CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió: rakétatámadások, robbanások több városban

2022. február 24. 06:03 - csú

putyin.png

Putyin bejelentette az Ukrajna elleni katonai akció megindulását. Az orosz-ukrán  háborúról szóló legfrissebb hírek ITT  OLVASHATÓK

Csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök tévébeszédben jelentette be az ukrán Donyec-medence „demilitarizálását”, katonai akciót indítva a szuverén ország ellen. Az orosz elnök közölte, az orosz és ukrán erők közti összecsapás elkerülhetetlen, és csak idő kérdése, hogy ez megtörténjen. Szerinte a csütörtökön megindult katonai akció valójában az emberek védelmét szolgálja, egyben nácimentesíteni szeretné Ukrajnát.

Joe Biden amerikai elnök közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban közölte, Putyin kiprovokálatlan és igazolhatatlan támadást indított Ukrajna ellen, szándékosan kirobbantva egy olyan háborút, ami felbecsülhetetlen veszteséget fog okozni az emberéleteket illetően. Biden szerint az ENSZ és szövetségesei egységben fognak válaszolni a harcok megindulására.

Csütörtök hajnalban robbanásokat hallottak Ukrajna számos pontján, többek között a fővárosban, Kijevben is. Neil Hauer újságíró a Twitter-oldalán számolt be róla, hogy az otthonából három robbanást is hallott Kijev központjában hajnali négy körül, majd nem sokkal később még többet. Harkovban szintén robbanásokat hallottak, ahogy Kelet-Ukrajna számos más pontján szintén.


A pénzügyi piacok kilőttek a támadás hírére, nagyot zuhant Tokióban a Nikkei, Szöul szintén jelentős veszteségeket szenved el, viszont az olyanok, mint az arany vagy az amerikai dollár, megindultak felfelé.

Ukrán külügyminiszter: Ukrajna megvédi magát és győzni fog
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitter-oldalán a helyzetet egészpályás letámadásként, az invázió megindulásaként értékelte, hozzátéve, hogy békés városok állnak támadás alatt, Ukrajna viszont megvédi magát és győzni fog. A világnak szerinte meg kell állítania Putyint, most jött el a cselekvés ideje.

Putyin: Ez csak önvédelem
Putyin állítása szerint egyébként Oroszország tervei között nem szerepel ott Ukrajna megszállása. Oroszország ENSZ-megbízottja, Vaszilij Nebenzja csütörtökön kijelentette, az orosz katonai akciót igazolja az ENSZ-szerződés 51-es cikkelye, ami az önvédelemről szól. Nebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsát egy kelet-ukrajnai katonai akció megindulásáról tájékoztatta.

Putyin szerint a helyi lakosság 2014 óta „népirtást” szenvedett el, amit ők nem tűrhetnek tovább. Azzal fenyegetett, hogy bíróság elé állítanak mindenkit, akik véres bűncselekményeket követnek el a kelet-ukrajnai lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen. Az elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait, minden további vérontásért pedig Ukrajnát tette felelőssé. Közlése szerint haladéktalanul válaszolni fognak arra is, ha valaki kívülrő beavatkozik a konfliktusba. Nem fogják hagyni, hogy az ukránoknak atomfegyverük legyen, mondta. 

Az elnök hozzátette, hogy a művelet jogi alapját a szakadár köztársaságok segélykérelme képzi, a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés jegyében indultak el. Putyin szerint Oroszország jelenleg is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy teljes vereséget szenvedne el az ország ellenében. Az elnök a NATO esetleges keleti bővítését veszélyforrásnak tekinti, fenyegetésként értékelve a nyugati katonai infrastruktúra közeledését az orosz határok felé.

MTI- Infostart-Magyar Hang-Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2517764946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása