CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt…: Biztos jövő, biztos megélhetés csepeli rajttal

2022. augusztus 06. 00:02 - csú

ipari_tanulok_tolomero_subler.pngA subler titkai. Szénégető Pál, a Csepeli I. számú Tanulóintézet oktatója a tolómérő vagyis ahogy a legtöbben ismerik, a subler használatával ismertette meg az elsőéves ipari tanulókat 60 éve 

Utólag nagyon sok az okos ember, aki elmondja, ő  1987-ben, 35 évvel ezelőtt is tudta, hogy már jön, már itt van, 1989-ben rendszerváltás lesz. Most nem róluk fogunk hírt adni, hanem azokról, akik élték a hétköznapjaikat, közben a gyerekeik és a családjuk jövőjének alakulásával voltak elfoglalva. Ők – a legtöbb emberrel együtt Csepelen ‑ a rendszerváltásnak még nyomát sem érzékelték.

Mi leszel, ha nagy leszel? - tették fel a sok évtizede ismert kérdést 1987-ben is a 8. osztályt végzett vagy a kissé tanácstalan érettségizett gyermekeiknek. A válaszhoz, a felelős döntéshez az iskolák mellett az újságokból is kaphattak segítséget a továbbtanulás előtt állók.pajtas-szerszamgepgyar.png

Öles betűk harsogták a Pajtás című gyermeklapban: „Fiatalok jelentkezzetek szakmunkástanulónak a Csepel Művek Szerszámgépgyárába! Biztos jövő, biztos megélhetés!” A részletekről így írtak:

„Szeretettel várunk benneteket esztergályos, marós, köszörűs, géplakatos fényező-mázoló, erősáramú berendezésszerelő szakmunkástanulónak, valamint esztergályos, géplakatos, szerszámkészítő, erősáramú berendezés-szerelő szakközépiskolai tanulónak. Képzési idő:

— szakmunkástanulóknak 3 év; — szakközépiskolásoknak 4 év + 1 év technikusképző.

A képzés utolsó évében vállalati költségen lehetőség van számjegy-vezérlésű gépkezelő tanfolyam elvégzésére. A vállalat a tanulóknak a felemelt tanulmányi ösztöndíjon túl havi 500—1000 Ft társadalmi ösztöndíjat biztosít. Jelentkezhetnek azok a fiatalok, akik 1987-ben fejezik be az általános iskola nyolcadik osztályát.

Jelentkezéseket esztergályos, marós, köszörűs és géplakatos szakmára 1987. augusztus 1-ig elfogadunk.

Vidékieknek kollégiumi férőhelyet biztosítunk. Érdeklődni lehet a tanulmányi csoportnál a 131-860, 135-881 1 36-69-es telefonon, vagy levélben. Címünk: CSEPEL MŰVEK SZERSZÁMGÉPGYÁR, Budapest, Pf.: 91 — 1751.

A CSESZÜ (CSM Hőerőmű ás Szolgáltató Közös Vállalat) ajánlatának egy része így hangzott:pajtas_cseszu-1987.png

A kínálatot vagy a konkurenciát a Papírgyár is bővítette ugyanabban a lapban:

pajtas_papirgyar_1987.pngLegyetek a „Fehér Mívesség” mesterei - invitált a Papírgyár hirdetése. Kínálatuk többek között így szólt:

Legyetek a „FEHÉR MÍVESSÉG” mesterei! Jelentkezzetek PAPÍRIPARI szakmunkástanulóknak a Csepeli Papírgyárba! A képzési idő 3 év. Az elméleti oktatás helye az 50. sz. Textil- és Papíripari Szakmunkásképző Intézet (Csepel, Bajáki F. u. 27.). A gyakorlati oktatás helye a Csepeli Papírgyár. A képzés ideje alatt tanulóinknak a következő kedvezményeket nyújtjuk: — a tanulmányi eredménytől függő társadalmi ösztöndíj (300—1000 Ft) + tanulmányi pótlék (10—50%) és tanulmányi ösztöndíj (50—900 Ft);— térítésmentes ebéd; — kollégiumi elhelyezés;

— minden tanévben egy teljes öltözet ruha; — ingyenes kirándulás; — ingyenes üdülés; — a tanulmányi eredménytől függően, minden sikeresen befejezett tanév végén 1000—2500 Ft jutalmat fizetünk — sportolási lehetőségek, uszoda és sportlétesítmények a gyár közelében;
— ifjúsági klub, könyvtár.

A papíripari szakmai ismeretek KÖZÉPFOKON is elsajátíthatók a Than Károly Vegyipari Szakközépiskolában (Budapest II., Lajos u. 1—3.). Az iskola a 4 éves képzési idő elteltével középfokú szakmai végzettséget és érettségi bizonyítványt ad. A középiskolások a szakmunkástanulókkal azonos kedvezményekben részesülnek. Továbbtanulási lehetőséget a Könnyűipari Műszaki Főiskola biztosít…

Jelentkezzetek! Biztos jövő, jelentős kedvezmények! Bővebb felvilágosítást ad a Papíripari Vállalat Csepeli Papírgyár személyzeti osztálya. Cím: Budapest XXI., Duna u. 42. — 1751. Telefon: 279-620/535, 301 mellék.

Forrás: Pajtás 1987.

Fotó: Fortepan

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5317901427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása