CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli megszorítás közben új focipálya épül a Hollandi úton?

2022. november 21. 00:02 - csú

csepeli_fidesz-frakcio_varosvezetok_2021-es_foto_2.pngA Fidesz-frakciót (képünkön) ez sem zavarja? A polgármester a csepeli megszorító csomag kihirdetése előtt annak tartalmáról tárgyalni sem volt hajlandó testületi ülésen. Ez annak a bizonyítéka, hogy nem kíván együttműködni az önkormányzat legfelsőbb döntéshozó szervével, a képviselő-testülettel, az érintett civil közösségekkel, miközben mindenki mástól együttműködést és támogatást vár el. Elvbarátai mindezt tétlenül nézik…

Borbély Lénárd polgármester meghozta első, jelentősebb, csepeli rezsivédelmi intézkedéseit. Ezekkel kapcsolatban néhány megjegyzésünk van:

> A leírtak szerint az intézkedési csomag a polgármester és néhány társasági, intézményi vezető megegyezéseként jött létre, nem érzékelhető mögötte az érintett közösségek egészének egyetértése és együttműködése, nem is beszélve a társadalmi, politikai háttér véleményének hiányáról. Borbély úr a témáról

tárgyalni sem volt hajlandó testületi ülésen, ami annak is bizonyítéka, hogy nem kíván együttműködni az önkormányzat legfelsőbb döntéshozó szervével, a képviselő-testülettel, az érintett civil közösségekkel, miközben mindenki mástól együttműködést és támogatást vár el. Frakciója mindezt tétlenül nézi, talán nem véletlenül: hagyják, Németh Szilárddal a háttérben, hogy ő vigye el a balhét.

> Ha a kétmilliárdos várható plusz kiadást egyelőre ~ 600 milliós megtakarítással is elegendőnek tartja „ellensúlyozni”, vagy tervez további intézkedéseket a polgármester, amelyekről egyelőre nem akar beszélni, vagy úgy gondolja az önkormányzati költségvetés tartalékba helyezett milliárdjai megengedik, hogy „csak” ezeket az intézkedéseket hozza meg. Ami persze lehet jó döntés is, de kétségeket is ébreszt egy esetleges, ennél drámaibb helyzet kezelése vonatkozásában. 

> „A megtakarítások mellett a lakosságnak is próbálunk segíteni az anyagi terheik enyhítésében. Ezért indítottunk ablakcsere támogatási programot, és ezért dolgozik a szociális részlegünk a támogatási rendszer változtatásán,” - olvasható a polgármester közösségi oldalán. Borbély úr azt is hozzátette, hogy a döntések a „családokat is szem előtt tartva születtek”. Melyek ezek a döntések? Minderről több mint két hónapja beszél, ír, nyilatkozik, egyelőre semmi konkrét döntést nem hozott, miközben a vágtató infláció nem vár (szeptemberben már 20,1%), egyre gyorsabban hozza nehéz, kezelhetetlen helyzetbe a csepeli családokat, akinek most megfizethetetlen, még támogatással is, pl. az ablakcsere. Nekik a megélhetés, a növekvő rezsikiadások kifizetése a gond. Más, szegényebb helyzetben lévő önkormányzatok, polgármesterek már korábban léptek ezekben a kérdésekben, van, ahol több ezer forintos támogatás jóváhagyásával próbálnak segíteni, míg pl. az újpesti önkormányzat „...első körben teljes mértékben átvállalja a háziorvosok novemberi és decemberi rezsinövekményét. (portfolio.hu, 2022. október 21.) Egyébként a szociális kérdésben nem rég látott napvilágot a kormány törvénymódosítási javaslata, amely szerint „mindenki a saját nyomoráért felelős.”  https://hang.hu/belfold/mindenki-a-sajat-nyomoraert-felelos-uzeni-a-kormany-147282?fbclid=IwAR3te9nOxSqRy8mc-72GroL4lCy6e8BQ4KrzNY3qgZ9boG3bTlDO4QswbeY Egészen elképesztő, alkotmányossági aggályokat felvető javaslat, amit KDNP elnöke terjesztett elő. Lehet, hogy egyházi támogatással? Elfelejtették korábbi hazugságukat is: „senkit sem hagyunk az út szélén.”

> „…Az egyik legnagyobb fogyasztási helyszínünk, a Mansfeld Péter utcai volt gyári rendelő épületét lekapcsoljuk, hiszen a fűtési költsége 29 millióról 307 millióra emelkedik meg.” Mi lesz az ott működő szervezetek sorsa?  

> Nincs szó a polgármester intézkedési csomagjában a sportlétesítményekről, az önkormányzati sportklubról, mindezek fenntartási, illetve rezsiköltségeinek nagyságáról, esetleges szüneteltetésükről. Közben új labdarúgó pálya is épül a Hollandi úton, de megindult ifjúsági tábor több száz milliós beruházása is. Jövőre jelentős nagyságú kiadások várhatóak mindkét témában. Tervez-e ezekben valamilyen költségcsökkentést a polgármester, ha nem, miért nem? 

> Az önkormányzat évek óta jelentős összegeket fordít nem önkormányzati feladatok támogatására. Ennek 2022-re tervezett összege több mint 2,6 milliárd forint. Nem kellene, éppen a gazdasági helyzet várható alakulására tekintettel átgondolni jövő évi csökkentésük lehetőségeit?

> A kerület népességfogyása, ezen belül az óvodáskorúak jelentős létszámfogyása komoly feszültséget hozhat még az óvodák, általános iskolák esetében, miközben ezen intézmények fenntartási költségei növekedhetnek, s az államtól nem sok segítségre lehet a következő 1-2 évben számítani. Egyre nehezebb lesz az önkormányzat egész intézményrendszerét hatékonyan, eredeti céljaiknak megfelelő feladatokra hasznosítani, hiszen a rendszert igénybe vevők fokozatos csökkenésével kell számolni. Egyszer őszintén kellene már ezekről az közösségekkel, a kerület gazdasági, társadalmi, politikai szervezeteivel, a csepeliekkel beszélni. 

H.-R.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1017963246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása