CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Alszik Borbély, felébredt Németh? Kossuth rádió lett Ábel, közben Angyalföld már messze jár.. – Egy hét Csepelen

2021. november 14. 00:02 - csú

jedlik_gimi_13.PNGEzen a héten megígérte, hogy a jövő héten, november 18-án „lesz a Jedlik Ányos Gimnáziumban a munkaterület átadás” – írta pénteken fb oldalára Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára. Állítólag képviselők és mások is meghívást kapnak az eseményre, ahol, a pletyka szerint Németh Szilárd is beszédet kíván mondani, aki nem a kerület országgyűlési képviselője. Vajon Borbély Lénárd, a kerület polgármestere, aki egyben a munkaterület felelős gazdája is, szóhoz jut majd?

Újabb bejelentések az önkormányzatok tavaly megkezdett kivéreztetésének folytatásáról. Mint legutóbb megírtuk, a kormány az önkormányzatokra hárította a minimálbér-emelés költségének egy részét. https://csepeliek.blog.hu/2021/11/07/megkaptak_a_maguket_a_csepeli_nyugdijasok_es_nemeth_szilard_maszkmentes_kozonsege_is_egy_het_a_kerul  

Szerda délután az önkormányzati szövetségek vezetőivel is közölték a kormány szándékát: 2022-ben is elengedik „a közepes és kisvállalkozások iparűzési adójának felét.” (Népszava: Prolongált kivéreztetés, 2021. november 11.)  A  hírt nem jelentette meg a csepel.hu. Mint ahogy Karácsony Gergely főpolgármester reagálását sem, amely üzenet is az őt ostorozó fideszes kerületi polgármestereknek, s amelynek utolsó mondata így szól: „Kíváncsian várom, hogy a város értékeinek elkótyavetyélésétől minden alap nélkül rettegő Fidesz-pártkatonák most felemelik-e szavukat az ellen, hogy a kormányuk folytatja a nemzet fővárosának politikai célú kivéreztetését. Most legyen nagy a szátok!" https://444.hu/2021/11/10/karacsony-gergely-most-legyen-nagy-a-szatok?fbclid=IwAR118z4s56PtIJobBw21zpJABVMDcJa2Fl28feNkq4jXLXGbqX7m9ctq_ik 

Nem lesz nagy szájuk, mert

pártkatonák, s eddig is csak néhány bátrabb merte kinyitni a száját. Borbély Lénárd csepeli polgármester sosem volt közöttük. Ő pártját és kormányát szolgálja, szerintünk nem a csepeliek érdekeit képviseli. Teljesen lekötik figyelmét, illetve energiáját a kormányzat, a kerületi önkormányzat, illetve kulturális intézményei reklámszövegeinek és rendezvényeinek közösségi oldalán való népszerűsítése, továbbá saját média megjelenésének szervezése, esetenként önkormányzati pénzből való finanszírozása. (Lásd saját fb oldalának november 8-i bejegyzését, a Konstruktíva TV – amelynek közreműködő partnere a csepeli önkormányzat –, vele készített interjúját!)

……….

Borbély Lénárd fb oldalán, illetve a csepel.hu-n is közölték a héten, hogy a „Budapest Fejlesztési Központ kérdőíves felmérést indított, melyben a Ráckevei (Soroksári)-Dunához való viszonyáról, a területen észlelt környezeti problémákról kérdezik a kitöltőket, illetve a térség értékeit vizsgálják.” Azt már nem írták meg, hogy a múlt héten a BFK találkozó szervezett a pesterzsébeti Dunai Csónakházban, a térségben érdekelt kormányzati és helyi önkormányzati szervekkel, szakértőkkel, ahol ismertették az eddig végzett munkát. A közzétett képek szerint a programon megjelent Borbély Lénárd, aki eddig nem adott tájékoztatást az ott elhangzottakról. 

https://bfk.hu/hirek/a-szakemberek-es-a-nagykozonseg-velemenyet-is-kikerjuk-az-rsd-rol/ 

Az ott elmondottak szerint a megvalósíthatósági tanulmánynak és a környezeti hatástanulmánynak 2023 végére kell elkészülnie, de előtte lesz lehetőség megvitatni a tervezett elképzeléseket. Ez pedig, szerintünk, kötelezi az önkormányzati vezetést, hogy részt vegyen a szakmai munkában, s tájékoztassa a képviselő-testületet és a csepeli lakosságot, pl. közmeghallgatás formájában, a Kis-Duna part egészének várható változásairól. Kíváncsian várjuk a polgármester véleményét és elképzeléseit a tervekről, illetve a témával foglalkozó képviselő-testületi ülés előkészületeiről. 

……….

Ábel Attila alpolgármester november 9-én jelentette meg az Elk*rtuk c. filmmel kapcsolatos gondolatait saját fb oldalán, „Kis magyar sz@rtenger” címmel, amire Horváth Gyula DK-s önkormányzati képviselő válaszolt. Blogunk 11-én közölte a két levelet. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/11/11/abel_attila_kis_magyar_sz_rtenger_valasz_abel_attilanak_horvath_gyulatol#more16751956 

Most, csatlakozva Horváth Gyula leveléhez, Ábel úr egyik mondatára reagálunk: „A film valósághoz való hűsége azonban pontos.” Szövege végén még hozzá teszi: „...hiteles film…”. Ábel úr azonban úgy járt, mint a Kossuth Rádió, amelyben szintén „tényként kezelték… az Elkxrtuk című politikai krimi narratíváját.”  Ő is elk*rta, mint a rádió, amely az alábbi helyreigazításra kényszerült: 

„2021. október 26. napján a Kossuth Rádió műsorában valótlanul állítottuk, hogy dr. Dobrev Klára 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről döntött volna. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Dobrev Klára semmilyen döntést nem hozott az úgynevezett 2006 őszi zavargások vonatkozásában.” 

https://24.hu/belfold/2021/11/11/elkxrtuk-kossuth-radio-dobrev-klara-helyreigazitas/ 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint „a közmédia súlyosan megsértette a médiatörvényt, amikor tényként közölte egy fikciós film – alkotói fantázia által kreált – hamis vádját egy valós személlyel szemben.”   

Persze ettől még Ábel úrnak szíve joga leírni véleményét, csakhogy a hazugságok ismétlésével önmagát hitelteleníti. Igaz viszont, hogy az alpolgármester hitelességéről már beszélni sem érdemes. Ha pedig úgy érzi, hogy 11 éve sz@rtengerben él, akkor további jó dagonyázást, hempergést kívánunk neki. 

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2021/11/13/helyre_kis_igazitas 

……….

Fontos hírt is közölt a héten, november 12-én, a csepel.hu a koronavírussal kapcsolatban: 5 millió 992 ezer a beoltott, 8370 az új fertőzött, elhunyt 116 beteg van hazánkban. A koronavirus.gov.hu-tól átvett írás megemlíti: november 22-28 között oltási akcióhét lesz az országban. Valószínűleg azért szervezi ezt a kormány, mert „globális szinten Magyarországon a legmagasabb a koronavírus reprodukciós rátája, tehát itthon terjed a leggyorsabban a járvány.” https://forbes.hu/uzlet/magyarorszag-reprodukcios-rata/ 

Az 1,85-ös világelső ráta egy hónap alatt  ~ 42 százalékkal emelkedett, miközben az újabb tízezres sportrendezvények engedélyezése tovább növelheti a megfertőződő betegek számát. A kórházakban már az ágyak ötödét kell felszabadítani koronavírusos betegek számára, s egyre több az elhalasztott műtétek száma. Ugyanakkor Közép- és Nyugat-Európában, például Ausztriában, Németországban  tovább szigorítanak. Nálunk meg másfél éve rejtegeti a kormány a COVID-számokat, s most jutott csak el a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal arra a következtetésre, hogy 

„A Hatóság álláspontja szerint a települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős, a számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni.” 

https://444.hu/2021/11/11/az-adatvedelmi-hatosag-kozolte-hogy-a-polgarmestereket-tajekoztatni-kell-a-telepulesi-fertozottsegi-adatokrol 

Kíváncsian várjuk a kormány, majd Borbély Lénárd döntését az üggyel kapcsolatban. Egyszer csak megtudjuk, hány ember fertőződött meg Csepelen, s hány csepeli lakótársunkat vesztettünk el a COVID járvány okozta veszélyhelyzetben.

……….

Csütörtökön, november 18-án „lesz a Jedlik Ányos Gimnáziumban a munkaterület átadás” – írta pénteken fb oldalára Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára. Állítólag képviselők és mások is meghívást kaptak, kapnak az eseményre, ahol, a pletyka szerint Németh Szilárd is beszédet kíván mondani, sőt más államtitkárok is szót kapnak. Hogy miért éppen Németh, aki nem a kerület országgyűlési képviselője? Nem tudjuk. Vajon a kerület polgármestere, aki egyben a munkaterület felelős gazdája is mond beszédet? Nem tudjuk. Azt viszont olvashattuk a Németh-féle tájékoztatásban, hogy „az önkormányzattól a fizikai valóságában is a BMSK-hoz kerül a felújítási hatáskör. Már éppen itt volt az ideje alma materünk udvarának és az iskolaépület belsejének rendbetételére.” Csak nem az önkormányzatot hibáztatja Németh az udvar vállalhatatlan állapotáért? Egyébként reméljük, hogy az „átadási” beszédekből kiderül, hogy mikor bontják a teljes beruházási munkaterület részét képező, a telek végén lévő épületben elhelyezett Dél-Pesti Tankerületi Központ, s hova költöznek az ott dolgozók. Persze ez nem akadály, a lényeg, hogy a kivitelezők mihamarabb letarolhassák a területet. Hogy mikor fejeződik be a rombolás, mikor indul a tényleges fejlesztés, azt majd úgyis megírja Németh Szilárd. Közben azért 12-én Borbély Lénárd is közzétett a TikTok-on egy felvételt, ahogy munkatársával bejárja az üres ingatlant és a kertet is megtekinti, ahol ugyanaz a munkagép „dolgozik”, amely Németh fb oldalán is látható. Nagy a verseny. Mindkét politikus a magának akarja a Jedlik ~ 20 milliárdos(!) beruházását. 

……….

 „Elnyertük az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet” – tette közzé a honlapján a Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata. 

https://www.budapest13.hu/2021/11/11/elnyertuk-az-europai-kivalo-kormanyzas-vedjegyet/ A kép mellé írt szöveget az alábbiakban közöljük:

„A védjegyet az Európa Tanács hozta létre a legjobb európai gyakorlatot folytató, bizonyítottan magas minőségben kormányzó helyi önkormányzatok számára. A pályázat során az Európa Tanács stratégiájában meghatározott jó kormányzás 12 alapelvének érvényesülését kellett bizonyítani, melyek többek között az eredményesség és hatékonyság, a válaszkészség, az elszámoltathatóság, az emberi jogok és kulturális sokszínűség vagy az átláthatóság.
Az elismeréssel járó díj egy kristály dodekaéder, melynek 12 oldalán a jó kormányzás 12 alapelve található. Megtisztelő, hogy Magyarországon az elsők között, legnagyobb településként és az egyetlen budapesti önkormányzatként nyerte el a XIII. Kerületi Önkormányzat a védjegy használatának jogát.”

Gratulálunk az önkormányzati vezetésnek, Dr. Tóth József polgármesternek, aki több mint 27 éve(!) vezeti a kerületet! Talán majd egyszer Csepel is megfelel az elismerés szigorú feltételeinek. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3116754470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása