CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sikerek, bulik, bálok és fejlődés Csepelen a kerületvezető szerint - Fogyókúrára fogták a Csepeli Hírmondót

2023. január 13. 00:02 - csú

radnoti_muvelodesi_haz.jpgHelyszűke miatt nem írt róla a CSH?  2023. januárjának első napjaiban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján a forradalmár költő szellemiségét nem engedték be be a Radnóti Miklósról elnevezett Művelődési Ház kerületvezetői programjába. A mártír költő nevét viselő intézményből Petőfit kiszorította Wass Albert gróf, aki nem éppen Radnóti erdélyi sorstársainak megvédése miatt vált híressé  

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) január 11-én megjelent 1. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk a véleményünket.

A tavalyi 1. szám még 24 oldalon jelent meg, idén, talán a gazdasági válság vagy a múlt év végi helyi költségvetési balhé miatt már csak 16 oldalra tellett a szerkesztőségi költségvetésből. Ráadásul a 16 oldal ~ 38 százaléka szerintünk reklámnak is minősíthető.

Lehet, hogy 2023-ban ez lesz a hetilap új terjedelme, netán kétheti megjelenés helyett havilappá minősítik át? 

Az viszont kiderült az új számból,  hogy

új sikersztorikat, békét, biztonságot és kiszámíthatóságot remél a kerület polgármestere az új elsőszámában megjelent 3 és fél oldalas évértékelő álinterjújában, ahol tavalyi hatalmas sikereiről számol be. Közben jól belerúg azokba a fideszes és ellenzéki képviselőtársaiba, akik, szerinte, nem lakóhelyük érdekeit tartják elsődlegesnek. A szerkesztő, folytatva az eddigi gyakorlatot, az időszerű témáról senkit nem kérdezett meg, pedig az év első száma, illetve Borbély évértékelője bőven adott volna lehetőséget mások megszólaltatására is. Szívesen olvastuk volna a kerület megválasztott országgyűlés képviselőjének, Szabó Szabolcsnak vagy éppen Németh Szilárdnak, a rezsibiztos kormánybiztosnak a véleményét tavalyról, illetve idei terveiről. 

Hogyan teltek Csepelen az ünnepek, hogyan ünnepeltek a csepeliek (idősek, fiatalok, rászorulók, egyedülállók vagy hajléktalanok), jutott-e mindenkinek vacsora karácsonyi asztalra? Ez nem érdekelte a lap szerkesztőségét. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Borbély Lénárd: Csepel fejlődik

A majdnem háromoldalas sikersztori megjelent a polgármester fb oldalán, illetve a csepel.hu-n is. Borbély most nem a monológot és a „királyi többest” választotta mondandója megfogalmazására – helyette álinterjút készített vele TK, a polgármester közvetlen munkatársa, belső, legtitkosabb legfontosabb mondanivalóinak formába öntésre, stilizálásra is felhatalmazott újságírója. TK-nak könnyű dolga volt, hiszen a polgármester szövegében nincs új a nap alatt. Elővette főnöke korábbi szövegeit (az áprilisi félidős, majd az októberi 3 éves értékelőn elmondottak, a saját fb oldalán rögzített havi összegzőket), megszerkesztette, miközben igyekeznie kellett, hogy friss interjúnak tűnjék az egész. Nem sikerült. Ami viszont igen: a cikkíró teljesítette Borbély elvárását, egyértelmű tette, hogy a polgármester vezetése alatt minden nagyon szép, minden nagyon jó, és mindenki nagyon elégedett mindennel. Leginkább persze a polgármester. 

Ha így van, akkor kit érdekelnek a csepeliek mindennapi megélhetési gondjai, amelyeket a rezsiharc felszámolása és az infláció rekordokat döntő szárnyalása csak tovább növelt, a civilek, az ellenzék véleménye vagy éppen a csepeli vállalkozások helyzetének alakulása, a gazdasági válságban. Senkit!? Borbélyt és csapatát, TK-t, valamint a Csepeli Hírmondó szerkesztőségét biztosan nem. Pedig ez, ennek bemutatása, a miértek feltárása, a valósághű tájékoztatás lenne a CSH egyik legfontosabb feladata.

A kimerítő cikk néhány mondata azonban „megérdemli” a konkrétabb reagálást:

* Csepel hihetetlen mértékű összefogással vette ki részét az ukrán menekültek megsegítésében.” – mondta a polgármester. Kiemelve a helyi civil szervezetek, a lakosság által nyújtott segítséget, megállapítható, hogy volt sok városi, kerületi és falusi önkormányzat, amelyek a kerületinél több, szerte ágazóbb segítséget nyújtottak az ukrán menekülteknek.

* „…nagy horderejű önkormányzati fejlesztések valósultak meg.” Azért, mert a polgármester „nagy horderejű”-nek tartja az idei fejlesztéseket, nem hisszük, hogy azok jelentős hatással voltak Csepel fejlődésére, az itt élő emberek élet-és munkakörülményeinek fejlődésére, a szociális ellentmondások felszámolására. Lásd blogunk írását: „Mi esett áldozatul Csepelen a fideszes politikának?” https://csepeliek.blog.hu/2023/01/10/mi_esett_aldozatul_csepelen_a_fideszes_politikanak 

* „…Az iskolák teljes mértékben önkormányzati forrásból…valósultak meg.” Óvatosabban fogalmaznánk az önkormányzati források ügyében. Pl.: a tavalyi költségvetési tervben a költségvetési bevételek tervezett összege 18,3 milliárd forint volt, ennek ~ 37 %-a állami támogatás, ~ 53 % pedig a kerületi vállalkozók befizetett adóiból (ingatlan-, építmény- és telekadóiból) jön össze. A másik oldalon: az önkormányzat működtetése ugyanakkor a tervezett költségvetési kiadások ~ 60 százalékát emészti fel. Vagy nézzük a Táncsics Mihály utca felújításának ügyét: június 14-én még azt nyilatkozta a polgármester, hogy „a Táncsics Mihály utcát a Főváros helyett az önkormányzat újítja fel.” (csepel.hu) Pár nappal később helyreigazításra kényszerült: „A kormány támogatásából újítják fel a Táncsics Mihály utcát”, s most már ezt ismételte meg a cikkben. https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/13455-a-kormany-tamogatasabol-ujitjak-fel-a-tancsics-mihaly-utcat 

* „…közösségi tervezés”-ről beszél Borbély több építkezés, leginkább a Csepeli Napközis Tábor felújításának kapcsán. Az akkori „közvéleménykutatás” szakmailag teljesen értékelhetetlen közvéleményfelmérés volt. Az is egyértelmű, egy értelmes választást sugalló álkérdések a polgármester politikai megerősítését szolgálták. 

* Sorra nyeri Csepel a különféle díjakat: („Összefogás a jövő generációkért”, „Családbarát Önkormányzat”, Településfejlesztési különdíj, stb.) Hogy mennyire tükrözik ezek a díjak a helyi lakosság véleményét, milyen szakmai és politikai szándékok vezérlik az odaítélőket, erről azonban nemigen kapunk valós képet. Miért nem? 

* „Lecsapott a válság” A válságnak már 2021 végén voltak jelei, amelyeket sem a kormány, sem a kerületi önkormányzat nem vett figyelembe. Csepelen tavaly is olyan beruházások, átalakítások valósultak meg, amelyek halaszthatók lettek volna vagy el is maradhattak volna. (Lásd a sportcélú fejlesztéseket.) Ezek egy részét novemberben már a helyi fideszes frakció is szóvá tette. Arról nem is beszélve, hogy a vesztesége ellentételezésére elnyert 762 milliós rezsitámogatás után is van kb 700 milliós lyuk a költségvetésben, amire még mindig nincs költségvetési terve a polgármesternek. 

„Százmilliók Csepelnek a sikeres egyeztetés után” – olvasható a cikk második oldalán bekeretezett írásban. Ezek a százmilliók az önkormányzatoktól korábban elvont milliárdok egy részének politikai alapú visszaosztásából jöttek össze, és sok millió lakost hagynak ki a megélhetési feszültségek enyhítéséből.  

* „Nincs könnyű dolga a polgármesternek, aki szerint a képviselők nagy része nem feltétlenül nem feltétlenül a kerület érdekeit tartja szem előtt…”. Egyrészt nagyon sajnáljuk a szegény, gyenge polgármestert. Borzalmas szegény és gyenge lehet az a polgármester, akiben nincs annyi együttműködési készség és erő, hogy lealább válságos időszakban együtt működjön a képviselő-testülettel, például saját frakciójával. Másrészt, reméljük, hogy a képviselő-testület tagjai, politikai hovatartozás nélkül kikérik maguknak a polgármester állítását, miszerint „nem feltétlenül a kerület érdekeit” veszik figyelembe a döntéseknél. Harmadszor pedig a polgármester példáinak hátterét – amelyekről mélyen hallgat Borbély –, illetve a polgármester testületi ülésről készült, közösségi oldalán közzétett videofelvételét ismerve, véleményünk szerint a képviselőknek, s nem a polgármesternek volt igaza.

2) Táncsics Mihály utca: elkészült az első szakasz felújítása

Az előzőekben leírtakon túl már csak egy kérdésünk van a polgármester felé: Mennyibe fog kerülni a tervek szerint az utca teljes felújítása, s eddig mennyit költötte el az első szakasz felújítására?  

3) Évfordulók, Petőfi emlékév

    Wass Albertre emlékeztek születésének évfordulóján

A két írás együttes véleményezésének egy oka van: Csepelen a 115 éve született, a politikai változások által „felhozott” költőt, Wass Albertet ünnepi műsorral köszöntik a Radnóti Miklós Művelődési Házban, amit közöl a CSH mellett a csepel.hu is, míg a 200 éve született, Petőfi Sándort, a nemzet egészének költőjét, a kerületi polgármester, saját fb oldalán, egy kisfilmmel köszönti. Ennyit a hatalmon lévők kultúrpolitikájáról. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2118024802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása