CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Alázatos alibi-levél - Bátor pedagógusok - Kihívó meghívó - Átvett orbáni hazugság - Egy hét Csepelen

2022. november 20. 00:02 - csú

a_kolcsey_iskola_bator_tiltakozo_pedagogusai_2022-11-18.pngA csepeli gyerekek oktatásának jobb feltételeiért, a megalázóan alacsony bérek felemeléséért, a sztrájkjogért demonstráltak a csepeli Kölcsey iskola pedagógusai is. Kerületünkben 9 iskolában több mint 150 tanár, tanító vállalta a kiállást a tanítványaiért, a jogérvényesítésért, a szolidaritásért

Majdnem három hét után mert megszólalni Borbély Lénárd Csepel polgármestere a posták bezárása ügyében. Mint ismeretes, még október 28-án jelentette be a Magyar Posta vezetése, hogy ideiglenesen szünetelti 210 településen 366 postahivatal működését. Kerületünkben az öt postahivatalból hármat zártak be, gyakorlatilag ellehetetlenítve, hosszabb utazásra kényszerítve ezzel egyes kerületi városrészek (pl. Királyerdő, Csillagtelep) többezeres, leginkább nyugdíjas és mozgásában korlátozott lakosságát.


Miután önkormányzati szövetségek, települési polgármesterek szólaltak meg, tiltakoztak az ügyben, javaslatokat tettek a helyben bezárásra ítélt posta önkormányzati működtetésére, Borbély úr november 15-én saját közösségi oldalán közzé tette a posta vezérigazgatójának írt nyílt levelét, amelyben a Csepelre vonatkozó döntés „átgondolását” kérte. 

A leveléből azonban kimaradt(!) a Kossuth Lajos utca 111-113. sz. alatti Csepel 2 posta bezárása, de

legalább írt egy levelet a csepeliek érdekében. Az viszont teljesen érthetetlen, hogy a csepel.hu miért arról írt, Borbély fb oldalára hivatkozva, hogy „Tárgyalást kezdeményez a kisposták ügyében a csepeli polgármester”. A polgármester fb oldalán a nyílt levél felvezetőjében benne van az ominózus szöveg, azonban levélben nem kezdeményezett tárgyalást, mindössze igen tisztelettudóan, félve, hogy a vezér nehogy félre értse, jelezte, eléggé félreérthető módon, hogy „Amennyiben személyes megbeszélést igényelnek a további megbeszélések, kérem, jelezze számomra.” A további megbeszélések azt jelenti, hogy valamikor voltak már beszélgetések az ügyben? Ha igen, akkor miért maradtak ki a levélből?

Azt sem jelezte a levélben, hogy hasonlóan több önkormányzathoz, a csepeli önkormányzat anyagilag is tudná segíteni a megoldást. Szerintünk ugyanis lenne rá néhány eldugott tízmillió. Ráadásul azonnal felvethető a kérdés: mi lesz, ha a vezérigazgató szerint „személyes megbeszélést” nem igényel az ügy, téma lezárva!? Akkor a polgármester jó pártkatonaként elmondhatja, ő megpróbálta, levelét megírta, de….Ennyi?

**********

Kilenc kerületi iskolai intézményben sztrájkoltak, legalább egy órát, november 18-án a csepeli pedagógusok – olvashattuk, csütörtökön, no nem a csepel.hu-n, ahol ilyet nem szoktak megírni, hanem a csepeli vagyok c. fb csoport oldalán. Ez a 15 helyi általános iskola többsége, ami több mint 150  csepeli pedagógus kiállását jelentette a magyar oktatási rendszer fejlesztése, a pedagógusok jobb megbecsülése mellett. Rendkívüli politikai érzéketlenségre vall a polgármester és a fideszes vezetésű kerületvezetés részéről, a téma és az érintett, egyre bátrabban kiálló pedagógus társadalom, diákság és szülői kör ilyen mértékű lenézése. Igaz, így működik az orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszere! Az oktatásból csak a pedagógusokat nem szeretik – mindig gond van velük, mondják. Kérdés, meddig tűrik mindezt a helyi pedagógus társadalom tagjai, a csepeliek vagy a helyi ellenzéki, civil szervezetek.

November 18-ára országos pedagógus sztrájkot, élőláncot és más megmozdulásokat szerveztek a pedagógusok, diák- és más, az oktatásfejlesztésért küzdő szervezetek az óvodákban, iskolákban, negyvenöt városban. Csak érdekességként említjük meg, hogy Orbán Viktor a Kossuth Rádió által biztosított szokásos péntek reggeli monológjában meg sem említette a pedagógus megmozdulásokat, élőláncokat, sztrájkokat, felháborító példát mutatva, hivatkozási alapot adva ezzel a témát szintén elhallgató fideszes polgármestereknek.  

**********

Pénteken, 11:14-kor jelent meg a csepel.hu-n, hogy november 24-én (csütörtökön), a reggel 9.00 órakor kezdődő „Testületi ülést követően” közmeghallgatást tart a képviselő-testület. Kérdéseink:

> Miért ilyen slendrián a meghívó? Pontosan hány órát jelent a „testületi ülés után”- i megfogalmazás?  Aki csak a kötelezően megtartandó közmeghallgatásra kíváncsi, az ülje végig a képviselő-testületi ülést? Miért nem lehetett délutánra tenni a programot vagy pontosan meghatározni annak kezdési időpontját?

> A képviselő-testület meghívója pénteken, pár perccel 19.00 óra előtt jelent meg a csepel.hu-n. https://csepel.hu/onkormanyzat/testuleti-ulesek/testuleti-meghivok/item/14543-2022-11-24-testuleti-ules-es-kozmeghallgatas A meghívóban 25 előterjesztés megtárgyalására tett javaslatot a polgármester, ami még a testületi ülés napján is változhat. Köztük 4 rendeletmódosítás is szerepel, de fontos téma lehet a kerület fejlesztésével kapcsolatos előterjesztés is. Mindez teljesen lehetetlenné teszi a közmeghallgatás pontos kezdési időpontjának meghatározását, ezért, célszerű lenne azzal kezdeni a napot. 

**********

A csepel.hu pénteken délelőtt lehozta a magyarnemzet.hu cikkét a Kossuth rádió reggeli műsorában elhangzott, szokásos Orbán riporttal kapcsolatban. Orbán az EU szankciókról, annak elfogadási körülményeiről, inflációnövelési hatásairól beszélve azt állította, hogy hazánk nem szavazta meg a szankciókat. Mivel sem az idézet forrás, sem a csepel.hu nem vette a fáradtságot, hogy kritikusan vizsgálja meg a miniszterelnök véleményét, ezért az IMF, a Nemzetközi Valutaalap – amely távol áll a magyar pártpolitikától –, véleményét idézzük:

„Miközben a gazdaság kilábalóban volt a koronavírus-válságból, sokkok sorozata és a kormány laza fiskális politikája 20 százalék fölé lökték az inflációt, és nagy hiányhoz vezettek a fizetési mérlegben – írja éves felülvizsgálata után Magyarországról szóló jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Laza fiskális politika alatt azt kell érteni, hogy a kormány – legalábbis a választások előtt – hatalmas összegeket öntött a gazdaságra (például a 13. havi nyugdíj és a gyerekesek szja-visszatérítése formájában…) Az IMF egy sor javaslatot is megfogalmaz a kormány számára a helyzet jobb kezeléséhez. Egyebek mellett:

  • Az ideiglenes különadókat („extraprofit-adókat) a lejáratukkor ki kell vezetni, az intézkedések meghosszabbítása eltántorítja a befektetőket, és rombolja az adórendszerbe vetett bizalmat.
  • A megemelt tranzakciós illeték piactorzító és az informális fizetések felé tolja a gazdasági szereplőket.
  • Az ársapkákat el kellene kerülni, mivel hozzájárulnak a gazdasági egyensúlytalanságok kialakulásához, ellenben az infláció leküzdésére nem alkalmasak. (A kormány épp nemrég vezetett be új ársapkákat a krumplira és a tojásra.)
  • Az IMF figyelmeztet, hogy a kamatstopokat engedni kell kifutni, mivel akadályozzák, hogy a jegybank monetáris szigorítási intézkedései átmenjenek a rendszeren. Továbbá célzatlan módja a hitelfelvevők támogatásának.”

https://hvg.hu/gazdasag/20221118_IMF_Az_Orbankormany_tehet_a_brutalisan_magas_inflaciorol?fbclid=IwAR0ptsQta9qCvRr_L91UM_T3b9vyB8usVgXoLNQYPuxSZlkKg2mGya_I3nI Szerintünk egyértelmű és konkrét az IMF véleménye, javaslatokat is tartalmaz, amelyek sajnos nem „köszönnek vissza” a kormányzat eddig megismert terveiben. Ugyanakkor alátámasztják az ide vezető kormányzati módszerekkel való szembenézés, majd „leszámolás” szükségességét. 

Ami a szankciók meg NEM szavazását illeti, az hazugság! Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke minden esetben megszavazta a szankciókat!  Az már csak hab a tortán, hogy Németh Szilárd fb oldalán szombaton azt írta, hogy „A magyar kormány az egyetlen, aki megkérdezi az embereket a brüsszeli szankciós politikáról.” Miután Orbán Viktor megszavazta mindet! Most kit néz hülyének: Brüsszelt vagy a magyar szavazópolgárokat?

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából: 

1) Egy helyen az Oroszország elleni összes szankció, és hogy mit mondott a magyar kormány, amikor megszavazta őket. https://www.lakmusz.hu/egy-helyen-az-oroszorszag-elleni-osszes-szankcio-es-hogy-mit-mondott-a-magyar-kormany-amikor-megszavazta-oket/                   

2)  Infláció: a jegybank inflációról szóló közleménye kihagyja a kormány kritikáját. https://hu.euronews.com/2022/11/18/inflacio-a-jegybank-imf-rol-szolo-kozlemenye-kihagyja-a-kormany-kritikajat 

3) „Sem szörny, sem söpredék” – egy fóti iskola igazgatója nyílt levelet írt Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és az oktatási vezetőknek. https://444.hu/2022/11/18/sem-szorny-sem-sopredek-egy-foti-iskola-igazgatoja-nyilt-levelet-irt-orban-viktornak-pinter-sandornak-es-az-oktatasi-vezetoknek

4) Olyan jól halad a biztonsági olajkészlet visszatöltése, hogy az szárítja ki a független benzinkutakat. https://hvg.hu/kkv/20221119_biztonsagi_olajkeszlet_visszatoltes_fuggetlen_benzinkutak_Mol_MSZKSZ 

5) Ha nem cselekszünk, az oktatás lenullázása romba dönti az országot – mondják a diákok. https://hirklikk.hu/kozelet/ha-nem-cselekszunk-az-oktatas-lenullazasa-romba-donti-az-orszagot-mondjak-a-diakok/407209 

V-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr717982706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása