CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Harc a csepeli fideszesek között a koncért, Orbán kegyeiért és a hatalomért

2022. április 01. 00:02 - csú

nemeth_szilard_es_borbely_lenard_ok.pngEz a kép mindent elmond. Szavak nélkül fejezi ki a máig ható lényeget: Németh Szilárd agresszivitását és Borbély Lénárd bizalmatlanságát. Jó szeme volt az egykori képszerkesztőnek. Éppen tíz éve tette egymás mellé az akkori polgármester és helyettese fotóját

Igazi kuriózum Csepelen Németh Szilárd és Borbély Lénárd hatalmi huzakodása. Érdekes, hogy a rendszerváltás óta, ilyen jellegű hatalmi harc - egy ilyen kis „szemétdombon” is mint a csepeli Fidesz szervezet - szinte periodikusan visszatér!

Úgy kezdődött, hogy 1990-es helyhatósági választások eredményeként a FIDESZ, a képviselő-testületbe a győztes SZDSZ szövetségeseként küldhetett képviselőket. 1994-ben azonban elsöprő szocialista győzelem következtében és az SZDSZ-MSZP együttműködés megalakulása után a FIDESZ egy képviselőt Csizmadia Karcsi bácsit delegálta. Az 1998-as választást követően a helyi politikába visszatérő korábbi polgármester, Hajdu Béla mellett Németh Szilárd is a testület tagja lett. (Érdekes volt ez a felállás, mert korábban mindkét politikus az SZDSZ alapítói közé tartozott. Igaz Hajdu a konzervatív-liberális, míg Németh a vad antikommunista-nacionalista szárnyat képviselte.) Ebben a kis csapatban Hajdu primátusa érvényesült, de egyre jobban érezhető volt Németh agresszív nyomulása. Ez, és Hajdu Béla liberális gondolkodásmódja a ciklus végére teljesen felőrölte a volt polgármester párton belüli renoméját. Ennek végkifejlete az lett, hogy Hajdú Bélát kegy vesztve eltávolították!

2002-re Németh Szilárd teljhatalmú úrrá lépett elő a FIDESZ-ben! Az önkormányzati és helyhatósági választásokon

Németh Szilárd és Horváth József szerepelt a listákon. Ekkor azonban teljességgel esélytelen szervezetként vereséget szenvedtek. A 2006-ban azonban már érzékelhető volt a FIDESZ erősödése, ami jórészt a Németh által beszervezett, általa befolyásolt, megmételyezett fiatalok munkájából következett. Ekkor került és lett bizottsági elnök Borbély Lénárd. A személyére szabott környezetben a fideszesek belső átrendeződése, és a némethi egyszemélyi dominancia egyre erőteljesebben érvényesült. Németh Szilárd kenyértörésig feszítette legfelkészültebb párttársával Horváth Józseffel az ellentéteket. Őt, méltatlan és embertelen körülmények között eltávolította a pártból és kiebrudalt minden, - akkor már a győzelem reális esélyeit hordozó - lehetőségekből egyaránt. Mindenki meglepetésére, - mint a bűvész a kalapból - úgy húzta elő Németh Szilárd a fideszes hátsó sorokból Borbély Lénárdot, az ismeretlen tapasztalatlan „zöldfülűt”. Ő lett 2010 tavaszán országgyűlési-, ősszel meg kerületi képviselő.

Ez az új „frigy”, 2014-ig úgy működött, mint a Schaffhausen óra! Borbély önzetlenül alárendelten, szolgálta Némethet. Úgy össze voltak nőve, mint a sziámi ikrek! Borbély nem is kompetenciával rendelkező alpolgármesterként, hanem Németh jobbkezeként (sokszor a „piszkos munkák” végzőjeként) a parancsok kritikátlan végrehajtójaként tündökölt.

Mikor Németh Szilárd előtt megnyílt a lehetőség, hogy országos babérokra törjön, természetesnek vélte, hogy a jól beidomított helyettesét teszi a polgármester „helytartói” székbe. Így kívánta elérni, hogy az összeférhetetlenségi törvény értelmében ugyan lemond a polgármesterségről, de valójában a háttérből, - hűséges emberén keresztül - maga fogja irányítani Csepelt! Úgy vélte, hogy ez a tapasztalatlan fiatal ember veszélytelen rá, mert sem a szükséges ismeretekkel, sem a megfelelő befolyással és felkészültséggel nem rendelkezik.

Elszámította magát! Borbély Lénárd Németh várakozásánál jóval előbb átlátott a szitán és megérezte a csapdát! Megértette, hogy amennyiben Németh kritikátlan „helytartója” marad, az igen veszélyes lehet a számára. A némethi parancsok végrehajtása ugyanis hibák, törvénytelenségek elkövetését is magukban hordozzák. Ezért aztán mind gyakrabban ellenkezett, amit Németh soha nem tudott elviselni, és amit most, neki sem tolerált. Elhatározta hát Borbély politikai ellehetetlenítését.

A fenti folyamatok azt bizonyítják, hogy törvényszerű volt Borbély és Németh közti egyre erősödő feszültségnek nyílt ellentétbe torkolnia! Németh Szilárd hatalommániás, agresszív zsarnok, aki a hozzá legközelebb állókra a legveszélyesebb! Megkezdte csepeli hátországa újbóli visszavételét! Ismét magáénak követelte a pártelnöki funkciót, és mindenhonnan megkezdte kiszorítani Borbélyt és embereit. Úgy látszik, hogy elkezdődött a belső zsarolások, megvásárlások, átállítások kora a csepeli Fideszben. De, mint láthatjuk, ez itt nem különleges, hanem természetes állapot!

Forrás: Horváth Gyula Harc a hatalomért című írása a szerző közösségi (fb) oldalán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4317534352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása