CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Már csak ez hiányzott a csepeli nyugdíjasoknak…

2021. december 21. 00:02 - csú

boldog_nyugdijasok_orom_orulnek_orome.pngVégre, végre, megjött! A postás meghozta a csepeli nyugdíjasoknak is a kormány újabb, százmilliókba kerülő propaganda anyagát, éppen jókor a JóKor-t. A karácsonyi nagytakarítás kellős közepén vehették kézhez a kiadványta címzettek, akik azonnal garantálták hasznosítását…

A „Friss és hasznos információk nyugdíjasoknak” alcímmel megjelent lap a kormány és a Fidesz propagandaüzeneteit ismételgeti, amelyek többsége nem friss és egyáltalán nem hasznos, szerintünk már csak a leghűségesebb fideszesek hiszik el. Talán a tavaszi választási kampány segédanyagának szánták. Ezért, a szokásos Orbán bevezető alatt 11 pontban sorolják fel a nyugdíjasok megbecsülésének „bizonyítékait”. Ezek egy része nem a nyugdíjasok megbecsüléséről szól (csok, tetőtér-beépítés), vagy például a nyugdíjprémium ügyében még a Bajnai kormány döntött.

Az pedig elszomorító, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta csak 10 százalékkal nőtt, hiszen az infláció növekedése ennél jóval magasabb volt. A kiadványra „válaszul” felsorolunk néhány tényt, amelyek cáfolják azt az állítást, hogy „Magyarország Kormánya megbecsüli az időseket”. Az Orbán-kormány:

> megszüntette a korhatár alatti és a korkedvezményes, illetve a korengedményes nyugdíjakat;

> eltörölte a rokkantsági nyugdíjat; továbbá:

> megszüntette a szolgálati nyugdíjat és megadóztatják az átnevezett szolgálati járandóságot;

> 11 év alatt sem emelték az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, amely azóta is 28.500 forint;

> eltörölte a járulékplafont, amely lehetővé teszi a havi többmilliós nyugdíjakat is;

> az inflációkövető nyugdíjrendszer miatt növeli a nyugdíjak és a bérek közötti különbségeket, ami a nyugdíjasok leszakadásához vezet. Ebből következően az idei, de a jövő évi nyugdíjemelés sem oldja meg a nyugdíjasok problémáit, amely gyakorlatilag már a nyugdíjba menéssel elkezdődik. A nyugdíjas társadalom tagjai az igazságtalan nyugdíjrendszer miatt, nyugdíjazásuk után azonnal „elindulnak” a lejtőn. Elkerülhetetlen egyeseknél a lassú, a többségnél a gyors elszegényedés. 

Ami a 13. havi nyugdíj visszaépítését illeti: a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló törvényjavaslatot a Medgyessy-kormány 2003. február 4-én terjesztette be a parlamentnek. A fideszesek egy része nem szavazta meg, ötvenöten meg, köztük Orbán Viktor is, igazolatlanul távol maradtak a szavazástól. https://keleten.hu/gazdasag/visszatekinto-ki-adta-es-ki-vette-el-a-13-havi-nyugdijat/ A 13. havi nyugdíj bevezetését végül az MSZP-SZDSZ-es többség szavazta meg. Ennek ellensúlyozására a fideszesek 2006 márciusában, a közelgő választásra való tekintettel, a 14. havi nyugdíj bevezetését javasolták, de felelőtlen javaslatukhoz a többségi támogatást már nem kapták meg. Most 15 évvel később, a gazdasági növekedés eredményeire hivatkozva „építik vissza” a 13. havi nyugdíjat. Hazugság. A gazdaság, a COVID19 miatt válságban van. A visszaépítés igazi oka: a 2022-es országgyűlési választások megnyerése, még a gazdasági válság további mélyülése, az ország tönkretétele árán is. Ha viszont nagyon rosszul állnak, akkor újra megígérik majd a 14. havi kifizetését is.

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9716783536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása