CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jegelt a válság, szent a béke a Szent Imre téren - Minek nézik a csepelieket? - Szőnyeg alá söpört ügyek - Egy hét hordaléka

2023. január 29. 00:02 - csú

lazar_janos_nyilatkozik-2023.jpgA kerületi polgármester kérdezett,  Lázár János üzent: „Lezárni!” – írta a miniszter könyörtelenül a csepeli, a ráckevei  és a szentendrei HÉV összekötésének (azaz az 5-ös metró) tervezéséről. Ha még egyszer azt üzeni...

Hétfőn a csepel.hu közölte a polgármesternek az illetékes miniszterhez írt, a Csepeli HÉV fejlesztése után érdeklődő levelére kapott válaszának lényegét:

„…a beruházás vonatkozásában a kiviteli terv és a kapcsolódó kivitelezési tenderdokumentáció tervezetten 2023. I. negyedévében készülhet el. A beruházás felülvizsgálatára a kivitelek tervek elkészülte után kerül sor.”

Blogunk pénteken már reagált a cikkre, most néhány ténnyel egészítjük csak ki akkori véleményünket.  Mint a Népszava, „Vakvágányra került a HÉV fejlesztése” című, most csütörtökön megjelent cikkében írta, „A HÉV fejlesztés…forrásaink szerint hónapokkal ezelőtt gyakorlatilag leállt.” Idézet a cikkből:

„Szélnek eresztették a szakmai csapatot, az építési engedélyezési eljárásokat felfüggesztették, a kivitelezői tendereket ki se írták. Holott ezek lebonyolítása hónapokig tart, a kivitelezés pedig legkevesebb három évet vesz igénybe.”

Ehhez képest

Lázár János miniszter úr válasza, miszerint, ha „a kiviteli terv és a kapcsolódó kivitelezési tenderdokumentáció” az I. negyedévben elkészül,..” teljesen új információ. Szabó Szabolcs Csepel országgyűlési képviselője parlamenti interpellációjára Lázár János „azt mondta, hogy a kiviteli tervekig szeretnének eljutni. 

Ezek szerint, Borbély szerdai közlése alapján, már „csak” két kérdés várt megválaszolásra: kapunk-e idén pénzt az EU-tól, s ha igen, akkor a Budapest kontra Vidék ügyben lesz-e kompromisszum. 

A telex.hu-n pénteken megjelentek viszont felülírták a polgármesteri hírt. https://telex.hu/belfold/2023/01/27/lazar-janos-fovarosi-fejlesztesek-lista-lezarni?utm_source=app&utm_medium=notification&utm_campaign=lazar-janos-fovarosi-fejlesztesek-lista-lezarni A cikk a budapesti fejlesztések kapcsán idézi Lázár János miniszter véleményét, aki HÉV ügyekben állítólag ezt írta a fejlesztési javaslatra: 

Lezárni!” – írta a miniszter könyörtelenül a csepeli-soroksári és a szentendrei HÉV összekötésének (azaz az 5-ös metró) tervezésére, pedig a jelenleg 38 százalékon álló projektre már 2,2 milliárdot költöttek, és az azonnali lezárás pénzvisszafizetés és uniós szabálytalansági eljárással járhat az NKK szerint, akik ezért a folytatásra voksoltak volna. Egy az egyben ugyanez a helyzet a csepeli-soroksári HÉV Kálvin téri meghosszabbításának tervezésével, ami most 16 százalékon áll.”

Ezek után, hogyan lehet értelmezni a miniszter Borbélynak, a csepeli HÉV ügyében írt levelét? Mi az igazság? Minek nézik a csepelieket? Van, a polgármesteren kívül, aki még elhiszi az ígéreteket? 

**********

November végén nagy port vert fel a képviselő-testületi ülés, ahol a polgármester három előterjesztését sem fogadta el képviselő-testület. A legnagyobb botrány a Csepeli Városgazda Zrt kettéválasztása körül tört ki, a testületi többség elutasította a létrehozásra került új céggel kötendő feladatellátási szerződést. Lásd: 

https://csepeliek.blog.hu/2023/01/20/all_a_bal_es_no_a_kaosz_csepelen_a_varosgazda_koruli_kozeleti_bombarobbanas_utan 

Borbély úrék korábban simán bejegyegyeztette a céget, majd, a csütörtöki testületi ülésre készített „Tájékoztató az előző Testületi ülés óta végzett munkáról” c. anyag szerint átutaltatott 200 millió forintot a Csepeli Városgazda Zrt. részére, az új kft, a Csepeli Ingatlanhasznosítási Nonprofit Kft. részére, a céltartalékból. (csepel.hu)

Pénz van, ugyanis ugyanezen anyag 21. oldalának alján leírtakból kiderült, hogy 10,650 milliárd forint(!) betétlekötése van az önkormányzatnak, ebből, 4,4 milliárd forint egy évre, 7,2 %-os kamatra, tehát miért ne utalna? A kérdésnek, miszerint nem kellett volna erről a döntésről, éppen az elutasító döntés miatt, időben, nem pedig utólag tájékoztatni a testületet, semmi értelme. A polgármester már önjáró lett, nem nagyon érdekli a testület.  

********** 

Hétfőn tette közzé a hírt a csepel.hu: „Visszakerült a fejlesztési listára a Gubacsi híd és a Csepeli Szabadkikötő is”. Pontosabban: a Gubacsi híd vasúti közlekedést biztosító részéről nem a közúti hídról van szó. A hír ezzel együtt mindenképpen pozitív, legalább ez a két fejlesztés a listán van. Hogy mikor lesz belőle valami az más kérdés. Van azonban némi gondunk a két fejlesztés kapcsán. Először is bár mindkettő a helyi gazdaság fejlesztési érdekeit szolgálja, ami persze a kerület érdeke is, azonban nem fogják lényegesen enyhíteni a kerület közlekedési gondjait, sőt. Másodszor a kerület fejlődését alapvetően meghatározó közlekedési fejlesztések (Gubacsi híd felújítása és bővítése, a Corvin-csomópont kétszintessé tétele, a csepeli gerincút befejezése, a II. Rákóczi F. út kiszélesítése stb) megvalósításáról csend van. A csepeli HÉV-ről megjelentek pedig (lásd a fentieket), csak a bizonytalanságot növelik.

Nem lehetne már egyszer kiállni és őszintén beszélni a csepeliekkel, a helyieknek és a minisztériumi kárdereknek egyaránt? 

**********

Csütörtökön reggel 9.00 órakor tartotta idei első ülését az önkormányzat képviselő-testülete, délelőtt, annak ellenére, hogy Borbély úr ígéretet tett a délutáni kezdésre. A 15 napirendet ~1 óra alatt megtárgyalták. Viszonylag békésen. Erre az egy órára legalábbis Csepel a béke szigetének tűnt, ahol Borbély játszotta a béke barátját. Nyoma sem volt a tavaly november végi két KT-ülésen kitört botránynak, mintha el is felejtették volna, hogy miért bírálták akkor a polgármestert. Közben az emberek és azokat szóvá tevő képviselők egy sor kérdésre továbbra sem kaptak választ. Újabb ígéretet viszont igen: visszatérünk a témára. Végül a 15 előterjesztésből 14-et, három kivételével, ellenszavazat nélkül elfogadtak, csak az előző testületi üléseken hozott határozatok végrehajtásáról szóló polgármesteri beszámoló nem kapott többséget. 

Az Egyebek c. napirend vitájában 5-en vettek részt, s tettek fel kérdéseket, javaslatokat fogalmaztak meg. A polgármester és a jegyző válaszoltak, érveik reakciók nélkül maradtak. Kár, mert Borbély válaszainak nagy része mellébeszélés volt. Így pl. elfelejtette, hogy a Gubacsi híd fejlesztését még 2014-es megválasztása előtt(!) megígérte, sőt, azt írta 35 pontos ígéretcsomagjában, hogy „2x2 sávosra szélesítjük”. A gerincútról azt írta: „teljes egészében kiépítjük”, most meg azt mondta, hogy fővárosi feladat. A gyári Központi út felújítása témájában elismerte, hogy kerületi feladat, de arra hivatkozott, hogy számára fontosabbak a kerületi földutak rendezése, amelyekből még 20 km van hátra. Az nem fontos, hogy a központi út megépítésével jelentős mértékben csökkenthetné a városközpont forgalmát, a légszennyezettséget, másik oldalról meg erősíthetné az önkormányzat költségvetésének legnagyobb befizetőit, a gyári vállalatokat, ezáltal a kerület önkormányzat legfontosabb gazdasági hátterét.

A képviselő-testület tehát egyelőre jegelte a kirobbant válságot, hogy meddig, azt a februári képviselő-testületi ülésen előterjesztésre kerülő idei költségvetési rendelettervezet nagyban befolyásolhatja.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Botrány lett Orbán Viktor EU-kilépéses mondatából, ami valószínűleg nem abban a formában hangzott el. https://444.hu/2023/01/27/botrany-lett-orban-viktor-eu-kilepeses-mondatan-ami-valoszinuleg-nem-abban-a-formaban-hangzott-el 

2) Kösz, 2023: máris kaptunk egy jó tömény adagot a NER igazi arcából. https://telex.hu/zacc/2023/01/27/kosz-2023-maris-kaptunk-egy-jo-tomeny-adagot-a-ner-igazi-arcabol 

3) Házon belül osztogatják a pénzt és a megbízásokat az EKF 2023 beruházásoknál. https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/01/27/hazon-belul-osztogatjak-a-penzt-es-a-megbizasokat-az-ekf-2023-beruhazasoknal/ 

4) A kormánynak fontosabb volt a veszteséges Vodafone megvásárlása, mint az oktatás. https://hirklikk.hu/velemeny/a-kormanynak-fontosabb-volt-a-veszteseges-vodafone-megvasarlasa-mint-az-oktatas/410545

5)  Növekszik a munkanélküliség, szoronganak a dolgozók, egyre többen vállalnak munkát újra külföldön. https://nepszava.hu/3183306_novekszik-a-munkanelkuliseg-szoronganak-a-dolgozok-egyre-tobben-vallalnak-munkat-ujra-kulfoldon 

 V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7218036052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása