CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd gátlástalan politikai ámokfutása, dörgölőzése és görcsös ragaszkodása a hatalomhoz

2022. március 29. 00:02 - csú

nemeth_szilard_duhongo-888.png"Németh Szilárd csepeli és fideszes pályája jól példázza az Orbán-rendszer  karrier lehetőségét. Ha a helyi lakossággal, civil szervezetekkel, a kerület ellenzéki pártjaival való együttműködés helyett, kiszolgálod a hatalmat, gondolkodás nélkül vállalod a vállalhatatlant,  s közben még bele is rúgsz egykori társaidba és a másként gondolkodókba, sokra viheted. Akkor is, ha eljátszottad a helyi közösség bizalmát, annyira, hogy a többség már hallani sem akar rólad..."

Pár nappal vagyunk az április 3-i országgyűlés képviselő választás előtt. Fontos döntés vár a csepeli választókra. Kire adják voksukat a két leginkább esélyes jelölt közül: Németh Szilárdra, a Fidesz-KDNP vagy dr. Szabó Szabolcsra, az egyesült ellenzék jelöltjére. Alábbi írásom Németh Szilárdnak, a hatalom megszerzéséért folytatott ámokfutását, annak néhány állomását mutatja be, azok erősítése érdekében, akiknek elegük van au Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszeréből és annak egyik megtestesítőjéből, a Csepelen lakó Németh Szilárd Istvánból. 

1) Németh 2010 előtt igazgatóhelyettes volt a kerület egyik általános iskolájában, majd 1997-ben a szocialisták javaslatára a Görgey Artúr Általános Iskola igazgatója lett. Rövid idő alatt lemondott, majd a Vasutas Szakszervezetnél dolgozott, később különböző beosztásokban gazdasági feladatokat látott el a Környezetgazdálkodási Intézetnél, illetve jogutódjánál. Politikai pályafutását még a rendszerváltás idején a helyi SZDSZ-ben kezdte, majd

váltott, Fidesz-tag lett. Csepeli fideszes önkormányzati képviselőként politizált 2010-ig, közben 2002-2009 között frakcióvezető, sporttanácsnok, fővárosi képviselő is volt az önkormányzati képviselő-testületben. Már 2002-ben, majd 2006-ban is polgármester akart lenni, de mindkétszer vereséget szenvedett, pedig mindent megígért. Többek között a csepeli kórház visszaszerzését, a gerincút és az elkerülő út megépítését. Királyerdőn teljes csatornázást, bevásárlóközpontot, új, fedett uszoda építését, illetve Háros belterületbe vonását tűzte zászlajára.

Egyik szervezője volt a 2007-es, szocialisták elleni demonstrációnak, amelyet a Kis-Duna-part megóvásért szerveztek a tervezett lakópark ellen. (Csepel újság, 2007. június 8.) Ebben az időszakban járta be a hír az országot, hogy állítólag megfúrta a pártja helyi elnökét, s a Fidesz alapszervezet elnöke is lett. Egykori párttársa nyilvánosságra is hozta véleményét: https://nepszava.hu/1094182_orban-viktor-penzbeszedoje-volt-nemeth-szilard 

2) Tizenkét éve, 2010-ben ismét elindult a polgármesteri székért, s hosszú álma teljesült: Csepel polgármestere lett. Folytatódhatott, immár polgármesteri pozícióból, az ámokfutása. Választási programjában kerékpárutat ígért a Hollandi úton, észszerű forgalom- és sebességcsökkentést akart. „A Gerincút teljes megépítése nem tűr halasztást”, csakúgy mint a Csepel SC telephelyei lenyúlásának megakadályozása, amit „kizárólag sportcéllal” lehet fejleszteni, írta. Újra megígérte: „Csepelen ismét lesz fedett uszoda.” 

Megválasztása után, az alakuló ülésen, illetve a következő hetekben megszüntette a Csepel újságot, nem sokkal később a Csepp TV-t, elindította, hosszan tartó kommunistázás közepette, az azóta is tartó, kevés sikert hozó elszámoltatási folyamatot, új, az ellenzéknek kevésebb jogosítványt biztosító Szervezeti és Működési Szabályzatot fogadtatott el, kirúgatta az akkori vagyonkezelő Zrt. teljes vezetését, a Felügyelő Bizottságot visszahívatta, a cég élére pedig régi ismerősét neveztette ki, akit azóta Borbély kirúgni kényszerült.

A testületi döntés előtt karhatalommal elfoglaltatta a cég telephelyét, az udvarra kiállított munkatársak számítógépeit lefoglaltatta. Változtatási, fejlesztési tilalmat javasolt a Csepel SC teljes területére, személyi változásokat kezdeményezett a Csepeli Piac és a Csepp TV felügyelő bizottságaiban, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és a Heim Pál Gyermekkórház felügyelő bizottságaiban. Felmondta a Csepel SC-vel, a Csepeli Munkásotthonnal kötött együttműködési megállapodásokat, leállította a megállapodás alapján járó anyagi támogatások kifizetését. Megszüntette az együttműködési megállapodást a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületével. 

A testületi ülés után a Polgármesteri Hivatalban végrehajtott néhány személyi változtatással (elbocsátásokkal, nyugdíjaztatással) teljes körűvé tette a hatalomváltást. Megváltoztatta Csepel 1700-as évekből eredő jelképeit, a Szent Imre téren felállították a II. világháború előtti, revizionista ereklyés országzászlót, majd átírva a kerület történetét, 2012-ben ünnepeltette meg Csepel újjászületésének 300. évfordulóját. Eközben új városfejlesztési elképzeléseket dolgoztatott ki. Polgármestersége négy esztendeje alatt több száz millióval csökkentették az egészségügyi, illetve a szociális rendszer önkormányzati támogatását. 

Javaslatára 2012-ben fogadta el a parlament a „Lex Munkásotthon” törvényt, amely az intézmény vagyonának megszerzését és az otthon feletti hatalma biztosítását lett volna hivatott biztosítani. Bár kezdeményezése törvénytelen volt, a fideszes többség elfogadta. Végrehajtása, éppen hiányosságai miatt nem sikerült, de mindent megtett és megtesz jelenleg is a Csepeli Munkásotthon Alapítvány tönkretétele érdekében.

Egy évvel később, 2013-ban a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője lett, amely tisztségben hamarosan hírhedtté vált, rengeteg támadás érte. Felkészületlenséggel, demagógiával vádolták. 

Polgármestersége utolsó évében 2014-ben úgy döntött, hogy indul az országgyűlési választásokon, a 17. sz., összevont Csepel-Soroksár választókerületben. A választás előtt, a Szent Imre téren felállított nagyszabású „tárlattal” (A XXI. Kerület 21 képben – négy év fejlesztéseiből) búcsúzott híveitől. https://www.csepel.hu/hireink/archiv/item/6540-a-xxi-kerulet-21-kepben-negy-ev-fejleszteseibol-nyilt-tarlat-a-szent-imre-teren A tárlat megnyitásakor nagy ívű búcsúbeszédet mondott: „Húsz évet dolgoztam a kerületért, ebből tizenhat évet ellenzékben, négyet pedig polgármesterként…”, majd felemlítette polgármesteri munkájának „sikereit”: a szocialisták által elkezdett gerincút befejezését, illetve a csatornázás folytatását, a szoboravatásokat, stb. A csepeliek.blog.hu akkori írása másként „csatlakozott” búcsúztatásához, felemlítette Németh hazugságait, többek között, hogy az általa mondott vagyongyarapodás helyett, munkálkodása időszakában „közel 4 milliárdos vagyonvesztés” következett be. 

https://csepeliek.blog.hu/2014/09/28/sertodotten_hazugsagokkal_bucsuzik_nemeth_szilard_a_csepeli_polgarmestersegtol 

Az önkormányzati és párttámogatás ellenére az októberi országgyűlési választásokon mégis megbukott. Dr. Szabó Szabolcs (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) 444 szavazatkülönbséggel megverte, így csak pártja listájáról került be a parlamentbe.

3) A 2014-2018 közötti időszakban a parlamentben és pártja felső vezetése körül mozgott. A Legfőbb Rezsiharcossá nőtte ki magát, frakcióvezető-helyettes, pártalelnök lett. Később, 2015-ben a Magyar Birkózó Szövetség elnökévé választották. Eközben minden csepeli ügybe „beletenyerelt.” Még 2017-ben egy, a csepeli nyugdíjasoknak tartott rendezvényen Németh bejelentette:

 „Csepel a fővárosi kerületek közül elsőként csatlakozhat a Modern városok programhoz”, ...s programban való sikeres részvétel érdekében „...az elkövetkezendő 10 évre komoly, több mint 200 milliárd forintos fejlesztési programot dolgozott ki a kerület,...amelyben szerepel a Gubacsi híd teljes felújítása, a gerincút megépítése, az összes lakótelep, a Jedlik Ányos Gimnázium, valamint a Munkásotthon teljes felújítása is. A sportéletben is további beruházások várhatók, az összes út és a járda is megújul, de a gyárfejlesztési programok is idekapcsolódnak. A dunai hajózás megteremtése Csepel és egy metró központ között is fontos célkitűzés.” 

https://csepel.hu/hireink/programok/item/10646-unnepi-rendezveny-a-keruleti-nyugdijasoknak

Hogy ebből mi valósult meg, azt láthatják az olvasók. Látják? Ha nem látják, akkor a hiba nem önökben van…Mindenesetre, ígérni azt tudott képviselő-testületi döntés, a kerület lakosainak megkérdezése, az ellenzék véleményének figyelembevétele nélkül. A csepeliek.blog.hu reagált is az ígérethalmazra:

https://csepeliek.blog.hu/2017/11/10/tobb_sebbol_verzik_nemeth_szilard_mezesmadzagos_igerethalmaza 

Ebben a négy esztendőben más ügyek mentén is csökkentette népszerűségét: migránsozott, fellépett a CEU ügyében, a párt, a kormány „ökleként” megszólalt minden politikai kérdésben, közösségeket sértegetett – emiatt is számtalan támadás érte.

Németh a 2014-es kudarc és az azt követő négy esztendő kritikái ellenére mégis elindult a 2018-as országgyűlési választásokon. A fentiekben említett 200 milliárdos fejlesztési program választási kampányában új nevet kapott, „Weiss Manfréd Terv – Csepel újjászületik” lett belőle. Ez a Csepeli Hírmondó 2018. 6-10. számaiban, öt héten át került, közpénzen bemutatásra, illetve terjesztésre, ám az előző ígéreteken túl, nem egyszer teljesen irreális elképzeléseket is tartalmazott.

A választás előtt azonban még gyorsan lerakta a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületkomplexumának alapkövét is a Hollandi úton, amelynek beépítése ellen, még 2010 előtt, tiltakozó akciókat, tüntetéseket szervezett.

Így játszotta el, másodszor is esélyeit a soron következő, 2018-as országgyűlési választásokon. Most is Szabó Szabolcs verte meg, csak már nem 444 vokssal, hanem közel 3.000 (háromezer!) szavazattal. Csepelen saját pártjánál is kevesebb szavazatot kapott, annak ellenére, hogy 17 (!) jelölt indult az összevont csepeli-soroksári választókerületben, és az akkori hírek szerint nagyon sok XXI. kerületi lakcímkártyával bíró, határon túli magyar vett részt a szavazáson. Nagy pofont kapott Németh Szilárd.

4) Pártja és Kedves Vezetője azonban nem hagyta útszélen legkedvesebb rezsiharcosát. Hamarosan kinevezte – mert hozzáértő, s mert megérdemli –, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkárává, s azóta is járja az országot, állami autóval, s kampányol, nem egyszer magamutogató módon, Orbán, a Fidesz és a felkeresett választókerületek fideszes jelöltjei mellett.

Közben összeveszett mentoráltjával, Borbély Lénárd polgármesterrel, akinek valószínűleg elege lett stílusából, vállalhatatlan tervei támogatásából, diktátumaiból, együttműködésre képtelen magatartásából. Rájöhetett, hogy nem szerencsés hajóját Németh mellé kötni, de a mostani választásokon mindketten hozzák – ha nagyon ki is lóg a lóláb, a kötelezőt. 

https://csepeliek.blog.hu/2022/03/27/egy_het_csepelen_mergezes_mosakodas_gombnyomas_handabandazas_kampany#more17790184 

A kettejük közötti balhé egyik oka a Csepel SC Alapítvány ügye lehet. Németh a kormány támogatásával létrehozott alapítványa (KIMBA) közreműködésével, 5 milliárdért megvásárolta az alapítvány teljes ingatlanvagyonát, így az általa korábban hangoztatott elvet, miszerint a Csepel SC a csepelieké, az önkormányzaté kell, hogy legyen, felrúgva, magántulajdonba vette a sportklubot. Elkezdte „szétszedni” a klub egyesületeit, amit jelenleg is folytat. Az önkormányzati területen, önkormányzati támogatást is kapott birkózócsarnokba pl, nem engedi be a Csepeli Birkózó Clubot! Botrányt botrány követ. Nem hajlandó az SC fejlesztése ügyében semmilyen együttműködésre az önkormányzattal, különösen, mióta a képviselő-testület megakadályozta a birkózóakadémia melletti önkormányzati terület megszerzését. 

Ugyanezt a taktikát követte/követi a Jedlik Gimnázium felújítása ügyében. Grandiózus álma megvalósításához 20 milliárdos állami támogatást „szerzett.”, miközben Csepelnek hatalmas közlekedési, infrastrukturális és szociális gondjai vannak, s amelyek megoldása évek óta csúszik. Saját ügyének tekinti a felújítás megvalósítását, amelyet Borbély nélküli kampányesemények szervezésével próbál népszerűsíteni. Lásd: 

https://csepeliek.blog.hu/2021/11/23/ki_csinalt_cirkuszi_porondot_a_jedlikbol#more16761994 

Összegezve: Németh Szilárd csepeli és fideszes ámokfutása jól példázza az orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszerében végigjárható karrierlehetőségeket. Ha a helyi lakossággal, civil szervezetekkel, a kerület ellenzéki pártjaival való együttműködés helyett, kiszolgálod a hatalmat, gondolkodás nélkül vállalod a vállalhatatlan, emberileg elfogadhatatlan ügyeket, s közben még bele is rúgsz a másképp gondolkodókba, sokra viheted. Akkor is, ha eljátszottad a helyi közösségek bizalmát, annyira, hogy a többség már hallani sem akar rólad. Mert Németh nem előre, hanem Orbánnal együtt, hátra megy! Naponta meg is beszéli a Viktorral! Szobája falán ugyanis már nem Lenin, hanem Kedves Vezetője, Orbán Viktor ajándéka van. https://hirklikk.hu/kozelet/ajandekot-kapott-nemeth-szilard-orbantol/379224 

Ezért remélem, hogy április harmadikával befejeződik Németh Szilárd ámokfutása Csepelen, Soroksáron és az országban. 

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5817791576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása