CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd harmadik bukását főként a csepelieknek és Szabó Szabolcsnak köszönheti magán kívül - Elemzés

2022. április 06. 00:02 - csú

nemeth_szilard_es_szabo_szabolcs.pngDr. Szabó Szabolcsra, az ellenzék politikusára a csepeliek  46,5 %-a szavazott április 3-án , a soroksáriaktól  41,4 %-ot kapott. Csepelen Szabó Szabolcs a 70 szavazókör ~ 73 százalékában nyert, 13 esetében 50 % feletti arányban. Soroksárról a szavazókörök ~ 46 százalékát tudta elhozni. Szabó Szabolcs elnyerte a Királyerdőben élő szavazók döntő többségének a támogatását is. Magyarán: Németh Szilárd még saját lakókörnyezetében is vereséget szenvedett

Mikszáth Kálmán 1910-ben jelentette meg Két választás Magyarországon c. művét, amelyben bemutatta az 1867-es kiegyezés utáni évek eltorzult viszonyait, a társadalom egyre erősödő belső feszültségeit, a megírt két választás tapasztalatait, ironikusan, a kilátástalan jövő miatti tehetetlenség vezérelte kemény társadalomkritika jegyében.

A 2010 utáni negyedik választás után, egyre erősödik bennem a mikszáthi gondolatok igazsága. Magyarország nem előre megy, hanem hátra! Sőt. Kiegyezésről 30 éve nem beszélhetünk, a gazdasági ígéretekből nagyon kevés valósult meg, a gazdaság válsága hosszú évekre visszavetheti hazánkat, az orosz-ukrán háború politikai, gazdasági következményei egyelőre beláthatatlanok, a társadalmi béke meg a messzi jövőbe vész, hiszen

például a Fidesz a II. világháború előtti időszakot tartja a számára elérendő célnak.

Ma nem két választásról kellene regényt írni, legalább az utóbbi négyet illene kritika tárgyává tenni, hiszen azóta a hatalmon lévők, a kétharmad segítségével lassan tönkreteszik, kirabolják, privatizálják az országot. A létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszere megteremtette a jogi, gazdasági, pénzügyi feltételeket hatalmuk fennmaradásához, az egyre erősödő autokrácia kiszélesítéséhez, az ország elszigetelődéséhez. Orbán és a Fidesz győzelme azonban súlyos károkat okoz még az országnak és a várható megszorítások a szociális feszültségek növekedését is jelzik, amelyek új helyzetet teremthetnek a következő években.  

Az áprilisi választások elemzése, az ellenzék sokak által nem várt súlyos veresége, éppen a fentiek miatt, mindenkitől megköveteli a higgadtságot, az együttes gondolkodást, a reális önértékelést. Sokak szerint a Fidesz által elfogadott választási rendszer keretei között nem lehet legyőzni a Fideszt, Orbán Viktort. Az április 3-i választás értékelése, a későbbi győzelemhez vezető út felmutatása, elsősorban az országos és helyi politikusok, hozzáértő szakemberek, a változásokat akaró civil szervezetek és politikai pártok vezetésének és tagságának feladata, kötelessége...

Magam csak arra vállalkozhatom, hogy a 17-es országgyűlési egyéni válaszkerületben lezajlott választás néhány számának bemutatásával segítsem a mindenképpen elvégzendő elemző, értékelő munkát. 

Lássuk a csepeli-soroksári választókerület eredményeit, számokban. Ismeretes, hogy itt dr. Szabó Szabolcs aratott győzelmet, immár harmadszor verte meg ellenfelét, Németh Szilárdot. Magam, már korábban végig gondolva Németh sokéves csepeli „ámokfutásának” tapasztalatait,

(https://csepeliek.blog.hu/2022/03/29/nemeth_szilard_gatlastalan_politikai_amokfutasa_dorgolozese_es_gorcsos_ragaszkodasa_a_hatalomhoz

szinte biztosra vettem győzelmét. Ha végül nehezebben is, mint gondoltam, de nyert, majdnem 3,8 százalékkal többen szavaztak rá, mint Némethre.

A két kerületben 71.617 választópolgár él. Közülük 51.106-an (71,3 %) mentek el a szavazóurnákhoz, Csepelen jóval magasabb arányban (73,4 %), mint Soroksáron (65,3 %). 

Szabó Szabolcs most összesen 23.177 szavazatot (45,96 %) kapott, szemben a négy évvel ezelőtti 42,45 %-kal, azaz most ~ 3 %-kal többet. A Csepelen szavazók 46,5 %-a adta rá voksát, míg Soroksáron a szavazók 41,4 %-a. Ráadásul Csepelen Szabó a 70 szavazókör ~ 73 százalékában nyert, 13 esetében 50 % feletti arányban. Soroksáron viszont a szavazókörök ~ 46 százalékát tudta csak elhozni. 

Szabó győzelmeinek területi eloszlása azt mutatja, hogy gyakorlatilag teljes egészében elnyerte a Királyerdőben élők támogatását, ahol Németh még saját lakókörnyezetében is vesztett. Az Erdősor utcai és a Katona József utcai régi CSM-es lakótelep is Szabóé lett. Pedig az előbbi lakótelepen óriási kampányt folytatott Borbély Lénárd polgármester és csapata is: a volt Görgei iskola lebontása, a park megépítése rendszeres kampánytémája volt a Csepeli Hírmondónak, a csepel.hu-nak is. 

Szabó tehát ismét a csepeliek szavazatával nyert, annak ellenére, hogy Soroksáron, 2018-hoz képest, összességében 360 szavazattal tudta növelni a rá szavazók számát. 

Németh Szilárd idén 21.264 szavazatot (42,17 %) kapott, ami több mint 5 %-kal volt magasabb a 2018-ban elért arányszámnál, de ez sem volt elég a győzelemhez. Csepelen ugyanis ~ 6 százalékkal kapott ki Szabótól, kevesebben szavaztak rá, mint négy éve! A XXIII. kerületi 24 szavazókörben elért 13 győzelem pedig nem pótolta a Csepelen elszenvedett szavazatveszteségeket.

A részletes értékelés, a győzelem és az egyes szavazókörökben elszenvedett vereségek okainak feltárása azonban nem kerülhető meg. Érdemes lenne áttekinteni a kerületi népességszám alakulásának és összetételének változását, Csepel társadalmi, gazdasági és szociális helyzetének hatását a választásokra, a létrejött ellenzéki összefogásnak és a benne résztvevő pártok együttműködésének és választási kampányának konkrét tapasztalatait. Ezen feladatok elvégzése – a kerület jövőjéért érzett felelősség növekedése miatt –, elsősorban a helyi politikai, társadalmi erők feladata. Egyedül, összefogás nélkül, a választók bevonása nélkül azonban nem fog menni. 

Szerintem a helyi ellenzéki összefogás jelenlegi formájában nem biztos, hogy tartós marad, bár hosszabb távon sincs alternatívája. Lehet, hogy változtatni kellene az elöregedni látszó pártszerkezeteken is, mert az ellenzéki összefogáson belüli baloldal szétforgácsolódása tovább folytatódhat, amiért a Fidesz mindent meg fog tenni. Nem alternatíva az időhúzás sem, mert a következő években még a választás lehetősége is elveszhet. Csepelen és az országban is. 

A következő választás megnyeréséért folytatandó kampány április negyedikével elindult.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9517798425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása