CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel lefokozása a civakodó fideszes kerületvezetők asszisztálásával folyik - Egy hét

2023. február 05. 00:02 - csú

csepeli_sztk_szakorvosi_rendelo_felulrol_oszi-teli_toth_ilona.pngFelülről nem akarják látni? Rontja a csepeliek életminőségét, hogy egyre kevesebb szolgáltatást érnek el helyben. Például több egészségügyi szakrendelés nem működik,  üzletek zárnak be, a gimnázium évek óta albérletben van, a vízművek hamarosan megszünteti a helyi kirendeltségét, nincs kerületi beleszólási lehetőség a Csepel SC jövőjébe. A rendszer  kiszolgálói jelentősen csökkentették az itt élők érdekérvényesítési lehetőségeit.

Több egészségügyi szakrendelés nem működik, a lomtalanítás időpontjának meghatározására nincs befolyása a csepeli vezetésnek, ha ideiglenesen is, de kevesebb posta van már Csepelen, nem szólhat bele már a Csepel SC fejlesztésébe sem, Lázár úr „lezárta” a csepeli fejlesztések lehetőségét. A gyermekortopédia szakorvosi ellátás ezentúl a Heim Pál gyermekkórházban lesz, …stb.

A kerület lakói tehát egyre kevesebb szolgáltatást érnek el helyben, ami

csökkenti az itt lakók „komfortérzetét”, s a városrész fejlesztése is kikerült a helyi önkormányzat hatásköréből, csökkentve ezzel a valódi önkormányzás, a csepeliek beleszólásának lehetőségét. Az okok elemzése elsősorban nem a mi feladatunk, csak megjegyezzük: a helyzet létrejöttében némi szerepe van a Borbély-Németh páros évek óta folyó hatalmi harcának is.

A gazdasági, társadalmi válság csepeli hatásainak elismerése mellett, mindez azonban azt is bizonyítja, hogy a kerületi önkormányzat vezetésének, Borbély Lénárd polgármesternek érdekérvényesítő képessége, lehetősége, kapcsolatrendszere nem elég a kerület feszültségeinek kezeléséhez, a további fejlesztés lehetőségeinek bővítéséhez. ….

**************************************

A bontási törmelék elszállításával folytatódott a héten a Cirmos sétányi volt pedagógus szálló elbontása. Naponta sok teherautóval folyik a szállítás, nem kis gondot okozva az ott élőknek. Legutóbb Kovács Dávid Attila önkormányzati képviselő a Csepeli vagyok közösségi oldalon foglalkozott a témával, amelyhez most csak néhány, a hozzászólók véleményét is figyelembe vevő megjegyzésünk van:

> Több mint másfél éve, 130 millióért adta el az önkormányzat a Gerulus Kft-nek, annak, amelyiknek 2016 óta gyakorlatilag „örökös” szerződési joga van Csepelen az útépítésekre. A Világgazdaság szerint 2021-ben, átlagosan, „egy négyzetméter főváros telekért …87 ezret” kértek az az eladók. https://index.hu/gazdasag/2021/01/13/ingatlan_ingatlanpiac_telek/ Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat jóval az akkori valós érték (kb. 670 millió Ft) alatt adta el a területet a cégnek. Blogunk 2022 januárjában az alábbiakat írta: 

„…a törvényesség egyik őre, a IX. kerületi Ügyészség szerint a céggel kötött egyik szerződésben, a Pedagógus Szálló esetében, úgy gondolta, hogy „a feljelentésbe foglaltak alapján a BŰNCSELEKMÉNY gyanúját kizárni nem lehet” …”

https://csepeliek.blog.hu/2022/01/13/a_buncselekmeny_gyanuja_raeg_a_keruleti_vezerkarra_nem_tudjak_mit_mondjanak 

Cikkünkre azóta a sem történt reagálás, s nem ismert az ügyészség véleményére való önkormányzati válasz sem. 

> A cég vezetője igen lebecsülte a csepelieket, amikor, a képviselő szerint, azt nyilatkozta, hogy  

„A jövővel kapcsolatban még bizonytalan a helyzet, nincs arról döntés, hogy mi fog itt épülni.” Ki hiszi el, hogy másfél éve nem tudják, hogy mi akarnak építeni? Ha még sem tudják, akkor miért nem? Ki a felelős? Mikor kezdődik el a tervezés, majd az engedélyeztetési folyamat? Lehet, hogy csak kész helyzet elé akarják állítani az ottlakókat? Egyébként meg a beruházónak, az előírások szerint, azt is illene kiírni, hogy mi épül a területen. 

> Fentiekben idézett írásunkban is írtunk arról, az önkormányzat 2021 októberében a Gerulus Kft-vel „Szerződés vételi. és visszavásárlási jog alapítására” címen kötött szerződést, 7 önkormányzati ingatlan 2,1 milliárdos összegben történő eladására, amelynek határideje 2023.06.30-án jár le. Úgy látszik, akkor valamiért nagyon kellett a pénz az önkormányzatnak, mert csak 108,5 milliós opciós díjban állapodtak meg, amit a cég kifizetett. 

Van tehát bőven kérdés, amire az önkormányzatnak választ kell adni. Igaz, hogy a Cirmos-sétányi ingatlan esetében már nem önkormányzati tulajdonról van szó, de Csepelen, egy több ezres lakótelepen történik mindez. Uraim, 2024-ben önkormányzati választás is lesz.

**********

Öt nappal később, kedden adta hírül az önkormányzat hivatalos honlapja, a csepel.hu, hogy ülésezett a képviselő-testület. Az ülés időpontját (január 26-át) nem is tették közzé, talán mert idő kellett a fogalmazáshoz. Valószínűleg nem a szavakat keresték, hanem az ülésen történtek korrekt megfogalmazása körül lehetett némi gondjuk, vagy, mert maguk is szégyellték a késői tájékoztatást. Igaz, ami igaz, a megtárgyalt 15 napirendből nem könnyű kiválasztani a polgármesternek is tetsző ötöt, illetve úgy eladni azokat, hogy fontos, mindenkit érdeklő témák, sikertémák voltak. Az is igaz, hogy a polgármester közösségi oldalán élőben közvetítette az ülést, amit egyébként ~ 1 óra alatt „leküzdöttek”. 

Blogunk január 29-én foglalkozott a témával. https://csepeliek.blog.hu/2023/01/29/egy_het_jegelt_a_valsag_szent_a_beke_a_szent_imre_teren_minek_nezik_a_csepelieket_szonyeg_ala_soport 

Most a testület többsége által elutasított előterjesztés (Javaslat a Képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról) vitájához van csak megjegyzésünk.

A polgármester beszámolója 64 oldalon 40 korábbi határozat végrehajtásáról ad számot. Ezekből 8 db 2014-es(!) határozat van, amelyek azóta nem kerületek végrehajtásra vagy visszavonásra, lezárásra. Kérdésünk: ha meghosszabbítják a végrehajtási határidőt az év végéig, mi fog változni? Most már komolyan végrehajtják?

********** 

Csütörtökön „Klinghammer István akadémikussal, a Magyar Corvin-lánc Testület főtitkárával találkoztam a KIMBA-ban.” – tette közzé Németh Szilárd rezsibiztos kormánybiztos, a Fidesz listájáról Parlamentbe jutott képviselő. Ami nem lenne érdekes, ha Klinghammer professzor nem kötődne szorosan a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesülethez is. 

Németh fb oldalán az utóbbi időkben ritkán olvasható csepeli közéleti személyekkel való találkozásról szóló hír. Egyrészt leköti Orbán folyamatos népszerűsítése, istenítése, az általa mondottakkal való feltétlen egyetértés kifejezése, különböző, a kormány és a Fidesz számára fontos vezetőivel vagy országos, nemzetközi barátaival való találkozások dokumentálása, közhírré tétele, másrészt lehet, hogy már nem szívesen találkoznak vele korábbi csepeli barátai. 

Hogy miről beszélgetett a helyi egyesület elnökével, azt Németh nem kötötte az orrunkra. Nem valószínű, hogy a Corvin-lánc Testület 6 milliárdért felújított székházának rezsicsökkentéséről váltottak szót, bár minden lehetséges. Lehet, hogy a Fidesz alelnöke csepeli támogatókat keres 2024-re? Mit szól ehhez Borbély Lénárd? 

**********

Pénteken közölte a hvg.hu, hogy „Milliárdokkal többet kapnak a sportegyesületek az államtól, mint tavaly.” https://hvg.hu/gazdasag/20230203_sportegyesuletek_allami_tamogatas_deutsch_tamas?s=hk A most megemelt közvetlen állami támogatással idén ~ 14,5 milliárd forintot kapnak a hazai sportklubok, aminek nagyobb részét, több, mint kétharmadát a fővárosban működő kiemelt egyesületek kapják. Arról egyelőre nincs hír, hogy a sportági szakszövetségektől, akik a TAO pénzekkel gazdálkodnak, mennyi jut még a sportegyesületeknek. A cikkben viszont olvashattuk, hogy bekerült a budapesti kiemelt egyesületek közé a KSI és a Csepel SC. Ez utóbbi kapcsán a sporttal foglalkozó államtitkár a következőket mondta:

„A KSI szerepe megkérdőjelezhetetlen, egyértelmű volt az az álláspont, hogy bekerüljön, míg a Csepel komoly hagyományokkal bír, a jelenlegi állapotok azonban szürreálisak, így szeretnénk felzárkóztatni”. 

Nem csodálkozunk, egyetértünk azzal, ami a Csepel SC-vel kapcsolatban elhangzott. Kérdés, hogy a Csepel SC Alapítványa,” felvirágoztatása” mennyibe fog nekünk kerülni, illetve mit kíván tenni a Németh Szilárd alapítványa által megvásárolt klub vezetése az ígért fejlesztés érdekében. Három éve még azt ígérte, hogy „a Csepel SC felvirágoztatása a csepeli sportélet szereplőivel, vagyis a sportszervezetekkel és az önkormányzattal összefogva, csakis együtt sikerülhet.” 

https://www.csepel.hu/hireink/kozelet/item/13151-nemeth-szilard-csak-egyutt-sikerulhet 

Közben azonban elérte, hogy a kormány elvette az önkormányzattól a beleszólás lehetőségét, így a döntés felelőssége az övé. Kíváncsian várjuk a kiemelt nyolcas közötti elosztást, a megígért fejlesztéseket, illetve, hogy mikor és hány tízmilliárdot kap Németh az államtól, saját önrésze mellé, a klub és a stadion teljes felvirágoztatására. 

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Az EU-ban csak a magyar GDP csökkent euróban 2022 első negyedévéhez képest. https://atlatszo.hu/adat/2023/02/01/az-eu-ban-csak-a-magyar-gdp-csokkent-euroban-2022-elso-negyedevehez-kepest/ 

2) Magyarország is megszavazta az orosz olajtermékekre vonatkozó uniós ársapkákat. https://magyarnarancs.hu/kulpol/magyarorszag-is-megszavazta-az-orosz-olajtermekekre-vonatkozo-unios-arsapkakat-256043 

3) Kormánymédia: hazugságok és helyreigazítások. https://hirklikk.hu/velemeny/kormanymedia-hazugsagok-es-helyreigazitasok/410893

4) Nem Pressman avatkozott be a magyar belügyekbe, hanem Orbán az amerikaiakba. https://hirklikk.hu/kozelet/nem-pressman-avatkozott-be-a-magyar-belugyekbe-hanem-orban-az-amerikaiakba/410891 

5.) Eltűnt a tanulmány, ami a debreceni akkumulátorgyár hatalmas vízigényéről írt. https://telex.hu/belfold/2023/02/03/debrecen-akkumulatorgyar-tanulmany 

V.-a.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr318041230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2023.02.06. 17:42:21

"a lomtalanítás időpontjának meghatározására nincs befolyása a csepeli vezetésnek,"
Hogyhogy?Úgy ~6 éve a Lénárd büszkén vállalta hogy -lakossági panaszok miatt-ő tetette át a lomtalanítást a nyári időpontról télire-mondván hogy a lomizók akkor majd fázni fognak és nem kötöznek majd szemét mellé napokra...
süti beállítások módosítása