CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli kohászoknak nagyon ismerős: biztos bizonytalanság Dunaújvárosban

2022. december 18. 00:01 - csú

dunaferr.jpgReménykednek a dunaújvárosiak, hogy megmenekül a több tízezer ember sorsát befolyásoló Dunai Vasmű. A kormány egy három napja kreált törvénymódosítással megteremtette annak a jogi hátterét, hogy azonnal startolhasson a tartozásai miatt csaknem teljesen leálló kohászati komplexum felszámolása. Kiszivárgott, hogy egy fémipari óriáscég, a Liberty Steel esetleg megvenné a Dunaferrt. Minden más bizonytalan.

A felszámolónak már meg kellett volna érkeznie Dunaújvárosba, de eddig – a város vezetői szerint – ez nem történt meg. Kívülállók százmilliárdokra becsülik az orosz és ukrán kézben lévő

vasmű adósságát, a pontos összeget azonban nem tudjuk, hisz a Dunaferr menedzsmentje erről nem beszél, s a cég évek óta nem adott le hiteles mérleget. A dolgozók szerint tovább folyik a vasmű melegen tartása, egy szénszállítmány útban van a kokszolóba, de valahol elakadt, a vagonok túlterhelése miatt. Hogy honnan jön a szén, hol akadt el, kitudhatatlan. A vasmű vevőjelöltje a múlt héten – állítólag - járt a gyárban, azóta viszont nem. A Liberty Steel a várossal sosem vette fel a kapcsolatot. Közben a város irányítói hitetlenkedő telefonokat kaptak, mivel kohászati szakemberek szerint a londoni székhelyű multi is nehéz helyzetben van, amit fokoz az – acélipart súlyosan érintő - energiaárak drámai emelkedése.

Dunaújváros két éve kérleli a kormányt, hogy állítsa meg a Dunaferr mélyrepülését. A kormánynak lett is volna erre jogosítványa. Nem tette, és nem válaszolt Dunaújvárosnak.

Talán így akarták bizonytalanságban tartani, megregulázni az ellenzéki várost. Lehet, hogy azért csak most léptek, mert eddig nem találtak vevőt a cégre. De ők se biztosak abban, hogy a vevő megfelelő-e. Így továbbra is hallgatnak. Ezt megszokhattuk: ez a kormány sosem avatja be gondolkodási mechanizmusba a választókat. Ha a vasmű megmenekül, a sikert maguknak akarják, ezért se vonják be a dunaújvárosiakat, ha a vasmű menthetetlen, a kiskorúsított választók számára ott lesz majd bűnbakbaknak az impotens város és Gyurcsány.

Forrás: UNGÁR TAMÁS (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218004392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása