CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A 21. kerületi polgármester képe, neve csak 21-szer látható a Csepeli Hírmondó új számában

2022. szeptember 09. 00:02 - csú

csh-totagas_fejtetore_allt_feje_tetejere_allt_a_vilag.pngCsepelen mostanában fejtetőre áll a demokrácia - Egy kivételes fotó a CSH-ból, ami kivételesen nem a polgármesterről szól

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) szeptember 7-én megjelent 17. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Ismét három hét után jelent meg a lap legújabb száma, igaz, most 24 oldalon. A csepelieket érdeklő, „húsba vágó” fontos hazai események (újabb inflációs rekord Magyarországon, az energiaárak növekedése okozta sokk hatásai, a benzin árstop miatti káosz, az önkormányzatok hatáskörének további csökkentése) elhallgatása mellett már a jelentősebb helyi önkormányzati programok (augusztus 20-i ünnepségek, csepeli rendőrök jutalmazása, az óvodák tanévnyitó rendezvénye és az azt követő hajókirándulás, stb) ismertetésére sem jutott hely a lap újabb számában. Borbély Lénárd polgármester képe, neve viszont összesen 21-szer látható a 24 oldalon! 

Hiányzik az az interjú, amelyet a polgármesterrel kellett volna készíteni a lapnak arról, hogy miért tagadta meg a DK Csepeli Szervezete szeptember 4-i „szeptemberiálisának” engedélyezését, ami egyébként nem csak érintett szervezet tagjai körében, de több csepeli közösségi oldalon és a hazai médiában is komoly vitát váltott ki. Sokan megkérdőjelezték Borbély Lénárd korábbi választási ígéretét, miszerint minden csepeli polgármestere akar lenni.

Szerintünk egy kerület polgármesterének nem dolga és feladata aktív szerepet vállalni egy hatósági ügyben, arról nem is beszélve, hogy Borbély úr a képviselő-testület tagjaitól, a kerületi önkormányzati intézményektől, civil szervezetektől, más helyi szervezetektől, alapítványoktól folyamatosan kérte és kéri a politikamentesség maximális figyelembevételét. Ismét kiderült: a király meztelen, amit persze már régen tudnak a csepeli közélet résztvevői. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Évnyitó a felújított Katona iskolában

Az augusztus 31-i évnyitóról szeptember 2-án már megjelent egy aláírás nélküli cikk, hasonló címmel, a csepel.hu-n, amelyre blogunk szeptember 4-én reagált.  https://csepeliek.blog.hu/2022/09/04/egy_het_csepelen_ki_lesz_a_hencego_licitalas_bajnoka_palyatevesztett_keruleti_partkatonak_polgarmest#more17923101

Fentiekben idézett írásunk néhány mondatát fontosnak tartjuk megismételni, mert  

> Borbély Lénárd a tanévnyitón nem beszélt „...a pedagógusok helyzetéről, az idei tanévkezdés körüli feszültségekről: a pedagógusok ismét elmaradt béremeléséről, a diák tüntetésről, a készülődő pedagógus sztrájkról.”

A CSH mostani cikkéből már hiányzik Németh Szilárd rezsibiztos kormánybiztos levélben elküldött üzenetének ismertetése. Talán nem véletlenül, de más változást is végzett a szerkesztőség

> Klinghammer István egyetemi tanár, Csepel Díszpolgára, a lapban most nem ismertetett ünnepi mondandója pedig kiegészítésre szorul: „...A pedagógusi állás társadalmi státusz.” - mondta tanévnyitói köszöntőjében. Sajnos a 12 éve hatalmon lévő Orbán kormány, amelynek rövid ideig maga is tagja volt, sokat tett e státusz anyagi megbecsültségének, presztízsének lerombolása érdekében. Ezért nem akarnak a diákok tanítók, tanárok lenni, ezért hiányzik idén 4.800 pedagógus az oktatásból (az iskolai üres álláshelyek száma ennél valószínűleg jóval több), ezért tüntetnek, sztrájkolnak évek óta a magyar pedagógusok.”

Egyébként az előző számban is olvasható volt egy cikk, Új tanév előtt címmel. A lapról megjelent írásunkban megírtuk, hogy Tóth Endre, a tankerületi központ igazgatóhelyettese meg sem említette, hogy a minisztérium három csepeli iskola intézményvezetői állására jelentkezett pályázó pályázatát utasította el, indoklás nélkül. A Katonában megtartott évnyitó alkalmat adott volna a polgármesternek is a reagálásra. Nem élt vele. Lelke rajta. Így továbbra sem tudjuk, mi Borbély Lénárd polgármester véleménye a három intézményvezetői pályázat minisztériumi elutasításáról.

2) HÉV-korszerűsítés: mi várható?

A lap az előző számban is foglalkozott a csepeli HÉV jövőjével. A Kiemelt beruházás marad a csepeli HÉV felújítása című cikkben a valamikor várható felújításokat vette sorba, a befejezési határidő megjelölése nélkül! Ebben a számban folytatódik a mese. Most a „mi várható?” szavakkal mondják ki a semmit, amit csak maguk is találgatnak, ugyanis a helyi fideszes vezetés sem tudja mi várható a csepeli HÉV ügyében a következő években. Ismét ködösítenek, mert azzal, hogy a főépítész erről meg arról tárgyalt, nem jelenti a fővárosi kormányhivatalnak a HÉV-vel kapcsolatos döntésének megváltoztatását. A népszava.hu július 28-i tájékoztatása szerint ugyanis „A fővárosi kormányhivatal a napokban közölte, hogy szüneteltetik a H7 HÉV-vonal fejlesztésével és meghosszabbításával kapcsolatos csepeli autóbusz és HÉV-végállomás, parkolóház, üzemi, szolgálati és járműtároló épületeinek építési engedélyezési eljárását.”  

Kérdésünk: megváltoztatták a döntést vagy sem? Ha nem, márpedig erről nincs hír, ez a cikk csak újabb álmodozásra csábít sok csepeli olvasót, bár lehet, hogy a saját tábort kielégíti. A jelenlegi válságos gazdasági helyzetben azonban nincs esély a döntés visszavonására, pláne akkor, amikor a kormány az EU-tól még meg sem kapott százmilliárdok egy részét már el is költötte. A fővárosi kormányhivatal döntése pedig két évig hatályos. Blogunk háromszor is foglalkozott a témával: július 31-én, augusztus 14-én, majd 18-án. Július végi írásunk egyik mondatát most is időszerűnek tartjuk: 

„...a döntés további hosszú évekre konzerválja a csepeli közlekedési viszonyokat, a kerület környezeti szennyezettségét, az itt élők amúgy is alacsonyabb szintű életminőségét, ezáltal a kerület további leszakadását a főváros fejlettebb kerületeitől. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a fővárosi önkormányzat és egy civil szervezet perli „az elhibázott közlekedéspolitikai elképzelésen” alapuló Galvani híd környezetvédelmi engedélyét, ami a beruházás megkezdésének időpontját is kitolhatja.

https://atlatszo.hu/kornyezet/2022/07/28/a-fovaros-es-egy-civil-egyesulet-is-perli-a-galvani-hid-kornyezetvedelmi-engedelyet/” 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7317927259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása