CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: „Megragasztanám a reszelőt!” Diákok politechnikai órái Csepelen, a gépgyárban

2022. február 19. 00:02 - csú

egyszer_volt_politechnik_magyar_ifjusag_1962_szerszamgepgyar.pngHatvan éve is szépek, aranyosak voltak a csepeli lányok. Bekerültek az újságba, ezzel a képaláírással: „Egy kis terefere, munka közben. Elek Zsuzsa, Katona Mária és Mohácsi Edit, a Jedlik Ányos Gimnázium I/e osztályának politechnikás kislányai a Vasműben”

Politechnika. Aki részese volt, annak emlék, aki még nem hallott róla, annak történelmi különlegesség, kuriózum. Talán az Esős vasárnap című film néhány jelenete villan fel a mestert alakító, Mécs Károllyal, és a diákokkal, Tordai Terivel, Polónyi Gyöngyivel, Béres Ilonával…

A múlt század hatvanas éveiben ‑ az akkori pedagógiai elvek alalapján ‑ a gimnazistákat gyárakba vitték, hogy megismerjék az üzemi életet és ott heti rendszerességgel néhány órában munkafogásokat tanuljanak. Csepelen is így volt. A Magyar Ifjúság 1962 januárjában riportban számolt be a tapasztalatokról. Ezt írta az újság 60 éve:

"Kint, az elkerített kis műhelysarkon túl, mindennapos, megszokott életét éli a Csepel Vasmű Szerszámgépgyára. Itt bent, a „sarokban”, a gyáregység politechnikai műhelyében pedig a vendégek ízlelik a gyári életet —, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium elsős lányai. Kezük már szakszerűen fogja a reszelőt, a vasfűrészt, a kalapácsot. Olyan buzgón dolgoznak, méricskélnek a „sublerrel”, mintha a horgolótűvel, vagy a fakanállal ügyeskednének.

 A Vasmű öt gyáregységében rendeztek be a fiatalok részére politechnikai műhelyt. A Szerszámgépgyár, a Csőgyár, a Szerszámgyár, a Motorkerékpárgyár és az Erőmű kollektívája dolgozott azon, hogy ezek a kis műhelyek a lehető legszebbek legyenek. Vadonatúj munkapadok, szerszámok, frissen festett falak várták szeptemberben a „politechnikásokat”, akik már megszokták, hogy a hét valamelyik napját itt a gyárban töltsék el. Jönnek az Apáczai Csere János Gimnáziumból, az Eötvös gimnáziumból, Csepelről, a Csillagtelepi iskolából... A gyárban, a műhelyekben néhány régi szakember, idős és fiatal mester várja őket. Az öt gyáregységbe összesen 1250 fiatal jár a politechnikai foglalkozásokra.

A Jedlik Ányos Gimnázium kislányainak egyik

mestere Csikós József országgyűlési képviselő, aki már huszonöt éve dolgozik a gyárban. A gimnázium hat osztályát tanítja. Legszorgalmasabb tanítványa Ferencz Marika, akinek édesapja is itt dolgozik a gyárban, a Kerékpár gyár edzőműhelyében.

— A lányokkal, érdekes módon, kevesebb gondom van, mint a fiúkkal — mondja az idős mester. — Szorgalmasabbak, szófogadóbbak, csak néha szét kell robbantani traccs-partijukat. Eleinte sokat panaszkodtak, hogy izomlázuk van. Nem csoda. A vasat fűrészelni nem könnyű dolog. De ma már olyan szívesen jönnek, fúrnak, reszelnek, kalapálnak, mintha mindig ezt csinálták volna!

 A lányok politechnikai óráinak már megszületett az első humoros anekdotája is. Még a tanév elején, az első politech­nikai foglalkozások valamelyikén Török Erzsi ártatlan arccal állt oda a mester elé:

— Mester elvtárs, kérekszépen egy kis ragasztót!

— Mire kell az, kislányom?

— Eltört a reszelőm hegye. Azt szeretném megragasztani... — jelentette ki olyan naiv komolysággal, hogy egy pillanatig még a mester sem „kapcsolt”. Erzsit ma már nem kell félteni. Tud vigyázni a szerszámra, de tudja azt is, hogy a vasat eltörni még mindig könnyebb, mint enyvvel megragasztani!"

Forrás: Magyar Ifjúság 1962. január – Riporter: (somos) Fotó: Csuzi Zsuzsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4217602400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása