CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lelépő és belépő – Felbőszítő hízelgés Németh Szilárdtól, akinek fogy az erkölcsi hitele és nő az anyagi bevétele- Egy hét Csepelen

2022. június 06. 00:02 - csú

csepeli_kozterulet-felugyelet-felirat_nelkul.pngAz új vezető vajon merre tereli a kerületi közterület-felügyelet munkáját? Június 1-től Dr. Papp Antal Zoltán lett a csepeli közterület-felügyelet igazgatója. A hírt nem az önkormányzat hivatalos honlapja tette közzé.

A jelentős személyi változásról szóló információt a polgármester közölte szerdán, a zárt testületi ülésen született döntés után egy héttel. Tette ezt annak ellenére, hogy a törvény szerint a zárt üléseken hozott határozatokat nyilvánosságra kell hozni, amit Borbély úr most is csak késéssel tett meg, ráadásul egy nem hivatalos fórumon, hanem saját közösségi oldalán. Közlésében egyébként semmi indoklás nem szerepelt, állítólag a szervezet korábbi igazgatója nyugdíjba ment, amit, a nagy titkolódzás ellenére is, illett volna közölni a nagyérdeművel. 

A téma kapcsán mindössze három megjegyzésünk van:

> A közterület-felügyeleti feladatokat hivatalosan 2011. április 1-től vette át a kerület, miután nem tudták elrendezni, hogy a fővárosi önkormányzat az átvett feladatokat és hatásköröket anyagilag támogassa, így azóta egy fillér támogatást sem a kap a feladathoz a csepeli önkormányzat. Az előző igazgató, Sághi Jenő 2013 május 1-től került kinevezésre. 

> Tíz éve jelentős, 18 fős létszámbővítés volt a szervezetnél, idén azonban már 30-an dolgoztak a felügyeletnél. Ennek ellenére évente sok kritikát kaptak a képviselőktől, de leginkább a lakosságtól.

> Az új igazgató

az eddigi információk szerint nyugdíjas, korábban a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban dolgozott igazgatóként, tűzoltó ezredesi rangfokozatban. Helyismeretéről nincsenek információink.

**********

A héten a csepel.hu és a Csepeli Hírmondó is közölte a május 26-i képviselő-testületi ülésről készült Lass Gábor által jegyzett cikket. A szerző neve a Csepeli Hírmondóban szerepel az írás végén, míg a hivatalos honlapon megjelent cikk alatt már nem. Mi lehetett az oka? Az írás egyik fórumon sem volt teljes körű tájékoztatás, a 27 napirendből mindössze ötről írtak néhány mondatot, blogunk viszont hosszabban foglalkozott a napirendekkel.  https://csepeliek.blog.hu/2022/06/03/csepelen_a_helyzet_fokozodik_de_a_szocso_a_csh_derut_sugaroz 

Tekintettel arra, hogy változatlanul nincs részletes ismertetés a képviselő testületen történtekről, írásunk két részletét kiemeljük:

„A Csepeli Városkép működési költségét... ~ 140 százalékkal, ...a rendezvényekét ~272 százalékkal emelték, ...a kerületi művelődési házaknál ~ 133 százalékkal növekedett a...támogatás. A Csepeli Hírmondó és a polgármester fb oldala...már csak ezekről a rendezvényekről, no meg Borbély úrról szól, talán nem véletlenül, hiszen idén választás volt, és a Németh Szilárddal folytatott hatalmi harcban is bizonyítani akarta: ő a csepeliek oldalán áll, sőt közöttük él.

> A testületi ülésen...a testület fideszes többsége végül, minden konkrét szakmai elemzés és számszerű adat ismerete nélkül, úgy döntött, hogy „….az Önkormányzat 100 %-os tulajdonát képező Csepeli Városgazda...átszervezésével egyetért…”. Meghallgatva a polgármester úr felvételen hallható mondatait,...kiderült, hogy Borbély úr nem ismeri a 2010 előtt létrehozott Csepeli Városgazda Zrt. akkoriban meghatározott feladatait, pedig a fideszesek frakcióját vezette, illetve a cég vezérigazgatója változatlanul élvezi a polgármester bizalmát, annak ellenére, hogy tavaly több mint 200 milliós veszteséget „termelt”.”

**********

Továbbra is foglalkoztatja a csepelieket a Csepel SC Alapítvány területének, Németh Szilárd által megszellőztetett több mint 50 milliárdos fejlesztési terve. A múlt heti testületi ülésen is felvetődött, áttételesen a téma, amikor is a Dél-Pesti Tankerület irodáinak oda való költözése ügye került elő, amelyet végül is a tankerület vezetőjének kérésére, az előterjesztő polgármester visszavont. A héten, csütörtökön, blogunk Horváth Gyula képviselő írását közölte, amely a Béke téri sportpályán lévő FISU Németh általi átépítésével foglalkozik. https://csepeliek.blog.hu/2022/06/02/varnak_a_tanuszoda_megnyitasara_ha_addig_meg_nem_szoknek?fbclid=IwAR2mcgLNDE7LcijEdQ3c37VvrTdi21bFcB93Mp_tWoJ_Y1TeVQyBmcjFK-g#more17845787 

Németh Szilárd most tanuszodát akar ott létrehozni. Szerintünk nem véletlen a most már rezsibiztosként is dolgozó alapítványi tulajdonos önkormányzati ügyekben (Dél-Pesti Tankerület elhelyezése, tanuszoda a megszüntetett Posztógyár utcai tanuszoda helyett) való, önzetlennek tűnő „szorgoskodása”.

Ha mindkettőhöz állami és önkormányzati támogatást kap és elindulhat a két beruházás, akkor a csepeli önkormányzatnak a Csepel SC területére vonatkozó változtatási tilalmát „oldja fel”, s ezzel előkészíti a talajt saját fejlesztési tervei megvalósításához. A képviselő-testületnek ugyanis, a saját maga által is fontosnak tartott beruházások megvalósítása érdekében fel kell oldani vagy vissza kell vonni a Csepel SC Alapítvány területére vonatkozó változtatási tilalmat. Ezzel szabaddá válik Németh sok tízmilliárdos fejlesztési terve előtt az út, arról nem is szólva, hogy a képviselő közben már elérte a terület kiemelt állami fejlesztési körbe való bevonását. Lásd Németh egy évvel ezelőtti, 2021. május 27-i parlamenti felszólalásának ezzel kapcsolatos néhány mondatát:

A csepeli sportélet megújítása, a csepeli sportinfrastruktúra védelme és fenntartható fejlesztése érdekében a Csepel Sport Club egykori sportinfrastruktúrájára épülő fejlesztési program megvalósítása kiemelten fontos közérdek, amely az érintett állami és önkormányzati szervek, a civil és egyéb szervezetek, valamint a polgárok együttműködésével valósulhat meg. Mindenesetre a fejlesztéssel és működtetéssel az eredeti alapítói célt és annak kedvezményezettjeit fogjuk szolgálni, hiszen a Csepel SC alapvetően és ez van a célok között meghatározva: alapvetően a kerület, tágabb értelemben a főváros és agglomerációja dolgozói és azok gyermekei egészséges életmódjának elősegítésére, sportolásának biztosítására jött létre. Kedvezményezettjei: Budapest XXI. kerületének lakossága, szabadidő-, diák-, tömeg- és versenysportja.”

Egyértelmű! Mindenesetre a Borbély-Németh -féle nemtelen hatalmi párharc egyik legfontosabb vitapontjáról, a Csepel SC Alapítvány fejlesztéséről van szó, s úgy tűnik, a háttérben Németh irányítja a dolgokat. Az igazi vesztes azonban nem Borbély vagy Németh lesz, hanem a csepeli lakosság és a csepeli sport, pl. azzal is, hogy a felek közötti hatalmi harc állandósulása és a gazdasági válság miatt ebek harmincadjára jut az egész terület. Bár azoknak is igazuk van, akik szerint a kerület fejlesztése szempontjából nem ez a legfontosabb terület, illetve kérdés, és Csepel jövője nem a sportfejlesztéseken múlik. Akkor sem, ha a felek a látszat szerint, „ezért ölik egymást”. 

**********

Németh Szilárd pénteken üzent a pedagógusoknak, a mai Pedagógus Nap alkalmából. https://www.blikk.hu/aktualis/politika/nemeth-szilard-pedagogus-koszontes-foto/yv7k3ty

Mint írja:

„….Ezúttal azonban a parlament pacalkirálya, pörköltfenoménja, lecsófejedelme és a paleo bográcsozás Paganinije nem főzött és nem egy szál kolbásszal nagybőgőzött a húsvéti sonkán, mint húsvétkor, hanem önkényesen előrehozta a június 5-ére eső pedagógusnapot és iskolába ment. Ha pedig ott járt, magára kapott egy köpenyt, és krétával gyöngybetűkkel írta fel egy táblára: Isten éltesse a magyar pedagógusokat!” 

A blikk.hu fenti képe természetesen előbb Németh közösségi oldalán jelent meg, onnan vette át a portál. A kép nagy vihart kavart, nemcsak a médiában, de rezsibiztos kormánybiztos közösségi oldalán is. nagyon sokan kommentálták a képet, szombat délelőtt 10 óráig közel 700-an szóltak hozzá. A nagyszámú kritikai megjegyzések oka szerintünk csak kisebb részben vezethető vissza Németh hiteltelenné válására. A valódi okok a kormány sokak által pedagógusellenes magatartásában és intézkedéseiben keresendők. Nyolc éve gyakorlatilag befagyasztották a pedagógus béreket, amikor is az akkori minimálbérekhez igazították a tanárok bérét. Eközben az infláció elszabadult, ma már lassan állandósul a 9-10 % felett és elindult a tanárok elvándorlása. Évről évre rekordokat döntöget az üres állások számának növekedése is. 

Jól mutatja a helyzetet az OECD-hez tartozó országokban készült felmérés, amelyről a pénzcentrum.hu-n olvasható összegzés. https://www.penzcentrum.hu/karrier/20220223/itt-a-mellbevago-igazsag-a-tanari-berekrol-mashol-alig-keresnek-kevesebbet-mint-a-politikusok-1122239 

Eszerint a „középiskolai tanárok és az átlagbér mértéke és aránya” 2020-ban komoly lemaradást mutat Magyarország esetében. Míg Ausztriában az átlagbér az OECD országok átlagbérének 118,4 %, addig hazánkban csak 87 %. Ez a vizsgált 30 ország között a 27., az EU-ban a 19. helyet jelenti. 

**********

Tegnap jelent meg a nepszava.hu-n, hogy a Hollandi úti birkózócsarnok újabb „ügye”: miközben a Németh által kihelyezett korlátokon vitatkoznak a fideszes, hatalomharcosok, komoly állami „támogatást” is kap a KIMBA. https://nepszava.hu/3159223_kozpenz-nemeth-szilard-rezsibiztos Mivel Németh 140 négyzetméteres képviselői irodáját oda jelentette be (biztos nem talált más helyet a kerületben), a törvény szerint ezért az Országgyűlési Hivatalnak kemény 588 ezer forintos bérleti díjat kell Némethnek fizetni. Máris meg van a birkózócsarnok fenntartásához éves szinten, több mint 7 millió forint! A többit meg valahogy csak összeszedik. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1417848301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása