CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kirúgások - Mesebeszéd - Kulcskeresés - Helyi hiánycikkek – Nem gyerekség - Beleőszülünk - Egy hét Csepelen

2022. szeptember 18. 00:02 - csú

dugo_csepelen_a_kossuth_lajos_utcaban_2.pngAz e heti drámai események után úgy látszik, továbbra is együtt kell élni a helyi közlekedési káosszal. Csepel ugyanis erre az évtizedre lemondhat a HÉV-vonal fejlesztéséről, északi és déli továbbviteléről, a fejlesztési terv részét képező parkolóház megépítéséről, a csepeli vezetés új buszpályaudvar létrehozását is tartalmazó közlekedésfejlesztési álmairól.

Borbély Lénárd saját fb oldalán előre hozta az általa október 1-re meghirdetett Magyar Népmese Napja rendezvényt és már szeptember 12-én előadta újabb, felnőtteknek szánt meséjét. Közösségi oldalán elmesélte, hogy összeültek a csepeli önkormányzati bölcsek, mindent megbeszéltek, megvitattak, s arra jutottak, hogy a „sokismeretlenes helyzettel”, bár a megoldás kulcsa nincs a kezükben, keményen szembenéznek, felkészülnek, lépéseket tesznek. Sőt! Költséghatékonyan fenntartanak, majd egyeztetnek, racionalizálnak, s mindent megőriznek.

Nem állnak meg e hatalmas, embert próbáló munka után sem, mert a

nagy mesélő bölcs iránymutatásával megtalálták az életet adó kenyeret és vizet, a mindig meleget árasztó bálványkövet. A részvevők mindegyike vihetett magával egy szeletet, kevéske vizet és a bálványkő egy darabját.

Ha sokan esznek a kenyérkéből, isznak a vízből, s körbeülik a bálványkövet, meleggel telik meg az emberek teste, lelke. Megmozdul majd Csepel apraja, nagyja, s akár 18 fokban is, örömmel és vidáman, teli életkedvvel hallgatják, olvassák majd a tovább a Borbély-meséket. Itt a vége fuss el véle. Aki nem hiszi járjon utána! 

Lehet, hogy a polgármester fenti meséjével a semmitmondás művészete csepeli versenyét is meghirdette? Mindenesetre elgondolkodtató, hogy több hónappal a gazdasági válság beköszönte, az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítése, az infláció elképzelhetetlen ütemű növekedése és két hónappal a rezsiharc bukása, az energiaárak emelkedése után, a polgármester még mindig hisz a semmitmondásban, a lózungok pufogtatásában, a mindenre gondoló bölcs vezető szerepkörében. Ezek szerint, vezetőtársaival együtt, még mindig a sokismeretlenes egyenlet megoldásának kulcsait keresik. Keresik, miközben sok, köztük több fideszes önkormányzat, már kidolgozta a megoldásokat is a reménytelennek tűnő helyzet valamilyen szintű kezelésére, és erről tájékoztatta az érintetteket is. Lehet, persze, hogy Csepelen annyi pénz van, ami bőven elegendő, s a mesebeli kenyér, víz és bálványkő is elég lesz a meseszerető embereknek…De! A csepeli emberek ilyen tájékoztatása, lenézése megbocsáthatatlan. Vége a mesének.  

**********

Lázár János miniszter a héten újabb szögeket vert be a csepeli HÉV fejlesztésének koporsójába. A Népszava pénteken megjelent számában írta meg, hogy Lázár csütörtökön 40 embert rúgott ki a 

Budapest Fejlesztési Központ (BFK) romjain létrehozott Nemzeti Közlekedési Központból (NKK)…Ezúttal a zöldpark, illetve a HÉV-infrastruktúra-fejlesztésen ...dolgozók kerültek sorra. Az egyik kirúgottnak állítólag azt mondták, hogy megbocsáthatatlan, hogy Budapest fejlesztésén dolgozott….A hírek szerint nem maradt egyetlen HÉV-vonalakhoz értő szakember sem.”!!!

(Lázár nem áll le a kirúgásokkal, Népszava, 2022. szeptember 16.) 

Arról nem írtak, hogy mi lesz a sorsa a Németh Szilárd alapítványi vagyonában lévő Csepel SC Alapítvány tervezett 50 milliárdos fejlesztésének vagy az északi területre tervezett közparknak. 

Szeptember 7-én még azt „kérdezte” a Csepeli Hírmondó egyik cikkében, hogy „HÉV-korszerűsítés: mi várható?” A választ a szerkesztőség és a tulajdonos is tudta és blogunk is reagált a kérdésre: 

https://csepeliek.blog.hu/2022/09/09/a_21_keruleti_polgarmester_kepe_neve_csak_21-szer_lathato_a_csepeli_hirmondo_uj_szamaban 

Akkori véleményünket csak megerősítette a Lázár János miniszter döntéséről szóló, fentiekben idézett írás. Úgy tűnik Csepel erre az évtizedre lemondhat a HÉV-vonal fejlesztéséről, északi és déli továbbviteléről, a fejlesztési terv részét képező parkolóház megépítéséről, a csepeli vezetés új buszpályaudvar létrehozását is tartalmazó közlekedésfejlesztési álmairól.

Nem a felelőtlen ígéretekre épült álmokat sajnáljuk, hiszen a néhány éve már előre látható gazdasági válság eleve kétségessé tette a százmilliárdos fejlesztési ígéret megvalósulását.

A kerület további fejlődésének, jövőjének egyik koporsóját temették most a válságba került gazdaság romjai alá.

A politika, a politikusok felelősségégének felvetése viszont megkerülhetetlen. Németh Szilárd és Borbély Lénárd egyformán vádolható: a kerület hibás stratégia fejlesztési programjának kidolgozásával, meggondolatlan és saját választási céljaikat szolgáló felelőtlen ígéreteikkel, egymás legyőzésére koncentráló politikai színezetű kakaskodásukkal, 12 év alatt tevékenyen „hozzájárultak” a kerület lassú visszaeséséhez, az itt élők életkörülményeinek várható további romlásához. Megbuktak a fellengzős ígéreteikkel. A kérdés csak az: mit mondanak majd a csepeliek 2024-ben. 

**********

A KSH szerint brutálisan sok férőhely van az óvodákban – írta szerdán a 444.hu. https://444.hu/2022/09/14/a-ksh-szerint-brutalisan-sok-ferohely-van-az-ovodakban A szerző által közzétett adatok: „..a 2020/2021-es nevelési évben „4575 óvodai feladatellátási hely működött Magyarországon, ezek száma tíz év alatt 5 százalékkal nőtt”. Akkor azt írták, hogy az óvodás gyerekek létszámának „2016 óta tartó növekvő tendenciája 2020-ban megállt, és 2021-ben az előző évinél 7,8 ezerrel kevesebb, összesen 323 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben”. Akkor országosan 84 gyerek jutott száz óvodai férőhelyre.”

Csepelen másképp alakultak az adatok, bár az a gyereklétszám csökkenése itt is tetten érhető. A helyi adatok szerint míg 2016-ban 2.801 férőhely állt rendelkezésre, https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2020/01.30/16_1_sz._et._gyermekeknek_szolgaltatasok.pdf 

az idei májusi testületi ülés napirendre vett előterjesztésében a vezetés szeptembertől már csak 2.235 felvehető gyereklétszámmal számolt. „Eltűnt” több száz férőhely. https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2022/05.26/76_sz_et_csepeli_potlek.pdf 

Az utóbbi két évben tehát csökkent a felvehető gyereklétszám, azaz az óvodai férőhely, aminek oka elsődleges oka a képviselő-testület fentiekben idézett 2020. január 30-i döntése, amely a felszabadult óvodai férőhelyeket átcsoportosítva, három óvodában bölcsődei ellátást valósított meg, óvodai előkészítési igényre hivatkozva. Ezzel együtt ez sem oldotta meg az alapvető gondot: az óvodáskorú gyerekek csökkenése hosszabb távon egyre több gondot okozhat a kerületi vezetésnek. Az utolsó hónapok óvodás társadalmat is érintő eseményei (a pedagógusok számának csökkenése, az energiaárak és az infláció negatív hatásai, a pedagógusok társadalmi és anyagi megbecsültségének hiánya, illetve az emiatt növekvő elégedetlenségek lebecsülése) megnövelhetik a nem kis számú óvodai közösség belső feszültségeit. 

Nehéz ősz vár – mindezek miatt is – a csepeli önkormányzati vezetésre. Sokat segítene – többek között –, a nyílt őszinte tájékoztatás, a valamennyi érintett réteggel való korrekt együttműködés is. Sajnos ez az elmúlt években komoly hiánycikk volt a kerületi vezetésben. Ami azért is érdekes, mert most már csak az óvodai és a háziorvosi rendszer maradt kerületi hatáskörben – az általános iskolák már 2013-ban az államosítás áldozatai lettek. Most majd kiderülhet, tudja-e a polgármester a növekvő gazdasági, társadalmi és politikai válság helyi hatásait kezelni vagy csak úszik tovább az árral, mint ahogy eddig tette. 

**********

Pénteken nyilatkozott a 21.kerulet.ittlakunk.hu-nak Borbély Lénárd, amelyben már pár konkrétumot is elárult az energiaáremelések miatt várható helyi intézkedésekről. 

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/hivatalok/220916/energiavalsag-iden-varhatoan-nem-nyit-ki-csepeli-uszoda-de-gyerekek-idosek-ellatasa 

Megjegyzéseink:

> nem érdekli a vezetést a képviselő-testület véleménye, javaslata. Elgondolkodtató, hiszen a törvény szerint az önkormányzat legfőbb fóruma, a képviselő-testület, amely egy sor kérdésben, még a veszélyhelyzet körülményei között sem megkerülhető. Mit fognak szólni mindehhez a képviselők, akik a kerületi érdekek képviselete mellett saját körzetük lakosainak érdekeit is képviselik? 

> Nem érdekli a polgármestert a kerületben működő civil szervezetek, alapítványok, egyesületek véleménye, javaslata sem, pedig működésük sok vonatkozásban kapcsolódik, nem egyszer jelentős tennivalókat átvéve, az önkormányzati feladatokhoz.

> A polgármester többször említi a prioritás fogalmát, komoly hiányérzetet keltve annak elmaradt konkretizálásával, arról nem is beszélve, hogy az esetleg mégis bekövetkező intézményi leállásokat már előre a veszélyhelyzetre fogja. Hallani sem akar arról, hogy netán a tízszeres, húszszoros árnövekedés miatt válik lehetetlenné valamely intézmény működése. Akkor mi az oka, hogy már most pletykálnak az önkormányzati művelődési intézmények bezárásáról? 

Kérdéseink: 

> Miért nem lehetett ezeket a mondatokat olvasni saját fb oldalán, illetve a csepel.hu-n?

> Borbély úr: miért vállalja a testület önkormányzati törvényben rögzített jogosítványainak csorbítását? Mi lenne, ha válaszul a munkájával elégedetlen fideszes képviselők (ismereteink szerint vannak néhányan) kiállnának Ön mögül? Már a fideszesekben sem bízik? 

**********

Nagyszerű rendezvényről adott hírt péntek délután a polgármester saját közösségi oldalán:

„ma tartottuk a Csepel Művek egykor dolgozóinak találkozóját…” Örülve a hírnek, van két kérdésünk:

> Kik tartották a találkozót? A képeken nem látható egyetlen alpolgármester, fideszes és nem fideszes önkormányzati képviselő, hivatali, intézményi vagy gazdasági szervezeti vezető sem. Mi az oka a polgármester ismételt önfényezésének? 

> „..büszke vagyok a Csepel Művek egykori dolgozóira, akik saját munkájuk által tették naggyá Csepelt” – írja a tájékoztatás végén a polgármester. Megható. Csak az jutott eszünkbe, hogy az elmúlt években nem volt rá egyetlen egyszer sem alkalma, amikor elnézést kérhetett volna tőlük a volt gyárterülettel kapcsolatban 12 éve tett ígéreteik be nem tartása miatt? Lásd pl. a gyár közlekedésében, ezáltal további fejlődésében meghatározó Központi út elmaradt felújítását. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1) A magyar oktatás lepusztuló pályára állt, és megtanult ezzel együtt élni. https://24.hu/belfold/2022/09/15/magyar-oktatas-kozoktatas-pedagogusok-iskola/

2) Kétnapos sztrájkot hirdet a pécsi Cserepka Baptista Gimnázium

https://444.hu/2022/09/15/ketnapos-sztrajkot-hirdet-a-pecsi-cserepka-baptista-gimnazium?fbclid=IwAR2qh0m7TTVWWIaXR5hrUZqbx0My-Q9heNBJOvqOWq4bsMkDmjLoreXv8AA  

3) Győr mindkét uszodáját bezárták, művházak, múzeumok és könyvtárak sem fognak kinyitni.

https://telex.hu/belfold/2022/09/16/a-het-amikor-gyorben-szinte-minden-napra-jutott-egy-intezmenybezarasrol-szolo-bejelentes 

4) Itt áll feketén-fehéren: egyre kevesebb az abortusz, mégsem születik több gyermek Magyarországon.

https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20220916/itt-all-feketen-feheren-egyre-kevesebb-az-abortusz-megsem-szuletik-tobb-gyermek-magyarorszagon-1128982 

5) Mártha Imre a Vodafone-vásárlásról: Ez így használhatatlan, az tuti.

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/16/martha-imre-adossagot-vett-a-vodafone-nal-a-magyar-kormany-es-a-4ig/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3517933593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása