CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Meddig züllesztik a demokráciát Csepelen? Csak a hivatal fog megmaradni?

2022. november 09. 00:02 - csú

csepeli_fidesz-frakcio_varosvezetok_2021-es_foto_3.pngCsepelen a 2010-ben hatalomra jutott fideszes többség végig asszisztált az önkormányzati jogok orbáni végletes csorbításához. Zokszó nélkül tudomásul vette a kerületi iskolák államosítását, a legfontosabb jogosítványok központosítását, elvonását, a jelentős forráskivonásokat az iparűzési adónál és a gépjárműadónál. A járványra, illetve a putyini háborúra hivatkozva elfogadták a maradék demokratikus lehetőségek drasztikus szűkítését, az egyszemélyű döntések alkalmazását…

Csepelen, de az országban sem emlékeztek meg a rendszerváltás egyik meghatározó eseményéről, a helyi döntéshozás, irányítás és önkormányzás létrejöttéről, az önkormányzatok megalakulásáról.

Nagyobb probléma azonban, hogy ma már, a Fidesz hatalom 12. évében, nem is lehet beszélni – Magyarországon –, az igazi önkormányzatiságról. Formálisan ugyan még létezik, az alaptörvényben még szerepel, van önkormányzati törvény, azonban a

"politikai értelemben is támogatott közjogi (alkotmányos) jogállás és az önállóságot garantáló forráselosztási modell” https://ijoten.hu/szocikk/helyi-onkormanyzatok , legfontosabb elemeit az Orbán kormány gyakorlatilag felszámolta. Annak ellenére, hogy pl. az Európa Tanács által elfogadott „Helyi Önkormányzatok Európai Chartája” szerint: „A helyi önkormányzatok hatásköre általában teljes és kizárólagos. Ezt más központi vagy regionális közigazgatási szerv nem vonhatja el, és nem korlátozhatja, kivéve, ha ezt törvény lehetővé teszi.” A kormány a hatásköröket jelentős részben elvonta, korlátozta, majd ezt törvényi, rendeleti úton, lehetővé tette. A helyi önkormányzatok – elsősorban a fideszesek által uralt képviselő-testületek –, támogatták, szó nélkül tudomásul vették. 

Mindezek eredményeként ma már kijelenthető, hogy a helyi önkormányzás már csak némi közigazgatást jelent, a hatalommegosztásban, a politikai demokrácia gyakorlásában korábban meghatározott és betöltött szerepe már a múlté. A Nemzeti Együttműködés Rendszere működéséhez leginkább a másik hatalmi ág, az önkormányzati rendszer működésének ellehetetlenítésére volt szükség. Megtörtént. Az pedig, hogy az egész az „ellenzék nélkül is működik”, már csak hab a tortán.

Így volt és van most is Csepelen. A 2010-ben hatalomra jutott fideszes többség végig asszisztált a törvényi változtatásokhoz, a kormányzati, esetenkénti miniszteri(!) döntésekhez. Simán tudomásul vette pl. az iskolák államosítását, a legfontosabb jogosítványok központosítását, magyarul elvonását, a jelentős forráskivonásokat (iparűzési adó, gépjárműadó stb), a járványra, illetve a háborúra hivatkozó veszélyhelyzeti időszakban pedig a rendszer működésének korlátozását is.

h.-r.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9417951120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása