CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az Orbán-kormány kiszolgáltatottá tesz és lerázza magáról a felelősséget

2022. december 07. 00:01 - csú

nyugdijasok_oregek_idosek_egyutt.pngA szociális problémákat immár törvénybe vésve nekik maguknak kell megoldani, s csak valahol a ködös végtelenben bukkan fel az állam felelőssége, de még az sem derült ki, hogy ez mit takar.

A Fidesz kormányai az élet minden területén központosítanak, hivatalok és intézmények százai szűntek meg az elmúlt években, feladataikat egy központi helyre sorolták, ma is ilyen vízfejek alakulnak hetente. Központosított az állami közbeszerzés, az informatika, a hulladékgazdálkodás, összevonták a közlekedési cégeket, nincs már nyugdíjfolyósító, csak kincstár és pár napja derült ki, hogy az állami tőkealapokat is egy központosított rendszerbe gyűjtik.

A második Orbán-kormány idején még kormánypárti képviselők is tiltakoztak a közoktatás totális központosítása ellen, de a „Főnök” döntött, felszámoltak minden autonómiát az

iskolákban, csak az épületek tulajdonjogát és karbantartását hagyták meg az önkormányzatoknál. Egyébként elvették a települések döntési jogát másban is, vitték vele a pénzt is, mert nem volt fontos a napokban sokat hangoztatott szubszidiaritás, vagyis, hogy ott oldjuk meg a gondokat, ahol azok keletkeztek. Ma központilag kell dideregni az állami hivatalokban, ahol 18 fokra lehet csak felfűteni az épületeket, mert ez az állami spórolás fokmérője és hamarosan a lakosság fele számára elérhetetlenné központosítják az egészségügyi ellátórendszert is.

Csak egy területen volt fontos, hogy ott legyen a felelősség, ahol a baj: a szociális ágazatban, ahol azokról kellene gondoskodni, akik belerokkantak a munkáltatók központilag támogatott packázásaiba, akiktől elvették a nyugdíjmegtakarításukat, akik nem jutnak el időben orvoshoz, ha megbetegszenek, akik két-három év múlva kerülhetnek be egy idősotthonba, akkora a várólista, de közben meghalnak, akik mindenféle támogatás nélkül gondozzák beteg és/vagy idős családtagjaikat …A szociális problémákat immár törvénybe vésve nekik maguknak kell megoldani, s csak valahol a ködös végtelenben bukkan fel az állam felelőssége, de még az sem derült ki, hogy ez mit takar.

Forrás: Gulyás Erika (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5017987544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása