CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen ilyen még nem történt a rendszerváltás óta

2023. március 02. 00:02 - csú

oroszlan_es_tigris_viaskodasa_viadala_osszecsapasa.pngMély nyomokat hagyott a kerület közéletében a pont egy hete lezajlott képviselő-testületi ülés. A vihar hullámai nem csitulnak. A kiosztott politikai pofonok, harapások és karmolások sérüléseit több résztvevő sokáig nem fogja kiheverni. A következmények javát azonban a csepelieknek kell elviselni.

Hét nappal a „sajnálatos csepeli események” után még mindig több a kérdés, mint a válasz. Horváth Gyula ellenzéki (DK-s) képviselő markáns véleményt foglalt össze saját közösségi oldalán a történtekről. Ezt írja Megleckéztetve címmel:

„A február 23-i képviselő-testületi ülésen a fideszes többség megszavazta a kerületi költségvetést. A hír magában nem jelentene különlegességet, mert a Fidesz frakció az „árulókkal” bőven biztosítani tudná a szükséges szavazatokat. Ám az ülés egy jelentős felütéssel indult. Az egyik „szakadár” fideszes szóhasználatával konkrétan „korrupció gyanúsnak” nevezte az előterjesztő alpolgármestert. Ez olyan mértékű támadás volt a polgármester és szűk öt fős csapata ellen, ami

erősen kétségessé tette a támogatásukat. Meg is próbált Pákozdi József szembe szállni az őt támadó Balogh Ernővel. A személyeskedő, indulatos kirohanásai, a vádlót rágalmazó megjegyzései azonban sokkal inkább a korrupcióban való érintettségének valóságát, mint – az ellenzéki közösségből átállt és Borbély által alpolgármesterséggel jutalmazott Pákozdi – szavahihetőségét és ártatlanságát erősítették. Csak tetézte a „bajt”, hogy a Fidesz frakcióvezetője hozzászólásában számtalan módosító indítvánnyal és javaslattal élt! A Borbély által odacsődített, - többségében tapsoló sokaság – kezdett is türelmetlenkedni, és elhangzottak Bercsik Károlyt bíráló, becsmérlő megjegyzések is a sorokból.

Ilyen a rendszerváltás óta Csepelen még nem volt! Természetesen koalíció felbontásra, belső feszültségek napfényre kerülésére, korábban is voltak példák. Egy elvileg azonos érdekeken működő politikai közösségen belüli nyílt ellenállásnak, ultimátumokig nyúló „zsarolás-szagú” követelmény állításoknak tanúi azonban még nem lehettünk!

Az ellenzéki képviselők - ismerve a Fidesz belső viszonyait – sok mindenre számítottak, de erre nem! Az elején csak kapkodták a fejüket, mert nem is értették, a dolgot. Kellet egy kis idő, hogy megtalálják a helyüket! Csak erősítette a zavart, hogy (igazi helyét elfedő státusa szerint nyugdíjas pénzügyi mindentudó Halmos Istvánné, aki Bölcsei Györgytől kezdve az összes kerületi vezetőt kiszolgálta, szőt kapott) a pénzügyek igazi kezelője beszólt, és Borbély támogatására fenyegető mondatokkal próbálta a költségvetés elfogadására kényszeríteni a képviselőket.

A belháborúvá váló vitában olyan vádak, rágalmak, kiszólások hangzottak el a fideszesektől egymás irányába, amiket a másik oldalon sem mertek volna ilyen konkrétan megfogalmazni! A Pákozdira irányított fideszes korrupciós vád után a Városkép KFT teljes ellehetetlenítésére irányuló módosító indítványok borzolták a Borbélyék kedélyeit. A korábban már a fideszesek által is bírált, és hazugnak minősített Csepeli Hírmondóra irányultak az anyagi ellehetetlenítést célzó Bercsik féle javaslatok.

A csepeli önkormányzat valós ellenzékét képező (MSZP. DK, Momentum) képviselői a vitában elmondták, hogy érzékelték a vezetés kétségbeesett jelzéseit a költségvetést megelőző időszakban. Nyitottak is lettek volna a kerület működtetésének megtartása miatt bizonyos együttműködésre! A konkrét helyzetben azonban a Borbély vezérelte vezetés nem állt elő, olyan kéréssel, ami - Csepel vezetésének elveit és módszereit, a kerület fejlődésének prioritásait és személyi kérdéseit - alkalmassá tette volna a konzultációt egy alapos reformra. Látens és zavaros utakon eljuttatott jelzéseik, csak arra kárhoztatták volna a helyi ellenzéket, hogy szolgai módon, minden beleszólás nélkül támogassa Borbély Lénárdot és az őt kiszolgáló felduzzasztott csapatát! Így aztán sem az érdemi együttműködésnek, sem a költségvetés elfogadásának lehetősége egy pillanatra se vetődhetett fel az ellenzékben.

A társaitól sarokba szorított polgármester belátta teljes lefegyverzettségét - és minden kritikát elfogadva, minden indítványt befogadva - kapitulált a Bercsik Károly által vezetett - de Németh Szilárdot képviselő - leszakadó fideszesek előtt! Így megnyílt az út ahhoz, hogy a régi fideszes egység akár egy pillanatra helyre is álljon, és Csepelen legyen 2023-ra költségvetés.

A Napirend végén elrendelt szünetben Németh Szilárd teátrálisan kivonult a teremből. Az aulában feltorlódott nagy tömeg számára fennhangon és örömködve kijelentette: győztünk! Dicsérte szövetségeseit és diadalmas léptekkel távozott! A nagyotmondásáról és a valóság relativizálásáról hírhedt rezsibiztos nem kétséges, hogy megint színészkedik (bohóckodik?) Ezt a csatát Borbéllyal szemben tényleg megnyerte! A köztük dúló háborúnak még koránt sincs azonban vége! Számtalan lehetőség maradt Borbély tarsolyában arra, hogy visszavágjon.

Összegezve: az biztos, hogy a kerület vezetése soha nem látott ingatag lábakon áll. Az is biztos, hogy sose látott nagy pénzek kerültek a birtokába. Az azonban egyáltalán nem biztos, (sőt a belső korrupciós vádak csak alátámasztják) hogy ezeket a lehetőségeket a kerület lakossága jólétének növelésére fogják használni!”

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5818060524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása