CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Holdkóros rezsi - Biztos bizonytalanság - Csalimese - Sötét ügy a fényben – Egy hét Csepelen

2022. november 13. 00:02 - csú

csepeli_eromu.pngA Csepeli Erőmű is bekerült az extraprofitadó fizetésére kötelezett  cégek sorába. Lesz-e hatása ennek a kerületi távfűtött lakások egy részére? Mit szólnak ehhez a kerületvezetők?

Már a Holdról is látszik a 21,1 százalékos infláció, https://444.hu/2022/11/09/ez-tenyleg-latszik-meg-a-holdrol-is-211-szazalek-az-inflacio, illetve a 40 százalékos élelmiszer áremelkedés. A KSH is megírta. Nagy Márton gazdaságfejlesztő miniszter év végére több mint 25 százalékot vizionál. Németh Szilárd viszont még most sem látja, holott jelentős tűzközeli tapasztalatokkal rendelkezik.

Nincs ebben semmi csoda. Ha neki azt mondták/írták, hogy a „kormány a szankciós válságban is megőrzi a nyugdíjak értékét. Idén összesen 14 százalékkal emeltük a nyugdíjakat.” –, akkor mondhat, írhat bárki, amit akar, nézhetik akár a Holdról is, ő megesküszik, hogy Kedvenc Kormánya a14 százalékos nyugdíjemeléssel megőrizte a nyugdíjak értékét.

Nagy büszkén, a héten ki is tette fb oldalára. Csúcs lehetett számára az érzés: 14 %!!! Szankció van? Van. Válság van? Van. Nem látja? Na

látja! A 14 az 14! Kit érdekel, hogy a KSH, a miniszter és a szakemberek mit mondanak? Kit érdekel, hogy hány magyar nyugdíjas küszködik megélhetési gondokkal, hogy többségüknek az átlag alatti nyugdíj jutott vagy, hogy pl. 600.000-en 100 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat kapnak havonta. Mindez kommunista trükk. Egyik igaz magyar híve hozzá is tette: „Ha Gyurcsány lenne most, nyugdíj se lenne, ezt minden igaz magyar tudja!”  

A múlt hét végi Borbély-féle krumpli- és hagymaosztás áldásában részesült ~ 4400 csepeli ezt nem tudta. Ők 35-40 évi tisztességgel végzett munka után alig tudnak nyugdíjukból megélni, s havonta többször is dönteniük kell, hogy rezsi, gyógyszer vagy étel. Ráadásul „most az élelmiszer 40 százalékkal, a háztartási energia 64,4 százalékkal drágult, emiatt a nyugdíjasok körében mért fogyasztóiár-index rég nem látott mértékben meghaladta a lakosság egészére vonatkozó indexet”. https://444.hu/2022/11/10/meg-sosem-volt-ilyen-magas-a-nyugdijasokat-sujto-inflacio 

Ők, akik elégedetlenek, ezek szerint joggal, a 14 százalékkal. Egyébként ennyien még nem álltak sorba 5 kiló krumpliért és 3 kiló hagymáért Csepelen. Igaz, hosszú sorukat Németh még a Holdról sem látta volna meg. 

**********

Borbély úr folytatta hónapok óta tartó csalimese sorozatát. November 7-én, az fb oldalán közzétett újabb, öt és félperces meséjében, októberről mesélt hallgatóságának. Volt ebben minden, ami szem-szájnak ingere, amit már korábban, a médiában (fb, csepel.hu, Csepeli Hírmondó, twitter, instagram, Hír Tv stb) is elmesélt. Mindez közpénzből, róla szólt. Kudarcairól azonban nem szokott mesélni, így az októberi mese is hiányos volt. 

Kimaradt pl. hogy ismét fel kell újítani a tüdőgondozót; a rezsivédelmi intézkedések negatív hatásainak, pl. a kulturális intézmények bezárásának bemutatása; a pedagógusok, szülők, és diákok által, a tanárok megbecsülése, az oktatás fejlesztése érdekében szervezett megmozdulásainak ismertetése; a kormány nemzeti konzultációjának csepeli fogadtatása; a Wittner Mária tér elnevezése körüli botrány; a kerületi szakorvosi rendszer működési növekvő feszültségei; a hároméves polgármesteri munka „eredményei” dicsőítésének fogadtatása; a „zászlós munkásszálló” esete a valósággal, a kukások október eleji sztrájkjának csepeli hatásai, stb. 

Az a baj, hogy Borbély úr beleszeretett saját meséibe, nem is érzi, hogy néha kellene már az őszinte szó, a nyílt társadalmi párbeszéd, a csepeliekkel vagy éppen saját testületével folytatandó valódi együttgondolkodás, együttműködés. Igaz, volt és van kitől tanulnia. Hazánk Kedves Vezetője 12 éve mutat negatív példát ebben is a Nemzeti Együttműködés Rendszere helyi vezetőinek. 

**********

Megújul a Csepeli Szabadkikötő – adta hírül az index.hu november 7-én. https://index.hu/belfold/2022/11/07/csepel-szabadkikoto-korszerusites-swietelsky/?utm_source=fejlec_bloghu&utm_medium=noti-dropdown&utm_campaign=fejlec&fbclid=IwAR2e9-RmX-a32-Qf1U4eqmNNJrsbEQC0AluXOWGUH21Ayi3HIKEj-l7wQZk 

A régió legnagyobb trimodális (vasúti, vízi és közúti) kikötője további fejlesztésében főleg vasútépítési beruházásokra kerül sor. Bár a csepel.hu egy sort sem írt a kerület egyik legnagyobb vállalata, jelentős iparűzési- és építési adófizetője fejlesztéséről, érdemes lenne odafigyelni a két évig tartó beruházási munkálatokra, hiszen a cég a kerületi önkormányzat működéséhez és Csepel fejlesztéséhez évente sok száz milliós adóbefizetéssel járul hozzá. Fejlesztése valószínűleg hatással lesz a kerület közlekedési rendszerére, ami a polgármester által ígért kerületi közlekedési fejlesztések (Corvin-csomópont kétszintessé tétele, a gerincút II. szakaszának megépítése, Gubacsi híd teljes felújítása) elmaradása miatt várhatóan további komoly közlekedési, környezeti feszültségeket okoz majd a kerületben. Kivédésében, illetve csökkentésében bőven lenne szerepe az önkormányzati vezetésnek is.

**********              

A Csepeli Erőmű is bekerült az eladott kiegyenlítő energia után fizetendő extraprofitadót befizető cégek sorába. https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/11/fontos-de-ezert-draga-termekre-vetnek-ki-extraprofitadot?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

A jó áron eladható termékek után befizetendő extraprofit(?) nem csak a csepeli céget, de a távhőszolgáltatását igénybe vevő kört (vállalkozásokat, önkormányzatokat, illetve az általuk fenntartott intézményrendszert, a nem Főtáv-hoz tartozó, a Csepeli Erőmű távfűtési rendszerére kapcsolt csepeli lakások tulajdonosait is nehéz helyzetbe hozhatja. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, Csepeli Erőmű reagálását, a polgármester véleményét.

**********

Egészen elképesztő kormányrendelet „született” a héten. https://ezalenyeg.hu/orszagszerte/orban-a-kozvilagitas-rendelettel-is-a-fovaros-bedontesen-munkalkodik-297005  Lényege, hogy a kormány, azaz Orbán Viktor, törvényellenesen kivette a főváros kezéből a fővárosi közvilágítási rendszer működtetését, s átadta azt a kerületeknek, azzal, hogy a számlát továbbra is a fővárosnak kell kiegyenlíteni. A helyzet egyértelmű: ígérete ellenére a kormányfő ott árt az ellenzéki Fővárosi Önkormányzatnak, ahol tud, s nem érdekli az önkormányzati törvény sem, ugyanis kormányhatározattal nem lehet felülírni a hatályos törvényt. Ez nem csak a Fővárosi Önkormányzatnak, de valamennyi kerületnek árt, hiszen Budapest Orbán által remélt csődje a kerületeket is nehéz helyzetbe hozza. 

Vajon Borbély úr, aki, ha csak lehetősége volt, akkor nekiment a Fővárosnak, személy szerint Karácsony Gergely főpolgármesternek, érzi-, érti-e, hogy Budapest esetleges csődje a kerületek csődjét is jelentheti, s ráadásul lehetőséget teremt Orbán Viktornak, hogy teljesen felszámolja az önkormányzati rendszert?

**********

November 12-ét, a Szociális Munka Napját köszöntötte a polgármester pénteken, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága munkatársaink körében. Idézzük az fb oldalán olvasható egyik mondatát: „Különösen büszke vagyok arra, hogy Csepelen minden egyes dolgozó óriási energiát fektet abba, hogy a lehető legjobbat nyújtsa a segítségre, támogatásra szorulóknak.”

Elismerve a szociális területen dolgozók erőfeszítéseit, gratulálva az elismerésben részesülőknek, két megjegyzésünk van:

> Borbély úr 2010-től, még Németh Szilárd általános alpolgármestereként, majd 2014 után, polgármesterként, nem sokat tett a szociális munka anyagi feltételeinek javítása érdekében. Sőt. Az elmúlt 12 évi költségvetésben a szociálpolitikai és egyéb pénzbeli juttatások nagysága jelentősen csökkent. Borbély úr erre a keretre 2021-ben a 2009. évi összeg mindössze 12,8 százalékát(!) fordította, idén pedig egész évre, a 2010. első félévi keretösszeg 43,7 százalékát(!) tervezte csak be (csepel.hu, éves költségvetési rendeletek). Az ez irányú kiadások ilyen mértékű csökkentése teljesen ellentmond Borbély folyamatosan hangoztatott lózungjainak: prioritása van a családok, az idősek megbecsülésének, a róluk való gondoskodásnak. A formai dolgok (köszöntők, kitüntetések) fontosak lehetnek, de nem pótolhatják a még sokáig rászoruló ezrek támogatásának elmaradását, csökkentését.

> A kormány nem rég benyújtotta a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényjavaslatát, amely azt is jelenti, hogy az állam kivonul az ellátásból, a rászorulók és családtagjaik felelnek mindenért. A nagy botrányt kiváltó, alkotmányellenes javaslat sok fideszes polgármesternél is kiverte a biztosítékot, a polgármester azonban, mint mindig, most is hallgat, miközben dicséri a szociális dolgozók munkáját. Borbély úr! Biztos ismeri Babits Mihály híres mondását: „Vétkesek között cinkos, aki néma”. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1) „Mi vagyunk az egyetlen, Európában megmaradt keleti nép” – Orbán épp a türk víziót építi: az új, közép-ázsiai EU-t. https://444.hu/2022/11/11/mi-vagyunk-az-egyetlen-europaban-megmaradt-keleti-nep-orban-epp-a-turk-viziot-epiti-az-uj-kozep-azsiai-eu-t

2) Praxismegszűnésekkel járhat az új egészségügyi reform. https://merce.hu/2022/11/11/lenyegi-atalakitasokrol-nem-sikerult-megegyeznie-a-kormanynak-es-az-orvosi-kamaranak/ 

3) Durva változtatásokat terveznek a Munka törvénykönyvében, a szakszervezet tiltakozik. https://24.hu/fn/gazdasag/2022/11/11/durva-valtoztatasok-munka-torvenykonyve-sulyosan-serthetik-dolgozok-jogait/

4) Surányi György szerint a 20 százalékos infláció felével el kellene számolnia a kormánynak. https://24.hu/belfold/2022/11/11/suranyi-gyorgy-bokros-lajos-inflacio-gazdasagi-valsag-haboru-gazdasagpolitika/

5) 33 ezer forintot vont le a tankerület egy tanár fizetéséből két óra sztrájk miatt. https://hirklikk.hu/kozelet/33-ezer-forintot-vont-le-a-tankerulet-egy-tanar-fizetesebol-ket-ora-sztrajk-miatt/406843 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4817976808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása