CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gubacsi híd, Corvin-csomópont, Háros az ellenzéki fogadóórán, választási kirakós a kerületvezetőknél – Egy hét Csepelen

2022. január 23. 00:02 - csú

fogadoora_szabo_szabolcs_es_a_tobbiek_-2022-01-20.pngA csepel.hu önkormányzati honlap semmit sem közölt az ellenzéki összefogás képviselői által tartott fórumon elhangzottakról. A tények: Közös online fogadóórát tartott Szabó Szabolcs, Csepel 2018-ban megválasztott  országgyűlési képviselője, Paál Gézával (DK) és Takács Krisztiánnal (MSZP) az önkormányzat két ellenzéki képviselőjével, illetve Balogh Jutkával, a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi aktivistájával együtt csütörtökön. 

https://www.facebook.com/szaboszabolcs.egyutt/videos/467179211616054 

A csepel.hu önkormányzati honlap semmit sem közölt a kerület közéletében egyre erősödő ellenzéki összefogás képviselői által tartott fórumon elhangzottakról. A közös fórumon Szabó Szabolcs bejelentette, hogy összegyűlt az egységes ellenzék által kezdeményezett népszavazási kérdésekben a szükséges számú aláírás. Takács Krisztián a Háros-i helyzetről, Paál Géza a Gubacsi-hídról, illetve a Corvin csomópont fejlesztési terveiről beszélt, Balogh Jutka pedig az ellenzéki kampány néhány kérdéséről adott rövid tájékoztatást. Az online fórumon az érdeklődők három kérdést tettek fel: mikor lesz valami a megígért új HÉV kocsikból, hogy áll a Kis-Dunával kapcsolatos fejlesztés, illetve mit csinált eddig az önkormányzati képviselő-testület „hárosi biztosa”?

Blogunk a fórumon elhangzott témákkal, a feltett kérdésekkel több alkalommal is foglalkozott. 

A válaszok után Szabó Szabolcs bejelentette, hogy a következő fórumot Soroksáron tartják meg.

……..

Pénteken délután megjelent a csepel.hu-n, a munkaterv szerint időpontra, január 27-ére meghirdetett önkormányzati képviselő-testületi ülés meghívó tervezete. 

(csepel.hu-Önkormányzat-Testületi ülések-Meghívók-2022.01.27.)

A meghívóban egyelőre nyolc napirendet jelez a polgármester. Ez a szám az ülés napjáig várhatóan növekedni fog. Érdekesebb napirend a fővárosi forrásmegosztással kapcsolatos javaslat, a 17. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjaira tett előterjesztés, illetve a zárt napirendnek tervezett alkotmányjogi panasz benyújtására tett polgármesteri javaslat.

A választási bizottsággal kapcsolatban megjegyezzük, hogy a választás tisztaságát Csepelen ellenőrző bizottság elnökére évek óta ugyanazt a személyt javasolják, holott már 2018-ban is sok kritikát és bírósági elmarasztalást is kapott az akkor általa vezetett választási bizottság. Ráadásul Felkai Péternével 2021. január 1-től, határozatlan időtartamra szóló ügyvédi megbízási szerződése van a polgármesternek! Nem gondolják, hogy szemet szúró a javaslat? 

file:///C:/Users/Misike/Downloads/szem_adat_nelk_Felkai%20P%C3%A9tern%C3%A9%20dr.%20Klinghammer%20J%C3%BAlia%20-%20%C3%9Cgyv%C3%A9di%20Megb%C3%ADz%C3%A1si%20Szerz%C5%91d%C3%A9s%20(1).pdf 

A zárt ülésre javasolt napirend kapcsán meg jogosnak tartjuk kérdésünket: Vajon miért fél a polgármester javaslatának nyilvános tárgyalásától? 

……….

Szerdán tette közzé az epiteszforum.hu, hogy a KÖZTI tervezheti a kerület északi részére tervezett új fedett atlétikai edzőcsarnokot, amelyet tavaly szeptember 20-án pályáztatott meg a Budapesti Fejlesztési Központ. 

https://epiteszforum.hu/ujabb-sportcsarnokot-tervezhet-a-kozti?fbclid=IwAR0F0aw1tc1B5saHNkbOlEOGzbCVDYrqektpgztlJCOqBUMU9KOJR-baPUk

Nem sok időt, mindössze két hetet(!) adtak a pályázóknak, nem csoda, hogy a kormány több pályázatán nyertes cég lett a győztes.

Blogunk január 9-én már foglalkozott a témával, az Új HÉV-kocsik helyett edzőcsarnokot kap Csepel...című cikkben. Ismereteink szerint a KÖZTI-vel december 27-én már alá is írták a szerződést, tehát a tervek elkészítése már hetek óta tart/tarthat, az önkormányzat hivatalos honlapja, a csepel.hu azonban azóta sem tájékoztatta a csepelieket.

Az atlétikai edzőcsarnok a kerület északi részének nyugati oldalán kap helyet, míg tőle keletre épülnek majd meg az Atlétikai Szabadtéri Edzőpályák, amelynek tervezése állítólag már régebb óta folyik. 

Csepel tehát a központi szennyvíztisztító feletti 3,6 hektáron az atlétika stadionnak biztosít háttérterületet, amelynek megközelítése a stadiontól a megépülő gyalogos és kerékpáros hídon keresztül is biztosítható lesz. A bruttó ~ 620 milliós tervezési díj nyomán valamikor létrejövő sokmilliárdos fejlesztés, a ferencvárosi területen lévő stadionnal együtt, gyakorlatilag a magyar atlétika központja lehet, bár inkább annak bizonyítéka, hogy a kormány, szerintünk, nem mondott le a magyar olimpia megrendezésének irreális tervéről.

Ezt támasztja alá, hogy a kivitelezést csak az atlétikai VB után tervezik elkezdeni. Lehet, hogy Csepel sportjának fellendítése(?) és más reálisabb, hasznot is hozó célok mellett, az olimpiai álom is munkálkodott Németh Szilárdban, amikor öt milliárd forint állami támogatásból/közpénzből megvásárolta az általa létrehozott alapítványnak a Csepel SC Béke téri stadionját és a Kis-Duna parti ingatlanjait? Nem tudni. A kérdés inkább az, miből fogja mindezt a magyar állam fenntartani és működtetni, mibe kerül majd az egész a magyar, ezen belül a csepeli adófizetőknek? 

……….

ellenzeki_nepszavazasi_ivek_235_ezer_alairas-2022-01-21.PNGPénteken átadták a Karácsony Gergely által kezdeményezett két népszavazási kérdésre összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának. A kérdésenként 235 ezer aláírás ellenőrzésére az NVI-nek 60 nap áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy az országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírásra van szükség.

……….

Legutóbbi heti összefoglalónkban már jeleztük az egyes élelmiszer árak kormányzati befagyasztásával kapcsolatos kerületi szavazást, amely a 21.kerület.ittlakunk.hu-n zajlott. Szerdán befejeződött. Idézzük a végeredményt:

„Összesen 2540 szavazat érkezett a kérdésre: szavazóink többsége - 65 százalék, 1644 szavazat - nem ért egyet a döntéssel, mindössze 29 százalék (737 szavazat) gondolja úgy, hogy jó döntés született. 159 szavazót - 6 százalék - pedig nem érdekli a téma.”

Bár nem reprezentatív a felmérés: mégis elgondolkodtató: a szavazók majd kétharmada(!) nem ért egyet a kormány árstopos döntésével, annak ellenére, hogy milliókat költ a kormány a döntés propagandájára.

Ezért is ajánljuk olvasóink figyelmébe a blogunkon szombaton megjelent Vargha János: Árstop 1936 című írását, amelynek forrása az Élet és Irodalom.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616821326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása