CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel, ahol a nemzetközi helyzet egyre fokozódik - Egy hét a kerületben

2022. június 12. 00:02 - csú

csepeli_polgarmesteri_hivatal_1.pngVilágosodás a Szent Imre téren.  A hét híre Ábel Attila csepeli  alpolgármester Népszavának adott politikailag pikáns interjúja volt. Elrepült a nagy kő, ki tudja hol áll meg?

A Borbély Lénárd és Németh Szilárd közötti, évek óta folyó hatalmi harc hátterét feltáró fideszes alpolgármester teljes oldalas kritikus megnyilatkozása jól mutatta be a két csepeli fideszes politikus hatalmi harcát, így joggal került fel több sajtóorgánum oldalára. Blogunk is közölte az interjú teljes szövegét. 

https://csepeliek.blog.hu/2022/06/10/abel_attila_nemeth_szilard_negyszemkozt_arra_kert_segitsek_neki_megbuktatni_a_fideszes_polgarmestert#more17852581 Ezért most csak a magyarhang.hu pénteki „Németh Szilárd a NER Gumikacsája” c. írásából idézünk: 

„...Németh Szilárd valamiféle láthatatlan és élő alkotmányról hadovált Ábel szerint, ami felülírja Magyarország írott Alaptörvényét is. Sam Peckinpah klasszikusában, a Konvojban így fogalmazta meg ezt a gondolatot a Gumikacsa, a film főhőse: „szarok rád és szarok a törvényedre”. Alighanem az alpolgármester is érzi, hogy mennyire ciki ez,…” 

...hiszen Németh az Alaptörvény felettinek érzi magát, ami felháborította Ábel Attilát. Pedig Németh csak követi az egész orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszer alapvető működési rendjét, ami

12 éves fennállása óta a kormányzati politikát is áthatja. Orbán ki is mondta, még 2011. szeptember 6-án a NER egyik lényegi elemét: "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"  https://hvg.hu/itthon/20110906_orban_wikileaks_ne_figyeljenek 

Németh is követi Orbánt, az ő Kedves Vezetőjét: szavakban Csepel, a csepeli sport megmentőjének mutatja magát, miközben mindent megtesz párton belül és kívül is, a vele egyet nem értők „ledarálása”, lejáratása, érdekében. Állítólag már 2010 előtt ez jellemezte.

Annak idején még olvashattunk Horváth József korábbi frakcióvezető és pártelnök párton belüli félreállításáról, de 2010-es polgármesterré történő megválasztása óta, véleményünk szerint, egyértelműen ezt csinálta/csinálja. Ez határozta/határozza meg sokszor nyilvános beszédeit, de leginkább tetteit.

Borbély Lénárd először frakcióvezetőként, majd alpolgármesterként, végül polgármesterként is mellette állt, végig asszisztált, tapsolt neki, csakúgy mint most Ábel Attila alpolgármester, aki egyébként még, a Csepeli Hírmondó politikai gazdájaként, azért is felelős, hogy mindez sokáig nem került nyilvánosságra. Pedig már évek óta ment a suttogás, pártfrakción belül és kívül, a polgármesteri hivatalban és kisebb közösségekben a két vezető között kitört hatalmi harcról. 

Ami pedig a konkrétumokat illeti: nem hihető, hogy Németh a Fideszt akarja megbuktatni Csepelen. Borbély Lénárdot és híveit akarja megbuktatni, „kiiktatni”. Ez pedig, éppen Németh csepeli elutasítottsága és háromszori választási veresége miatt, Borbély 2024-es választási esélyeit növeli. A polgármester erre játszik, ezért nem vállal semmilyen nyílt konfrontációt.

Közben, a politikamentesség álarca mögött, látszólag békülni akar az ellenzék benne bízó erőivel, a látszatfejlődéssel is elégedettekkel, azokkal a civil erőkkel, amelyeket maga mellé állíthat. Vannak rá eszközei. Egyébként még az is lehet, hogy ha kell, a pártból is kilép, ha netán nem támogatnák. Volt már rá példa a Fideszben is. Ábel úr tudja ezt. Ahogy azt is, hogy a csepeli fideszes hatalmi küzdelemben Borbélynak most jól megy, de még nincs vége a harcnak….A Tanú című filmből pedig azt tudjuk, hogy: „..Én azt mondom Pelikán elvtárs a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk. Az élet nem habostorta...”

**********

Nagy büszkén jelentette be Borbély Lénárd június 7-én saját fb oldalán, hogy piaci alapú lakáspályázatokat írtak ki, amelynek keretében 10 lakásra lehet pályázni. A polgármester 20 perccel követte a csepel.hu-n megjelent (https://csepel.hu/anyagok/kepek/cikkek/2022_06/Reszletes-palyazati-kiiras-bkb_2022junius.pdf )

részletes versenytárgyalási felhívást. Csak néhány megjegyzésünk van a versenykiíráshoz:
> A képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottsága május 23-án döntött pályázatról, amely 13 nappal később(!) jelent meg a fenti oldalakon, miközben a pályázatokon kiírt lakások megtekintése június 8-án(!) kezdődik és 14-én már be is fejeződik, amikortól már a pályázatok is benyújthatók. És nem mindegy, hogy mikor érkeznek be a pályázatok! Kérdésünk: miért csúszott majd két hetet a pályázatok csepel.hu-n való megjelentetése? 

> A lakások 35-70 m2 közöttiek, a minimum lakbér 994.-Ft/m2/hó. A felhívásban szerepel, hogy a lakásokat a pályázóknak kell felújítani. A bizottsági ülésen elfogadottak szerint egy 35 m2-es lakás esetében a pályázónak a következő költségekkel kell számolni: 

34.790.- Ft/hó lakbér+a havi lakbér háromszorosának, azaz 104.370.- Ft regisztrációs díj átutalása, még a pályázat benyújtása előtt, azaz július 15-ig + 1.765.594.-Ft a felújítás anyagköltsége + különszolgáltatások: szemétszállítási díj, fűtési alapdíj, elhasznált hőmennyiség díja, vízmelegítési díj, víz-, és csatornadíj, amelyeket a Városgazda Zrt felé kell fizetni + villany, kábel TV szolgáltatási díjai, amelyeket a szolgáltatónak kell fizetni, havonta. Az összes költség kiszámítását olvasóinkra bízzuk, mindenesetre megjegyezzük, hogy komoly összeggel kell rendelkezni azoknak, akik pályázni akarnak. Családi háttérrel együtt is jelentős terheket ró tehát az önkormányzat a pályázókra. 

> Csepelen, jó néhány kerülethez képest nehezen jutnak a fiatalok lakáshoz, ezért már többször szorgalmaztuk önkormányzati bérlakások építését, eredménytelenül. Utoljára még a szocialista önkormányzat épített Csepelen bérlakásokat: 2004-ben adták át a II. Rákóczi Ferenc úton megépített 116 lakást. Azóta Csepelen nem épültek önkormányzati lakások. Ezzel szemben a XIII. kerületi önkormányzat 20 éve épít ilyen lakásokat, legutóbb éppen csütörtökön tette le Tóth József polgármester újabb, 67 lakásos bérházuk alapkövét, amivel 750-re nő az általuk átadott új önkormányzati lakások száma. 

Van tehát példa, csak Csepelen a fideszes vezetés tervei között 12 éve nem szerepel új építésű  

önkormányzati lakások létrehozása. Miért? Kellett másra a pénz?

**********

Pünkösd hétfőn tette közé a 444.hu Németh Szilárd újabb, az önkormányzati érdekkel teljesen szembemenő kijelentését.  https://444.hu/2022/06/06/nemeth-szilard-szerint-a-haboru-haszonelvezoi-mellett-budapestnek-is-be-kell-fizetnie-a-rezsivedelmi-alapba Miután a kormány arról döntött, hogy kisvállalkozásokat és az önkormányzatokat kilépteti a rezsicsökkentésből, Németh a következőket mondta:  

„Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi alapot, amelybe azoknak kell befizetniük, akik a háború következményeinek egyértelmű haszonélvezői, azoknak, akik extraprofitra tesznek szert, emellett a kormány is megtakarít. Karácsony Gergelyt, a messze leggazdagabb önkormányzat vezetőjét, no meg a baloldali pártokat is arra biztatjuk, hogy járuljanak hozzá a rezsicsökkentés védelméhez ahelyett, hogy a frakciók alakításával trükköznek, hogy milliárdokat tegyenek zsebre.” 

Semmi baj – legalábbis Németh szerint –, ugyanis az önkormányzatok, így Csepel is, simán kitermelik a szükséges újabb milliárdokat! Orbán péntek reggeli bejelentése már azonban arról szólt, hogy százezer kisvállalkozónak továbbra is biztosítják a rezsicsökkentést – írja a csepel.hu. Lehet, hogy szokás szerint, megmentik a fideszes önkormányzatokat is?! Ha viszont mégsem, akkor majd legfeljebb néhányan tönkremennek. Az előző megszorítások ellenére, még mindig bosszantóan sok van belőlük – a kormány szerint. Ráadásul extraprofitot is termelnek! Disznóság! Vajon Csepel, mint gazdag, a kormány által minden évben támogatott önkormányzat, az elmúlt években mennyi extraprofitot hozott létre? Mekkora összegű extraprofitot kell majd visszafizetni az államnak, a rezsicsökkentés megvédése érdekében? Milyen megszorításokkal kell számolniuk a csepeli intézményeknek, lakosoknak? 

Végül két, a héten elhangzott vélemény, egy ellenzéki, illetve egy fideszes polgármestertől:

> „Ennek az ócska, felelőtlenül aljas játszmának ki van szolgáltatva minden önkormányzat. Csak a fideszeseket kimenekítik majd a költségvetési csapdából, mint eddig mindig. A többiek menjenek nyugodtan tönkre.” (Pikó András, Józsefváros polgármestere) https://varosikurir.hu/piko-andras-ez-egy-ocska-politikai-jatek/

> „Bajban van Balassagyarmat is, a fideszes polgármester szerint kompenzáció nélkül nem fogják tudni kigazdálkodni a megemelkedő rezsiárakat. Csach Gábor évi 300-350 milliós pluszteherrel számol. Konkrét javaslatokkal fordult Varga Mihály és Palkovics László miniszterekhez.” https://nepszava.hu/3159825_balassagyarmat-csach-gabor-polgarmester-rezsiarak-kompenzacio 

Borbély Lénárd polgármester és médiacsapata hallgat. Lehet, hogy Csepelen tényleg van eldugott extraprofit vagy csak fél valamitől?

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6817854655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása