CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli konzultáció nincs, de nemzetinek csúfolt, az van – Propaganda másodállásban - Egyhét hordaléka a kerülstből

2022. október 24. 00:02 - csú

kiralyerdei_muvelodesi_haz_indul_a_bakterhaz_bendeguz_es_a_banya_1.jpgRideg racionalitás a kultúra kiseprűzése? A csepeli művelődési házak (Munkásotthon, Radnóti, KMH) a helyi rezsiharc első áldozatai között...

Borbély Lénárd polgármester meghozta első, jelentősebb rezsivédelmi intézkedéseit, derült ki csütörtökön a közösségi oldalán és a csepel.hu-n közölt, helyenként eltérő tartalmú írásokból. Néhány megjegyzés a takarékossági intézkedésekhez: 

> A leírtak szerint az intézkedési csomag a polgármester és néhány társasági, intézményi vezető megegyezéseként jött létre, nem érzékelhető mögötte az érintett közösségek egészének egyetértése és együttműködése, nem is beszélve a társadalmi, politikai háttér véleményének hiányáról.

Borbély úr a témáról tárgyalni sem volt hajlandó testületi ülésen, ami annak is bizonyítéka, hogy nem kíván együttműködni az önkormányzat legfelsőbb döntéshozó szervével, a képviselő-testülettel, az érintett civil közösségekkel, miközben mindenki mástól együttműködést és támogatást vár el. Frakciója mindezt tétlenül nézi, talán nem véletlenül:

hagyják, Németh Szilárddal a háttérben, hogy ő vigye el a balhét.

> Ha a kétmilliárdos várható plusz kiadást egyelőre ~ 600 milliós megtakarítással is elegendőnek tartja „ellensúlyozni”, vagy tervez további intézkedéseket a polgármester, amelyekről egyelőre nem akar beszélni, vagy úgy gondolja az önkormányzati költségvetés tartalékba helyezett milliárdjai megengedik, hogy „csak” ezeket az intézkedéseket hozza meg. Ami persze lehet jó döntés is, de kétségeket is ébreszt egy esetleges, ennél drámaibb helyzet kezelése vonatkozásában. 

> „A megtakarítások mellett a lakosságnak is próbálunk segíteni az anyagi terheik enyhítésében. Ezért indítottunk ablakcsere támogatási programot, és ezért dolgozik a szociális részlegünk a támogatási rendszer változtatásán,” - olvasható a polgármester közösségi oldalán. Borbély úr azt is hozzátette, hogy a döntések a „családokat is szem előtt tartva születtek”. Melyek ezek a döntések? Minderről több mint két hónapja beszél, ír, nyilatkozik, egyelőre semmi konkrét döntést nem hozott, miközben a vágtató infláció nem vár (szeptemberben már 20,1%), egyre gyorsabban hozza nehéz, kezelhetetlen helyzetbe a csepeli családokat, akinek most megfizethetetlen, még támogatással is, pl. az ablakcsere. Nekik a megélhetés, a növekvő rezsikiadások kifizetése a gond. Más, szegényebb helyzetben lévő önkormányzatok, polgármesterek már korábban léptek ezekben a kérdésekben, van, ahol több ezer forintos támogatás jóváhagyásával próbálnak segíteni, míg pl. az újpesti önkormányzat „...első körben teljes mértékben átvállalja a háziorvosok novemberi és decemberi rezsinövekményét. (portfolio.hu, 2022. október 21.) Egyébként a szociális kérdésben nem rég látott napvilágot a kormány törvénymódosítási javaslata, amely szerint „mindenki a saját nyomoráért felelős.”  https://hang.hu/belfold/mindenki-a-sajat-nyomoraert-felelos-uzeni-a-kormany-147282?fbclid=IwAR3te9nOxSqRy8mc-72GroL4lCy6e8BQ4KrzNY3qgZ9boG3bTlDO4QswbeY Egészen elképesztő, alkotmányossági aggályokat felvető javaslat, amit KDNP elnöke terjesztett elő. Lehet, hogy egyházi támogatással? Elfelejtették korábbi hazugságukat is: „senkit sem hagyunk az út szélén.”

> „…Az egyik legnagyobb fogyasztási helyszínünk, a Mansfeld Péter utcai volt gyári rendelő épületét lekapcsoljuk, hiszen a fűtési költsége 29 millióról 307 millióra emelkedik meg.” Mi lesz az ott működő szervezetek sorsa?  

> Nincs szó a polgármester intézkedési csomagjában a sportlétesítményekről, az önkormányzati sportklubról, mindezek fenntartási, illetve rezsiköltségeinek nagyságáról, esetleges szüneteltetésükről. Közben új labdarúgó pálya is épül a Hollandi úton, de megindult ifjúsági tábor több száz milliós beruházása is. Jövőre jelentős nagyságú kiadások várhatóak mindkét témában. Tervez-e ezekben valamilyen költségcsökkentést a polgármester, ha nem, miért nem? 

> Az önkormányzat évek óta jelentős összegeket fordít nem önkormányzati feladatok támogatására. Ennek 2022-re tervezett összege több mint 2,6 milliárd forint. Nem kellene, éppen a gazdasági helyzet várható alakulására tekintettel átgondolni jövő évi csökkentésük lehetőségeit?

> A kerület népességfogyása, ezen belül az óvodáskorúak jelentős létszámfogyása komoly feszültséget hozhat még az óvodák, általános iskolák esetében, miközben ezen intézmények fenntartási költségei növekedhetnek, s az államtól nem sok segítségre lehet a következő 1-2 évben számítani. Egyre nehezebb lesz az önkormányzat egész intézményrendszerét hatékonyan, eredeti céljaiknak megfelelő feladatokra hasznosítani, hiszen a rendszert igénybe vevők fokozatos csökkenésével kell számolni. Egyszer őszintén kellene már ezekről az közösségekkel, a kerület gazdasági, társadalmi, politikai szervezeteivel, a csepeliekkel beszélni. 

**********

A héten elkezdődött a kormány újabb, nemzeti konzultációnak nevezett, propaganda levelének kiküldése. A hvg.hu összegezte az eddigi 11 nemzeti konzultáció tapasztalatait, a rájuk fordított kiadásokat. https://hvg.hu/itthon/20210903_Nemzeti_konzultacio_41_milliard 

Az elemzésből kiderült, hogy 41 milliárd (!) forintba kerültek és a visszaküldött válaszok aránya 6-29 százalék között mozgott. Egy-egy konzultáció után a kormány minden esetben győzelemről és a magyar nép véleményéről beszélt, holott a válaszadók átlaga mindössze 15,3 százalék volt, a választópolgárok számához viszonyított arány pedig a 15 százalékot sem érte el. Az utolsó nemzeti konzultáció költségei még nem ismertek, így a 41 milliárd még nem végleges összeg. 

A mostani nemzeti konzultáció várható költsége ~ 8 milliárd forint, tehát 12 év alatt már ~ 50 ment/megy el konzultálásra. Lehet, hogy a kormánynak és a témával foglalkozó propaganda szervezeteknek biztosan megérte. Tessék mondani, nekünk, a „magyar népnek” mennyivel lett jobb?

Lásd még:  https://www.lakmusz.hu/71-manipulacios-technika-a-nemzeti-konzultaciokban/?fbclid=IwAR0wUtIR94leeMpbOsQv4y4fkriNq2zFD7Pamu8i2mbTa8Yc5GGIV6J6M7w 

Ami a mostani konzultációs kérdéseket illeti, nekünk is van kérdésünk. Miről szavazzunk: a kormány feltételezéseiről, nem hatályban lévő EU-s szankciók hatásáról, hazugságokról, arról például, hogy a kormány nem létező szankciókra akarja fogni az infláció növekedését? 

********** 

Németh Szilárd, mint a rezsiharcos, folytatta másodállású propagandista munkáját is. Terjesztette, saját fb oldalán is dicsőítette, a kormányt, Orbán Viktort éltető lózungokat közölt. Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel teljesítette a hétre előírt propaganda feladatit. Pár példa a sok központi jelmondat közül: a brüsszeli energiaszankciók nem működnek; a nemzeti konzultáció célja; a rezsicsökkentés fenntartása; gázársapka; megvédtük Magyarország érdekeit; rezsicsökkentés a magyar vállalkozóknak; stb. 

Azon kívül, hogy többségük hazugság, csúsztatás, s Németh úr egy picike kis gondolattal, netán önálló véleménnyel sem tudja kiegészíteni a kormánypropaganda mondanivalóját, több gondunk is van a kormánybiztossal, illetve közzétett propaganda anyagaival: 

> Egy lényegi kérdéssel nem foglalkozott a héten sem, Németh úr. Az idén már több mint 20%-os inflációval. Pedig ebben már Európa élmezőnyében vagyunk, legalábbis a Forbes szerint: https://forbes.hu/penz/julius-inflacio-rangsor-eu-magyar/ . A cikk szerint az EU- ban hatodikak vagyunk, nálunk rosszabb helyezést az észtek, lettek, a litvánok, a csehek és Bulgária ért el. Ezért érdemes lenne már egyszer őszintén beszélni az okokról.

> Lehet persze, hogy a kormánynak sincs szakmai mondanivalója, s Orbánnak csak arra tellett, hogy nemrégiben kiadta a pénzügyminiszternek feladatként: jövő év végére csökkentse felére az infláció nagyságát. Szerintünk sokáig fog tartani a feladat végrehajtása, nem csak ezért, mert a gazdaság nem így működik, hanem azért is, mert a kormánynak hatalmas bevételt hoz a növekvő infláció, érdeke tehát, hogy ameddig lehet, fenntartsa. A hvg.hu pénteki cikke alátámasztja ezt a véleményt:

„Szeptember végéig az általános forgalmi adóból (áfából) 5044,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 1169,3 milliárd forinttal haladta meg.

A vártnál magasabb áfabevételek mögött részben a vártnál sokkal magasabb (immár 20 százalék fölötti) infláció áll: minél drágábbak a termékek és a szolgáltatások, számszerűen annál nagyobb az árak áfatartalma is.” https://hvg.hu/gazdasag/20221021_aht_szeptember_egyenleg_adobevetel

> Ami pedig a szankciókat illeti, az index.hu-n(!) olvastuk, hogy

„...jelenleg egy olaj- és egy szénszankció van bevezetve Oroszország ellen, amiből csak a szén lépett életbe augusztusban. Balogh József ezért úgy gondolja, „azt mondani, hogy a szankciók miatt ilyen magasak az árak, az valójában olyan, mintha olyanra utalnánk, ami még nem érvényes, még hatályba sem lépett”. https://index.hu/belfold/2022/09/24/fidesz-kdnp-frakcio-kormany-reakcio-nemzeti-konzultacio-energiaar-novekedes-szankciok/ 

Arról viszont nem írt Németh Szilárd, hogy Orbán Viktor eddig minden szankciót megszavazott! Egy hete azt javasoltuk neki, hogy néha a kampányszövegeken kívül mást is olvasni kellene. Valószínűleg ezt sem olvasta.

**********

Gazdasági válság, rekord nagyságú infláció, növekvő társadalmi elégedetlenség közepette is folytatódnak a pénzszórások: 35 milliárddal megemelték a Nemzeti Atlétikai Központ építésére fordítható összeget, amely immár 238 milliárd, ami 48 milliárddal több, mint 68 ezres Puskás Aréna bekerülési költsége, vagy például 6,9 milliárdba kerülhet egy felcsúti általános iskola új épülete. Kíváncsian várjuk, hogy az atlétikai központ Csepel északi részén épülő edzőpályáján végül hány milliárd forintért edzhetnek a világbajnokságra érkező sportolók. Már csak két megjegyzés a 238 milliárdos kiadáshoz:

> „...ezek a befektetések soha, semmilyen módon nem térülnek meg, sőt a létesítmények fenntartása   további állandó terheket ró az államháztartásra és/vagy a fővárosra.

> „Minden konkrét tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy világversenyek rendezése bárhol bonyolítják is le azokat, masszívan veszteségesek.. https://varosikurir.hu/bekesi-laszlo-atletikai-stadion/ 

Nem számít semmi, pénz arra van, amire a kormány akarja.

**********

A héten a Csepel Munkásotthon is közleményt adott ki, miszerint az energiaárak elképzelhetetlen mértékű növekedése miatt korlátozniuk kell az intézmény működését:

„Tisztelt Látogatóink! Kedves Barátaink!

Sajnálattal közöljük, hogy a Csepeli Munkásotthon Művelődési Ház a fűtési idényben korlátozott módon fog működni. A távhőszolgáltató közlése szerint az intézmény fűtésének hődíja oly mértékben megemelkedett, amit jelenleg nem tudunk kezelni (éves szinten kb. 10 M forintról kb. 170 M forintra!). Ennek következtében a fűtést még nem indítjuk be és a későbbiekben is csak egy alacsony, de a fagyást meggátoló hőmérsékletet tervezünk. November 1-től az összes színházi (ültetett) program lemondásra került, a megváltott jegyek visszautalásáról haladéktalanul gondoskodunk. Az intézményben működő művészeti csoportok külön kérésre december 1-ig használhatják termeiket próbákra, művészeti munkára. Kisebb termeinkben a hőmérséklet függvényében, mérlegelés alapján döntünk programjainkról, melyekhez egyéb módon megpróbálunk elfogadható hőmérsékletet biztosítani.                                                                            Szíves megértésüket kérjük, nincs más választási lehetőségünk!” https://www.csepelimunkasotthon.hu/f%C5%91oldal

A neten évek óta terjed egy Churchill-nek tulajdonított mondat, amit állítólag a II. világháború alatt, a brit parlament művészetek támogatását megszüntető javaslata kapcsán mondott: „De akkor miért harcolunk?”, amire nincs bizonyíték. Egy 1938–as beszédében viszont „a művészeteket alapvető fontosságúnak nevezte a nemzet életében, hozzátéve: az állam magának tartozik azzal, hogy fenntartsa és ösztönözze a művészeteket.” https://www.urbanlegends.hu/2017/03/de-akkor-miert-harcolunk-tenyleg-ezt-mondta-churchill/  Az egykori angol miniszerelnök 84 éve valóban elhangzott mondata ma is helytálló. Kár, hogy napjainkban, amikor dübörög, no nem a gazdaság, hanem a gazdasági válság, most is mindenki, legelsőként a kormány, leginkább a kultúrán, az oktatáson, a művészeteken, a közművelődési intézményeken akart és akar spórolni. A jövőnket ássuk alá.     

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1)  '56 emléke elleni erőszak, ahogy Orbán újraírja a történelmet. https://444.hu/2022/10/22/56-emleke-elleni-eroszak-ahogy-orban-ujrairja-a-tortenelmet

2) „A pedagógusok már felvállalták a felelősségüket, most rajtunk a sor” - zuglói szülők szerveztek fényes élőláncot. https://444.hu/kepek/2022/10/21/a-pedagogusok-mar-felvallaltak-a-felelosseguket-most-rajtunk-a-sor-zugloi-szulok-szerveztek-fenyes-elolancot

3) A 10 legfontosabb részlet az Orbán háborús döntéseiről szóló tényfeltáró cikkből. https://telex.hu/direkt36/2022/10/21/a-10-legfontosabb-reszlet-az-orban-haborus-donteseirol-szolo-tenyfeltaro-cikkbol

4) Balavány: Orbán kétkulacsos politikája miatt Magyarország ismét a rossz oldalra sodródik. https://24.hu/belfold/2022/10/21/orban-oroszorszag-haboru-szankcio-brusszel-velemeny/

5) A magyar fizetések szinte a legrosszabbak az EU-ban, így még az olcsó rezsi is drága. https://atlatszo.hu/adat/2022/10/20/a-magyar-fizetesek-szinte-a-legrosszabbak-az-eu-ban-igy-meg-az-olcso-rezsi-is-draga/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4617960114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása