CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Pumpapályát most? - Hol épül Csepelen új munkásszálló? - Szorongatják a rászorultakat? - Mit jegelnek tíz éve?

2023. január 26. 00:02 - csú

vezerkar_1.png12 év alatt még soha, de reméljük, hogy majd ma válaszokat kapunk kérdéseinkre a képviselő-testületi ülésen a polgármestertől vagy a helyetteseitől.

Idei első ülését tartja ma délelőtt 9 órai kezdettel a csepeli önkormányzat képviselő-testülete a Szent Imre téri polgármesteri hivatalban . Jelentős várakozás előzte meg az ülést, hiszen a tavalyi utolsó két testületi ülésen gyakorlatilag nem volt már a polgármester mögött többségi támogatás ‑ mint később kiderült ‑ a helyi fideszes belharcok miatt, ami  a kerületi Fidesz-alapszervezet megszüntetéséhez, feloszlatásához vezetett.  Akkor a költségvetési módosítást, az idei adóemelést, és a Csepeli Városgazda Zrt kettéválasztásával kapcsolatos feladatmegosztási szerződés elfogadását utasította el a többség.

A módosított testületi meghívó alapján a polgármester szerdán 17 órakor 15 előterjesztés megvitatását kezdeményezte a mai ülésre, de a novemberben és decemberben leszavazott előterjesztésekre ‑ a meghívó szerdai állapota szerint ‑ nem kívánt visszatérni. Az idei év költségvetetési terve megoldhatja gondjait, ha elfogadják, adóemelési javaslata már nem valósítható meg, a Csepeli Városgazda Zrt kettéválasztása kapcsán

létrejött új szervezettel kötendő feladatmegosztási szerződésre viszont, állítólag, „kiskapus” megoldást keres a törvények között. A kérdés csak az, mit szóé mindehhez a képviselő-testület ellenzéki oldala. Lásd: https://csepeliek.blog.hu/2023/01/20/all_a_bal_es_no_a_kaosz_csepelen_a_varosgazda_koruli_kozeleti_bombarobbanas_utan 


A napirend-tervezettel kapcsolatos kérdéseink:

Napirend-tervezet 1. pontja: (1. sz. előterjesztés) + 1. sz. et. kereshető formátum

Rendelettervezet a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 4/2022. (III.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

A javaslat a nyugdíjminimumot „bebetonozó”, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szégyenletes tavalyi módosítása alapján készült, amelynek lényege, hogy „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe „a szociális vetítési alap” kerül. A nyugdíjminimumról van szó, amelynek összege 2008 óta(!) 28.500 forint. Az összeg sok, nyugdíjrendszeren kívüli, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi eljárásnál kiinduló pontként van figyelembe véve, ezáltal mesterségesen alacsony szinten tartja ezen ellátások összegét is. Tehát csak a név változik, egyébként minden marad a régiben.

Kérdésünk: tervezi-e az önkormányzat vezetése a 2023. évi költségvetésben az ellátottak szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli juttatásainak növelését, ha nem, miért nem? 

Napirend-tervezet 2. pontja: (4/1. sz. előterjesztés) + 4/1. sz. et. kereshető formátum

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Építési Szabályzatáról szóló 24/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

csepel_muvek_trosztkozpont_irodahaz_es_munkasszallo_zaszlos_szallo_felhos_ok_1.pngA javaslat a gyártelep területén lévő munkásszálló tervezett megszüntetése körül tavaly szeptemberben kirobbant botrány kapcsán létrejött polgármesteri megállapodásból adódó önkormányzati feladat végrehajtása. A polgármester akkor a munkásszálló további fenntartása és fejlesztése érdekében azt vállalta, hogy megteremti annak lehetőségét, hogy a cégcsoport településrendezési szerződés megkötésének vállalása mellett további munkásszállásokat alakíthat ki a kerületben, ami a kerületi építési szabályzat módosítását igényelte.

Kérdéseink: 

1) Azóta sem került nyilvánosságra a két fél közötti megállapodás szövege. Miért nem, illetve mit tartalmaz a megállapodás?

2) Hol alakíthat ki, az ígéret értelmében, további munkásszállásokat a kerületben a cégcsoport?

3) Hogy áll jelenleg a gyári munkásszálló tulajdonos által vállalt teljes körű felújítása, összkomfortossá és energiahatékonnyá tétele, az ott lakók sorsa?

Napirend-tervezet 4. pontja: (3. sz. előterjesztés)+ 3. sz. et. kereshető formátum

Javaslat kerékpáros pumpapálya létesítésére az Országos Bringapark Program 2023 keretében

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: ebben a gazdasági helyzetben, amikor komoly hiányok vannak a költségvetésben, további megszorító intézkedéseket kell tenni a kormány energiatakarékossági rendeletei miatti hiány további csökkentse érdekében, mi indokolja egy újabb szabadidős beruházás elindítását, akkor is, ha a költségek felét támogatásként megkapjuk? 

 

Napirend-tervezet 9. pontja: (9. sz. előterjesztés)+ 9. sz. et. kereshető formátum

Javaslat az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 5/2011. (II.25.) önkormányzati rendelet alapján együttműködési megállapodás megkötésére és bérlőkijelölési jog alapítására

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: kötelező-e az EMET-tel való megállapodás, különösen annak függvényében, hogy példátlan módon, egy db önkormányzati lakás ingyenes bérleti jogviszonyának létrehozására kell szerződnünk a céggel? Ilyenre, az EU-s pályázatok, de az eddigi hazai pályázatok esetében sem volt példa, ráadásul 10 évre szólóbérlőkijelölési jog biztosításával.  

Napirend-tervezet 14. pontja: (14. sz. előterjesztés) + 14. sz. et. kereshető formátum

Beszámoló a Képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a beszámolóban szerepel 4 db, 2012-ben ás 2013-ban, hozott határozat, amelyek 10-11 éve valamilyen okból nem hajtottak végre. Kik a felelősei az elfogadhatatlan idejű csúszásnak, s mi a garancia, hogy idén december 31-ig végrehajtásra kerülnek? 

12 év alatt még soha, de reméljük, hogy majd ma válaszokat kapunk kérdéseinkre a képviselő-testületi ülésen.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9718034218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása