CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Választási csepeli csali határtalan határidőkkel, feledékenységre alapozva – Egy hét Csepelen

2021. december 12. 00:02 - csú

kvassay_zsilip.jpgA magasból minden nagyon szép, de a föld közelében Csepelen (is) zsilipeli a híreket a hatalom.  Zárt a rendszer, olykor csak résnyire nyitják meg a kapukat, hogy kizúduljanak az ígéretek. Teljesítésükhöz azonban többnyire nincs határidő...

Szerdán tette közzé a magyarepitok.hu, hogy „Megújul és szivattyúteleppel bővül a Soroksári-Dunát ellátó csepeli komplexum”. A Kvassay vízerőtelepet az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában, Csepel északi csúcsán fejleszti a Colas Alterra Zrt és a Strabag Generálépítő Kft. A két cég konzorciumot hozott létre, amely összesen 9,767 milliárd forintért vállalta a teljes fejlesztés kivitelezését. A kivitelezés megkezdésének és befejezésének határideje nem szerepel a közleményben. 

https://magyarepitok.hu/vizgazdalkodas/2021/12/megujul-es-szivattyuteleppel-bovul-az-orszag-egyik-legfontosabb-vizerotelepe 

….

A választási siker mindenáron való hajszolása feledékennyé, sőt esetenként cinikussá teszi a hatalomhoz ragaszkodó pártkatonákat – jutott eszünkbe Borbély Lénárd polgármester december 7-én, a csepel.hu-n közzétett tájékoztatóját olvasva. Az írás a képviselő-testület november 25-i ülésén jóváhagyott

„Javaslat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött ellátási szerződés módosítására” c. előterjesztésről szól. A polgármester szerint: „kötelességünk és feladatunk a kerületben élő hajléktalan embertársainkról való gondoskodás”.

Egyetértünk, de miért nem jutott eszébe mindez 2018-ban, amikor Csepel Önkormányzat Biztonsági Szolgálat feliratos pólóban feszítő embereit küldte ki a csepeli utcákra, vegzálni a csepeli hajléktalanokat? https://24.hu/belfold/2018/11/01/hajlektalanok-csepel/ Vagy miért volt felháborodva és írt nyílt levelet a főpolgármesternek, amikor az a fővárosi tulajdonú, Táncsics Mihály utcában lévő volt iskolát akarta felújítani a hajléktalanok számára? https://www.csepel.hu/hireink/kozelet/item/12818-karacsony-gergely-csepelre-hozatta-volna-a-belvarosi-hajlektalanokat

Akkor sem tudta tisztességesen kezelni a témát, amikor ősszel a Fővárosi vezetés a csepeli Duna utcai Nyugdíjas Otthonában helyezett el néhány hajléktalant. Azonnal nyilatkozott a ripost.hu-nak: „úgy kell segíteni nekik, ahogy az erre szakosodott intézmények teszik”. https://ripost.hu/politik/insider/ide-koltoztettek-a-hajlektalanokat-karacsonyek-3074727/  Azaz szegregálni kell őket, nehogy valamikor  kiemelkedhessenek a hajléktalan létformából. Ezzel szemben a Fővárosi Önkormányzat 2019-es megválasztást követően 120 önkormányzati lakás bérbeadásával ~ 160 hajléktalannak tudott lakhatást biztosítani. https://www.blikk.hu/aktualis/politika/karacsony-gergely-idosek-otthonteremtes/7scyjdm 

Borbély úr, mit tett a csepeli önkormányzat a csepeli hajléktalanok lakhatásának megoldása érdekében? 

Érdemes azonban egy kicsit belenézni a polgármester által a testületi ülésen előterjesztett szerződésmódosításba is. Ha valaki utána akarna járni a többször módosított eredeti szerződésnek,  valószínűleg hamar feladná a keresést, ami arra utal, hogy a pontos tájékoztatás nem érdekelte az előterjesztő polgármestert. Sőt a javaslatában lévő számokat sem ellenőrizte: „...összesen 6x1.000.000.- forintra és 3x10.200.000.-forintra, összesen 30.600.000.-, azaz harmincmillióhatszázezer forintra jogosult a Megbízott.” A helyesírási hiba elgondolkodtató, de az összeadás sem helyes. A pontos végösszeg 6.000.000+30.600.000=36.600.000 forint! Azaz 6 millióval több, összesen harminchatmillió-hatszázezer forint jár a Megbízottnak, a Magyar Ökonomikus Segélyszervezetnek!

……….

Majd két héttel a november 25-i képviselő-testületi ülés után, december 6-án végre részletesebb tájékoztatást olvashattunk az ülésen történtekről a csepel.hu-n. 

https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/13732-jelentosen-no-az-onkormanyzati-dolgozok-illetmenye 

A cím magáért beszél, nem véletlenül emelték ki a köztisztviselők évek óta elmaradt béremelését, remélik, a tavaszi választási kampányt is segítheti. Ugyanakkor nem szóltak arról, hogy a helyi köztisztviselői bérek most sem fogják elérni a versenyszféra átlagbéreit, ráadásul a várható 5 %-os infláció gyorsan elértéktelenítheti az emelést. 

A testületi ülést követő közmeghallgatáson elhangzott hárosi problémakör kapcsán megjegyezzük, hogy a tervezett intézkedések nem fogják megoldani a helyzetet. Időszerű lenne már a 2010-ben megígért hárosi rendezési terv elkészítése és ennek kapcsán a terület fejlesztésének megkezdése.

Hamis volt a polgármester részéről a gerincút folytatását sürgető hozzászólásra adott válasza is, hiszen az önkormányzat vezetése 11 év alatt nem volt képes a csepeli gerincút folytatásának megígért megtervezésére és a beruházás kivitelezésére vagy legalább megkezdésére. 

……….

Borbély Lénárd a héten is folytatta Németh Szilárd ellen vívott saját harcát, most a Jedlik felújításáért végzett hatalmas munkája igazolása érdekében. December 6-án tette közzé közösségi oldalán, amit korábban már beharangozott: nyilatkozott az ügyben az önkormányzat által is támogatott, TV2 Konstruktíva c. műsorában. Néhány megjegyzés:
> Azt állította, hogy a nagyszabású tervekhez az önkormányzat 2020-as költségvetési összege sem lett volna elegendő. Egyetértünk, a ~ 20,5 milliárdos bekerülési összeg (16 milliárd+ÁFA) valóban sok. Akkor miért adta áldását a „nagyszabású” tervekhez? Miért nem szólalt meg az ügyben, hogy ő nem ért egyet a Németh Szilárd által megálmodottakkal? (Lásd blogunk december 7-i írását: „Esztelen pénzszórás Csepelen, a mamelukok etetésével?”)

> Kiváló az együttműködés a beruházásban közreműködőkkel – mondta Borbély. Állítólag Németh Szilárd meg sem hívta a munkaterület „átadási” ünnepségére, ráadásul a kettejük közötti politikai, emberi párharc miatt nem hiszünk abban, hogy Németh közel engedi a polgármestert a gimnáziumi fejlesztéshez, amit saját sikerének kíván választási kampányában eladni. 

> „Reményeim szerint a munka elvégzése után a Jedlik Ányos Gimnázium visszaköltözik…” Ezek szerint, az aláírt szerződések ellenére, csak reménykedik a polgármester?

……….

„Németh Szilárd lefasisztázta Németországot” címmel jelent meg pénteken a hirklikk.hu-n egy írás, amelyben a szerző az államtitkár Kiss János nyilasok általi meggyilkolásának évfordulója alkalmából, az altábornagy sírjánál elhangzott beszédére reagált. Németh, szokásához híven, előtte most is beugrott, valószínűleg egy kis früstök kedvéért, most éppen Bábolnára, majd kellően „feltankolva” mondta el beszédét. Volt benne minden, megfelelt Kedves Vezetője korábban kimondott iránymutatásának: „..a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé”. https://twnews.ch/hu-news/orban-viktor-az-uj-nemet-kormanyrol-tobbe-mar-nem-allunk-egymas-mellett Ezen fellelkesülve Németh már a második világháború végéhez, pontosabban 1944-hez hasonlította a jelenlegi helyzetet:
“Ma ugyanolyan, Magyarország keresztény kultúráját, nemzeti örökségét, a magyarok jövőjét fenyegető erőszakos kihívásokkal kell szembenézni, mint 1944-ben.”, majd hozzátette: az új német koalíciós program aláírói nemcsak saját országukat, hanem egész Európát meg akarják változtatni, meg akarják alapítani az »új birodalmat«, az európai egyesült államokat, elvéve ezzel a nemzetállamok, így Magyarország szuverenitását is”. https://hirklikk.hu/kozelet/nemeth-szilard-kegyeleti-megemlekezese/390783

Elképesztő párhuzam, elképesztő vélemény egy demokratikusan megválasztott, még hatalomba sem lépett német kormány egyelőre ismeretlen programjáról, politikai terveiről. Vajon mit fog szólni az általa hőn szeretett Orbán Viktor, amikor megtudja, hogy kormányát a nyilasok rémuralmához, Szálasi fasiszta kormányához hasonlította, elfelejtve, hogy Kiss János altábornagy éppen ellenük harcolt és azok végezték ki.

Németh, eddigi szokásaitól eltérően, nem merte szövegét feltenni saját közösségi oldalára. „Itthon”, Csepelen, nem vállalta beszédét.  

Lásd még:

https://csepeliek.blog.hu/2021/12/11/egyszer_volt_nemeth_szilard_haduzenettel_felero_bardolatlansaga#more16780382 

……….

A héten kipostázták a csepeli nyugdíjasoknak is a kormány újabb, százmilliókba kerülő propaganda anyagát, a JóKor-t. A „Friss és hasznos információk nyugdíjasoknak” alcímmel megjelent lap a kormány és a Fidesz propagandaüzeneteit ismételgeti, amelyek többsége nem friss és egyáltalán nem hasznos, szerintünk már csak a leghűségesebb fideszesek hiszik el. Talán a tavaszi választási kampány segédanyagának szánták. Ezért, a szokásos Orbán bevezető alatt 11 pontban sorolják fel a nyugdíjasok megbecsülésének „bizonyítékait”. Ezek egy része nem a nyugdíjasok megbecsüléséről szól (csok, tetőtér-beépítés), vagy például a nyugdíjprémium ügyében még a Bajnai kormány döntött. Az pedig elszomorító, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta csak 10 százalékkal nőtt, hiszen az infláció növekedése ennél jóval magasabb volt. A kiadványra „válaszul” felsorolunk néhány tényt, amelyek cáfolják azt az állítást, hogy „Magyarország Kormánya megbecsüli az időseket”. Az Orbán-kormány:

> megszüntette a korhatár alatti és a korkedvezményes, illetve a korengedményes nyugdíjakat;

> eltörölte a rokkantsági nyugdíjat;

> megszüntette a szolgálati nyugdíjat és megadóztatják az átnevezett szolgálati járandóságot;

> 11 év alatt sem emelték az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, amely azóta is 28.500 forint;

> eltörölte a járulékplafont, amely lehetővé teszi a havi többmilliós nyugdíjakat is;

> az inflációkövető nyugdíjrendszer miatt növeli a nyugdíjak és a bérek közötti különbségeket, ami a nyugdíjasok leszakadásához vezet. Ebből következően az idei, de a jövő évi nyugdíjemelés sem oldja meg a nyugdíjasok problémáit, amely gyakorlatilag már a nyugdíjba menéssel elkezdődik. A nyugdíjas társadalom tagjai az igazságtalan nyugdíjrendszer miatt, nyugdíjazásuk után azonnal „elindulnak” a lejtőn. Elkerülhetetlen egyeseknél a lassú, a többségnél a gyors elszegényedés. 

Ami a 13. havi nyugdíj visszaépítését illeti: a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló törvényjavaslatot a Medgyessy-kormány 2003. február 4-én terjesztette be a parlamentnek. A fideszesek egy része nem szavazta meg, ötvenöten meg, köztük Orbán Viktor is, igazolatlanul távol maradtak a szavazástól. https://keleten.hu/gazdasag/visszatekinto-ki-adta-es-ki-vette-el-a-13-havi-nyugdijat/ A 13. havi nyugdíj bevezetését végül az MSZP-SZDSZ-es többség szavazta meg. Ennek ellensúlyozására a fideszesek 2006 márciusában, a közelgő választásra való tekintettel, a 14. havi nyugdíj bevezetését javasolták, de felelőtlen javaslatukhoz a többségi támogatást már nem kapták meg. Most 15 évvel később, a gazdasági növekedés eredményeire hivatkozva „építik vissza” a 13. havi nyugdíjat. Hazugság. A gazdaság, a COVID19 miatt válságban van. A visszaépítés igazi oka: a 2022-es országgyűlési választások megnyerése, még a gazdasági válság további mélyülése, az ország tönkretétele árán is. Ha viszont nagyon rosszul állnak, akkor újra megígérik majd a 14. havi kifizetését is.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8416780958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása