CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Semmit sem tanultak, de semmit sem felejtenek Csepel fideszes vezetői – Kukás ügyek – Reménytelen közlekedés - Egy hét

2022. október 09. 00:02 - csú

csepeli_pedagogusok_sorfala_-2022-10-05.pngFelemelő esemény volt a résztvevőknek és a szimpatizánsoknak is. A csepeli pedagógusok közül is sokan kiálltak a diákjaikért, magukért és kollégáikért: a Vermes, a Móra iskola és a Jedlik gimnázium tanárai szülőkkel, diákokkal együtt  sorfalat álltak jogos követeléseik teljesítéséért. A kerületvezetők azonban mint mindig, most is a homokba dugták a fejüket, mint a strucc, ha veszélyt érez.

A polgármester mindig mindennel foglalkozó közösségi oldala, de az önkormányzat honlapja, a csepel.hu, illetve az Ábel Attila mindentől független fideszes politikai hírlapja, a csepel.info sem közölt semmit a héten kirobbant országos méretű pedagógus megmozdulásokról, a több tízezer főt megmozgató szerda délelőtti, illetve esti fővárosi tüntetésekről. Hiába, már gyakorlatuk van az elhallgatásban. Pedig a csepeli pedagógusok közül is sokan kiálltak a diákjaikért, magukért és kollégáikért: a Vermes, a Móra és a Jedlik gimnázium tanárai 5-én sorfalat álltak a Tejút utca érintett részén.

A csepeli fideszes urak, mint mindig a homokba dugták a fejüket, mint a strucc, ha veszélyt érez. Szerintünk ők is látják, érzékelik a veszélyt, az ország jövője szempontjából meghatározó pedagógus társadalom évek óta folyó küzdelmét, egyre erősödő ellenállását, mégis úgy gondolták, amiről nem írnak, az nincs. Tévednek, még akkor is, ha

Csepelen egyelőre kevésbé látványosak a pedagógusok megmozdulásai, bár érdemes elolvasni a csepeli vagyok c. médiafelületen közölt hírhez írt hozzászólásokat. Az elmúlt évek helyi tapasztalatai azonban arról árulkodnak, hogy a csepeli fideszes vezetők is olyanok, mint a Bourbonok, akik semmit sem tanultak, de semmit sem felejtenek. 

Ami azért is érdekes, mert a 21.kerulet.ittlakunk.hu-n végzett legutóbbi, „Szerinted jogosak a tanárok elleni szankciók?” c. szavazás szerint a 2.631 szavazó 85 százaléka(!) nem tartotta jogosnak a tanárok elleni helyi tankerületi szankciókat, s mindössze 13 százalékuk támogatta. https://21.kerulet.ittlakunk.hu/szavazas/szerinted-jogosak-tanarok-elleni-szankciok-szavazz 

A csepeliek jelentős része is elfogadhatatlannak tartja a pedagógusok megfélemlítését.

 

**********

 

Csütörtök este megállapodott a Budapesti Közművek, az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió és HVDSZ 2000 Szakszervezet, péntek reggeltől újraindul a szemétszállítás Budapesten. https://444.hu/2022/10/06/a-budapesti-kozmuvek-megallapodott-a-kukasok-kepviseloivel-ujraindul-a-szemetszallitas A megállapodás részleteit nyilvánosságra hozták. Részlet a megállapodásból:
„A megállapodás kapcsán a Budapesti Közművek kiemelte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását, továbbá a HVDSZ 2000 szakszervezet koordináló szerepét a tárgyalások során, - mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon.

A HVDSZ 2000 megítélése szerint ugyanakkor a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység, és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. Ennek részeként, a munkavállalói visszajelzéseket megerősítve értékelték, hogy a BKM vezérigazgatója vállalt egy napi hulladékbegyűjtési feladatellátást, - ezzel is elismerve a rendkívül megterhelő dolgozói teljesítményt.”

Karácsony Gergely főpolgármester, bejelentve és üdvözölve a megállapodást, közölte, hogy kézbesítették a kormányzati Kukaholdingnak az adósságukról szóló számlát, illetve, hogy egyeztetéseket kezdtek a fővárosi cégek szakszervezeteivel arról, „hogyan tudunk segíteni a megélhetési válságban a Budapest-család dolgozóinak”.

**********

Pénteken érdekes, Csepellel foglalkozó cikk jelent meg a tudás.hu-n, „A Csepel Művek alapítója volt a XX. század egyik leginnovatívabb magyar vállalkozója” címmel. (tudas.hu, 2022. 10.07.) A cikk szerzője részletesen bemutatja Weiss Manfréd (mert természetesen róla van szó) életútját, gazdasági vállalkozásainak listáját, eredményeit. Mivel olvasóink közül sokan valószínűleg ismerik történetének legfontosabb állomásait, ezért csak két témát emelünk át a cikkből:
> „...a poros kis településből (Csepelből) Európa egyik nehézipari központja, gazdasági motorja lett, amelyet a kortársak csak „csepeli csodának” neveztek, hiszen a GDP-bővüléséhez 10 százalékkal járult hozzá Weiss Manfréd üzeme. 

> Csepelt jelentősen fejlesztették: utakat építettek és támogatták a helyi iskolákat. Több ezer munkáscsaládnak emeltek házakat, lakásokat. A gyár alkalmazottainak kórházat, óvodát, napközit, iskolát, de szülészetet is létesítettek, ahol közel 6000 gyermek született pár év alatt. 

Kiemelésünk egyik oka, hogy a csepeli gyártelep kis-, közép- és nagyvállalkozói most is sok milliárd forintnyi iparűzési adót „termelnek”, azonban az Orbán-kormány az iparűzési adó 2 %-ról 1 %-ra való csökkentésével az államot egy százalékos átmeneti támogatáshoz juttatta, csökkentve ezzel a helyi önkormányzatoknak jutó összeget. A másik oka, hogy akkor várhatunk el több támogatást, a kerület további fejlődéséhez való hozzáárulást a csepeli vállalkozóktól, ha a kerületi vezetés visszatér a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületével korábban meglévő együttműködéshez, és megvalósítja saját ígéreteit.

**********

Hétfőn tette közzé a 21.kerulet.ittlakunk.hu a MÁV-HÉV Zrt. tájékoztatóját, miszerint a hét végén – karbantartás miatt – ismét nem közlekedik a csepeli HÉV. Keddtől pedig a Weiss Manfréd út egyes szakaszainak felbontása miatt, terelésekkel tették még nehezebbé a csepeli autósok életét. A nagyobb gond a HÉV most már lassan állandósuló hétvégi leállítása, amelynek kapcsán a MÁV-HÉV megköszönte az utasok türelmét. Több mint 10 éve tart a csepeliek türelme, akkor ígért ugyanis fejlesztést és közvetlen HÉV kapcsolatot a belvárossal a fideszes helyi vezetés. A helyzet alig változott, most már viszont egyértelmű vált: ebből az ígéretből még sokáig nem lesz semmi. Eközben egy tisztességes tájékoztatásra sem tellett Németh Szilárd rezsibiztos kormánybiztos, korábbi polgármestertől, sem a 2014-ben polgármesterré választott Borbély Lénárdtól. Igaz, lehet, hogy közben sok csepelinek most ennél nagyobb gondja lett: a mindennapi megélhetés gondjaival és a növekvő rezsiterhekkel kell szembenézniük….

**********

Úgy tűnik egyre magányosabb Németh Szilárd Csepelen, már a támogatók, a párttársak sem koszorúznak vele. Legutóbb az Aradi Vértanúk Napja alkalmából helyezett el, egy szál magában, egy szál virágot a Szentmiklósi úti kanyarban lévő emlékhelynél, előtte pedig dr. Urmánczy Nándor csepeli szobránál „koszorúzott”, szintén egyedül. A helyi önkormányzati vezetés koszorúzási programjain már részt sem vett. Érteni véljük Németh urat, hiszen köztudott, hogy évek óta fasírtban van Borbély Lénárd polgármesterrel. A kapcsolat megromlásának okaival most nem foglalkozva, csak kérdezünk: Németh úr, hol voltak/vannak a politikai barátok, a Fidesz helyi szervezetének vezetői, a közvetlen munkatársak, a szűkebb közösség, az alapítványában dolgozó vezetőtársak? Lehet, hogy nem is hívta őket? Nem tudjuk, talán senkit nem is érdekel a téma, de jogos lehet megjegyzésünk: így múlik el, lesz semmivé a dicsőség. 

********* 

Borbély bácsi meséi… sorozat megy a polgármester fb oldalán, hónapok óta. A havi egy alkalommal „képernyőre” kerülő videós mesében, most pénteken polgármesterünk saját szeptemberi diadalmenetének fontosabb állomásairól mesélt, mindig szorgalmasan tapsoló törzsközönségének. Az újabb mese újat nem tartalmazott, ráadásul blogunk már valamennyi témával foglalkozott. Borbély röviden megismételte a helyi fideszes médiában vagy saját közösségi oldalán már megjelent híreket, tájékoztatókat, eseményeket. Kiderült, a gondokat, akadályokat, mint a mesében a szegény legény, leküzdötte, megoldotta. A helyi kiskirályságot ugyan még nem nyerte el, a háromfejű sárkánnyal és a gazdag fiúval még hátra van a végső küzdelem, de jóságos tevékenysége eredményeként már minden jól megy a kerületben, az embereknek semmi gondjuk, békében, boldogan, biztonságban élnek, amit a sok rendezvény, amelyeket felsorolt, sikere is bizonyít. Ráadásul sikerült biztosítani a kerület és az önkormányzati intézmények működését is, tehát kövessék őt, mindenhol, ahol érik. A mese tehát folytatódik, mert „Csepel sikerre hangolva”. Aki nem hiszi, járjon utána!

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1) Az EU elkezdené letörni a magas energiaárakat, a magyar kormány szerint ezek a lépések hatástalanok.  https://hu.euronews.com/my-europe/2022/09/30/az-eu-elkezdene-letorni-a-magas-energiaarakat-a-magyar-kormany-szerint-ezek-a-lepesek-hata

2) Orbán szerint a brüsszeli bürokraták döntenek a szankciókról, de valójában a magyar kormány is rendre megszavazza azokat.

https://www.lakmusz.hu/orban-szerint-a-brusszeli-burokratak-dontenek-a-szankciokrol-de-valojaban-a-magyar-kormany-is-rendre-megszavazza-azokat- 

3) Megnéztük, mennyit ér a pénzünk a boltban tavalyhoz képest. https://atlatszo.hu/adat/2022/10/07/megneztuk-mennyit-er-a-penzunk-a-boltban-tavalyhoz-kepest/

4) „A magyar közoktatás halott, élt 155 évet” – Hídfoglalás és tüntetés a pedagógusok világnapján.

https://atlatszo.hu/kozugy/2022/10/06/a-magyar-kozoktatas-halott-elt-155-evet-hidfoglalas-es-tuntetes-a-pedagogusok-vilagnapjan/ 

5) „Ne akadályozzák a sztrájkjogukkal élni kívánó kollégákat” – Egyházak és pedagógusok a tiltakozásokról. https://www.szabadeuropa.hu/a/ne-akadalyozzak-a-sztrajkjogukkal-elni-kivano-kollegakat-egyhazak-es-pedagogusok-a-tiltakozasokrol/32070205.html 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3617949546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása