatás szerint 30 év múlva Budapest lakossága 10 %-kal kevesebb lesz a jelenleginél, többek között az elvándorlás miatt is. Csepel vonzereje, elsősorban a közlekedési gondok miatt csökken, míg az agglomerációban élők száma folyamatosan növekszik. 

Riasztó tény a kivándorlás erősödése is. Csütörtökön hozta nyilvánosságra a brit külügyminisztérium, hogy eddig több mint 154 ezer magyar állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt. https://hvg.hu/gazdasag/20210812_letelepedesi_engedely_brexit_magyarok 

Gyerekeik nem a magyar gyerekek számát fogják növelni. A pandémia sem változtatott a folyamaton és a globális felmelegedés hosszú távú negatív következményei, természeti katasztrófák hatásai tovább rontják majd a helyzetet. Ideje van az egész világon a folyamattal való szembenézésnek, ami alól senki sem vonhatja ki magát. Vonatkozik ez a helyi önkormányzatokra is, akkor is, ha azokat a kormány az eltelt 10 esztendőben elöljáróságok szintjére süllyesztette. El kell kezdeni közösen gondolkodni a változtatásról, a jövőről – a jövő fiataljai érdekében. Mindenhol. Csepelen is. 

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2016659354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása