CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ki az úr a kerületben? – Nagy a tülekedés a csepeliek „megvédéséért” - Ki véd meg a megvédőktől? - Egy hét

2023. március 05. 00:05 - csú

csepel_felulrol_madartavlatbol_2_jobb.pngFelülről szép és nyugodt Csepel, de lenn, a Duna-partján késhegyig menő a küzdelem a hatalomért. A polgármester és a rezsibiztos már évek óta verseng: kettőjük közül ki védi meg jobban a csepelieket, de ezen a héten – kéretlenül ‑ a miniszterelnök és Csák János miniszter is jelezte a a lakásokig érő JóKor-ban, hogy mindent megtesz a védelmünkért.

A héten folytatódott a vita – leginkább a Csepeli vagyok című közösségi oldalon, illetve az önkormányzati képviselők fb oldalain –, a február 23-i képviselő-testületi ülésről. Blogunk a „250 millióba kerül a Fidesz belső békéje: közpénzből fizetik….” c. írásában már foglalkozott a témával, https://csepeliek.blog.hu/2023/02/26/egy_het_csepelen_250_millioba_kerul_a_fidesz_belso_bekeje_kozpenzbol_fizetik_johet_a_begurulas_a_bed ezért csak néhány megjegyzésünk van a gyengére sikeredett színjátékhoz. Színjáték, mert a hozzászólásokból kiderült: „felülről” figyelmeztették a szereplőket, illetve ettől függetlenül mindkét fél előre deklarálta, hogy kerületi érdek a költségvetés elfogadása. Az „előadás” gyenge pontjai: 

* Németh hívei a múlt iránti tiszteletre hivatkozva kérték a Csepel Torna Club 111 milliós támogatását, kikiáltva ezzel magukat a Csepel SC 111 éves története és hagyománya folytatóínak. Borbély szintén a múlt iránti tisztelettől vezéreltetve

fogadta be a klub támogatását. Egyik felet sem a múlt iránti tisztelet vezette. Ráadásul Németh korábbi akciója, amikor is az önkormányzat háta mögött, kormányzati támogatásból ~ 5 milliárdért megvásárolta a Csepel SC Kft-t, majd Csepel Torna Club néven új klubot hozott létre, nem is érdemel tiszteletet.

Némethnek Borbély megleckéztetése, annak felmutatása volt a célja, hogy még mindig ő az úr Csepelen. Nemhiába mondta az ülésről távozva: „Győztünk!” Borbély meg rájött, hogy az előadott darab az ő malmára hajtja a vizet. Tudta, hogy Némethnek vele szemben semmi esélye, a választók jelentős része utálja, s elsősorban őt tartják felelősnek a kialakult helyzetért. A döntéssel „bizonyította”: a kerület, a csepeli sport érdekében kompromisszumokra, még Németh tisztességtelen kérésének befogadására is képes. Tudta, hogy a Csepel SC időközben bekerült a kiemelt sportegyesületek sorába, amellyel további állami és tao támogatások, még milliárdok is járnak/járhatnak. Ebben a helyzetben a kerületi sportegyesületek sorában még mindig meghatározó Csepel SC/Csepel TC, azaz a Németh „alatt” felsorakozó egyesületek támogatására is szüksége lesz a jövő évi választások során. Lehet tehát, hogy Borbélynak jól is jött Németh hatalmi játszmája?! 

* Egyébként a törvény szerint a költségvetést február 15-ig kellett benyújtani a képviselő-testületnek, amit legkésőbb március 15-ig kell elfogadni. Az elfogadás körüli vita folytatása, a rendelettervezet elfogadásának további csúsztatása viszont egyik félnek sem volt érdeke. A jövő tavaszi választásokra való felkészülésre idő kell, még hatalmi pozícióban is. Borbélynak meg – számítva Németh további akcióira –, pláne, hiszen az eddigi saját magától való „elhatárolódás” bizonyítására, a nyugdíjasok, a családok, a rászorulók képviseletét felvállaló, hosszabb ideje folyó, nemegyszer hazugságokat, csúsztatásokat, tartalmatlan jelszavakat, „kulturális” rendezvényeket, „látványberuházásokat” tartalmazó kommunikációs kampányához időre van szüksége.

* Az ellenzék a testületi ülésen, illetve az azóta megfogalmazott ellenzési kritikákban a kerület fejlődése szempontjából alapvetően fontos célokban való egyeztetés elmaradását kérte számon a polgármestertől. Nem volt rá esélyük, hiszen a Fidesz, már 2011-ben, az Államháztartási törvény átírásával megszüntette ennek törvényi feltételeit. A szocialista vezetés idejében ugyanis az évi költségvetés legfontosabb céljairól, már az előző év végén testületi ülésen kellett dönteni. Borbély azonban már 2010 előtt sem tartozott az együttműködés hívei sorába, 2014-es polgármesteri győzelme óta pedig csak Németh-tel való összeveszése óta mutatott fel, érdekeinek megfelelő, kampánycéljai sorába beillő témákban némi együttműködési szándékot. Ezekből az ügyekből gyakorlatilag kizárta a képviselők többségét.

Nincs más útja az ellenzéknek, a tanulságok gyors levonása után, el kell kezdeni a jövő tavaszi önkormányzati választásokra való konkrét felkészülést. Mit tehetnek? Szakértők szerint rendszeresen foglalkozni kellene az emberek napi gondjaival. Ha indokolt, szociális segítséget kell nyújtani. Nélkülözhetetlen közösségi programok, találkozók szervezése. Ott kell lenni mindenhol, ahol lehet és kell, nyíltan kiállni a közösségeknek fontos ügyek mellett. Ehhez programra, polgármester-jelöltre és önkormányzati képviselő-jelöltekre van szükség. Mielőbb, mert az idő nem az ellenzéknek „dolgozik”. A Fidesz és Borbély Lénárd, már évek óta „a pályán vannak”, kampányüzemmódban dolgoznak. A munka elkezdése, a győzelemhez szükséges tartós, biztos alapokon álló ellenzéki együttműködés létrehozása tehát most már elkerülhetetlen. Dolog van, ideje összefogni.

**********  

Borbély Lénárd pénteken tette közzé fb oldalán a szokásos havi videós összefoglalóját, újabb

sikersztorijait. Az, hogy mennyire vette komolyan a költségvetési vitán elhangzottakat, a volt párttársai által elhangzott hablatyolást, a „szimbolikus” javaslatként felvezetett 111 milliós támogatási igényt bejelentését Németh Szilárd „magánalapítványa”, a Csepel Torna Clubnak részére, az kiderült a több, mit hat perces felvételből. Semennyire. Nem is foglalkozott a politikai alkuval. Utolsó mondata a költségvetést nem támogató ellenzékiekhez szólt: „Remélem még meggyőzhetők arról, hogy nekünk ez a közös otthonunk, amiért érdemes összefognunk.”  Tehát az ellenzéki képviselők nem érzik közös otthonuknak Csepelt ezért nem akartak összefogni, támogatni az ő költségvetési javaslatát – meg kell őket győzni. Vajon mi erről az ellenzéki képviselők véleménye?  

**********

Szerdán írta meg a Népszava, hogy az V. kerületi fideszes önkormányzatnak nem kell fizetnie a bezárásra ítélt Múzeum kőruti postája újranyitásáért.  

https://nepszava.hu/3186617_postabezaras-ujranyitas-belvarosi-onkormanyzat 

Úgy látszik a fideszes polgármesterek között is vannak elsők az egyenlők között. Csepelnek idén 46,3 milliót(!) kell fizetni a Vénusz utcai, állami szolgáltatást nyújtó posta működéséért. Felháborító. Ezek szerint a kerület nem tartozik az elsők közé a sok egyenlő között, miközben Borbély azóta is hősi tettként beszél a posta újra nyitásáról. Persze lehet, csak arról van szó, hogy a kerületi vezetés kiállása a kerületi érdekek mellett nem érvényesült megfelelően. Borbély úr, folyamatos önreklámozás helyett nem kellene elgondolkodni érdekérvényesítő munkája hatékonyságáról, illetve arról, hogy Németh Szilárddal vívott kakasviadaluk mennyibe került/kerül a csepelieknek? 

**********

A miniszterelnöki levél után a kormány sok tízmillióba került újságja is megérkezett a héten a csepeli nyugdíjasokhoz. Jókor. Bár ez a lap címe, de legalább jókor jött, ugyanis a miniszterelnök sokadik levelét el sem olvasó csepeliek rögtön, a levéllel együtt, a szemétbe dobták/dobhatják. Igazuk volt/van. A 16 oldalas propagandakiadvány csak az emberekről, mindennapi életéről, megélhetési gondjairól és valódi csökkentésük megoldási lehetőségeiről nem szól. 

A kulturális és innovációs feladatokért felelős miniszterként dolgozó, milliomos Csák Jánossal készült interjú címe: „A kormány az energiaválságban is megvédi a nyugdíjasokat.” Kitől, mitől? Sokak szerint önmaguktól, azaz a kormánytól kellene megvédeni a nyugdíjasokat, de ezt ne várjuk tőlük. A diktatúrát létrehozóknak nincs önkritikája.   

Egyébként az interjú címében szereplő energiaválsággal, annak okaival, a miniszter nem foglalkozott.

Nem is vártuk, hogy felsorolja a magyar kormány hibáit a válság kialakulásában és kezelésében, mint ahogy azt sem, hogy lózungok és már közismert döntések újabb magyarázgatása helyett legalább bevallja: a magyar kormány nem tartotta be évek óta hangoztatott ígéretét, miszerint „megvédjük a nyugdíjak értékét”. Nem, mert a pl. piaci energiaárak bevezetésével gyakorlatilag felszámolta a rezsiharcot. Többek között ezzel is felpörgette az inflációt, ami lehetetlen helyzetbe hozta, leginkább a nyugdíjas társadalmat.

A Világbank legutóbbi elemzése szerint a januári 25,7 százalékos magyar infláció a legmagasabb Európában. Az sem javítja a helyzetet, hogy a lakosság szociális és egészségügyi helyzetében, ellátásában vagy pl. az egészségre fordított kiadások tekintetében az utolsók között állunk az unióban. A kormánynak tehát nem csak elkötelezettnek kell lennie „az idősek tisztelete mellett”, nem csak beszélni, ígérgetni kellene. Elengedhetetlen a szociális, egészségügyi feltételek, körülmények komoly fejlesztése, az ellátás személyi, anyagi és minőségi biztonságának megteremtése. Például az idei évre szánt kampánymilliárdokat ezekre a célokra is lehetne fordítani. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) A kormány a gyermekvédelminek nevezett törvény kapcsán elindított kampánya arra utal, hogy nem várható gyors megegyezés az uniós pénzekről. 

https://pcblog.atlatszo.hu/2023/03/01/a-kormany-a-gyermekvedelminek-nevezett-torveny-kapcsan-elinditott-kampanya-arra-utal-hogy-nem-varhato-gyors-megegyezes-az-unios-penzekrol/ 

2) A vétó a gyengeség jele – a harcos magyar uniós diplomácia mérlege.

https://www.valaszonline.hu/2023/03/01/magyar-unios-diplomacia-kulpolitika-veto-szijjarto/ 

3) Miközben Lázár János számos fővárosi fejlesztést leállíttatott, milliárdokért újítják fel a közpénzből gazdálkodó Ménesbirtok szállodáját. https://nepszava.hu/3186917_menesbirtok-szalloda-felujitas-kozpenz-fejlesztesek-leallitasok-lazar-janos 

4) Békésszentandrás polgármestere a bilincset is vállalja, de nem írja alá, hogy az egyház ingyen átvenné a helyi óvodát és iskolát. https://telex.hu/belfold/2023/03/03/egyhaz-allam-ingatlanok-iskola-ovoda-bekesszentandras-semjen-zsolt-fidesz 

5) Ara-Kovács Attila: az EU nem bízik már a magyar rendszerben. https://hirklikk.hu/kozelet/ara-kovacs-attila-az-eu-nem-bizik-mar-a-magyar-rendszerben/412091 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8718063752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása