CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Drága fojtogatók - Lakossági fórum készül, adományozással a végén - Ki fog kedveskedni? – Egy hét Csepelen...

2023. március 12. 00:05 - csú

csepeli_csaladsegito_kozossegi_haz.pngEgy esemény, két meghívás. Mi a valóság? Ami biztos: ritka alkalom helyszíne lesz hamarosan a Csete Balázs utcai Családsegítő Közösségi Ház. A közéletet egy kis ajándékozással párosítják

Borbély Lénárd kedden, március 7-én meghívót tett közzé saját fb oldalán, majd a csepel.hu-n is, amelyben az önkormányzat nevében meghív mindenkit „az Ady lakótelep és környékével kapcsolatos lakossági fórumra”, „közös elképzeléseink” megvitatására, március 24-ére, a Családsegítő Közösségi Házba. A polgármester ritkán tart lakossági fórumot. Mi lehet az oka a hirtelen összehívott rendezvénynek? Talán a jövő tavaszi választás? Az okokat keresgélve, a Csepeli vagyok c. közösségi oldalon rábukkantunk egy március 6-án(!) közölt meghívóra: 

TISZTELT CSEPELI LAKOSOK!!!

2023.03.24. 17 ÓRÁTÓL AZ ADY TELEPEN LAKOSSÁGI FÓRUMOT TARTUNK A KÖZÖSSÉGI HÁZBAN MELYRE MEGHÍVÁST KAPOTT ÉS ELFOGADTA KERÜLETÜNK POLGÁRMESTERE, RENDŐRKAPITÁNY ÚR, A KÖZTERÜLET IGAZGATÓJA ÉS MÁS KÉPVISELŐK. MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK. TÉMA: A LAKOSSÁG MEGHALLGATÁSA, PROBLÉMÁS HELYZETEK MEGOLDÁSA. A FÓRUM VÉGÉN ADOMÁNYOKKAL SZERETNÉK KEDVESKEDNI.

LAKATOS ÁRPÁD 

CSEPELI AKTIVISTA”

Csepeli vagyok – közösségi oldal, 2023.03.06.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=5408751699224289&set=a.382778648488311 

Akkor most ki kezdeményezte a lakossági fórumot? A csepeli aktivista? Lehetséges. Már korábban előkészítette, beszélt a meghívottakkal – köztük Borbéllyal, aki elvállalta –, majd közzé tette a meghívást. Közben azonban a polgármester rájöhetett, ő nem lehet csak meghívott, neki főszereplőnek kell lenni. Valamivel több, mint egy évvel a választások előtt, amikor ádáz harcot vív a politikai hatalomért Németh Szilárddal, akkor nem arathatja le más, még egy kisebb lakossági fórum esetében sem, a babérokat. Lehet, hogy simán „lenyúlta” a programot?

Az igazi kérdés azonban, hogy kik lesznek a fórumon többségben, a lakók vagy a polgármester által „odarendelt” vezetők, munkatársak? Ki viszi a fórum végén kedveskedésként kiosztásra kerülő adományokat? Meglehet, a polgármester, ha már így alakult, kárpótlásul, biztosítja a vendéglátás feltételeit, beleértve az adományokat is, amelyek valószínűleg sok kíváncsiskodót vonzanak a polgármester kampányprogramjára. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy az általa kézben tartott és irányított helyi média mikrofonokkal, kamerával készül a világgá kürtölendő rendkívüli eseményre. Várjuk a fórumról szóló tájékoztatókat, nem csak Borbély és a megjelenő lakók „közös” elképzeléseiről, de a megjelenő lakók hozzászólásiról is. 

**********

Százmillióért vett büdzsé – címmel közölt pénteken hosszabb írást a Népszava, az idei csepeli költségvetés elfogadásának furcsa körülményeiről, a Borbély-Németh-féle politikai fojtogatás újabb fejleményeiről. A cikk a nepszava.hu-n is elérhető: 

https://nepszava.hu/3187522_csepel-nemeth-szilard-kozpenz-csepel-sc-onkormanyzat-koltsegvetes (Ugyanezt változtatás nélkül közölte a Csepel Újság fb oldal is)

Rövid idézet a cikkből: 

„Németh ezután a Diákvárosról szóló törvénybe becsempészve minősíttette kiemelt beruházássá a sporttelep átépítését és az önkormányzat megkerülésével készített egy 52,5 milliárdos fejlesztési tervet. Az idén a legjobban szponzorált sportklubok közé is bejátszotta a Csepel SC-t, így aligha hiányzik nekik ez a 111 millió forint. De az örökös rezsibiztos a „kicsiért” is lehajol, főként, ha azzal is szűkítheti Borbély Lénárd csepeli polgármester pénzügyi mozgásterét.”

Tapasztalataink szerint a helyi hatalomért küzdő két úr, nem szokott ilyen írásokra válaszolni. Pedig már a régóta nyilvánosság előtt folytatják, Csepel kárára, elvtelen harcukat, bár a személyeskedésig, egymás konkrét támadásáig még nem jutottak el. Blogunk ugyanakkor több alkalommal foglalkozott a témával, legutóbb a Csepeli Hírmondó héten megjelent számát tallózva hívtuk fel az olvasók figyelmét: már a civil szervezetek támogatásáért küzdenek az urak.

https://csepeliek.blog.hu/2023/03/10/marakodas_a_csepeli_civil_szervezetek_tamogatasaert#more18068238 

**********

Borbély Lénárd a héten megjelent Csepeli Hírmondóban majd másfél oldalon beszélt az elfogadott idei költségvetésről. Kihagyta viszont, hogy a Csepeli Hírmondót is kiadó Városkép Kft részére, az előző évhez képest ~ 32 százalékkal(!) több anyagi támogatást javasolt, úgy, hogy az eddigiektől eltérően, nem jelölte meg a CSH-ra fordítható támogatás nagyságát. Miért titkolta el a gyakorlatilag pártlapként működő, kéthetente megjelenő, önkormányzati lap megjelentetésére fordítható támogatás összegét? 

A költségvetést elfogadó testületi ülésen több fontos döntés is született, amelyeket Borbély a cikkben meg sem említett. Másképpen fogalmazva: elhallgatott. Nem szólt arról, hogy megemelték a polgármesteri hivatal dolgozóinak illetményalapját, módosították a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szó rendeletet, az egyesített óvodákban kiegészítették a feladatokat a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátására stb.

Egyébként a hivatal köztisztviselői illetményalapját a 2021 végén jóváhagyott 65.000 forintról 70.000 forintra emelték, ami ~ 7,7 százalékos növelést jelent és messze elmarad az infláció mértékétől. A pénzcentrum.hu-n közzétett idei köztisztviselői bértábla kalkulátor szerint ez egy 20 éves munkaviszonnyal rendelkező középfokú végzettségű főelőadó esetében 185.500 forint havi bért jelent. Igaz, a köztisztviselők ezen felül még kaphatnak/kapnak egyéb, béren kívüli juttatásokat, amelyek közül a cafetéria a legjelentősebb, havi összege azonban a legjobb esetben is csak 37.500 forint pluszt jelent. Ezzel szemben a 2023. évi garantált bérminimum összege 296.400 forint.

**********

Németh Szilárd fb oldalán pénteken közzé tette kommunikációs lózung gyűjteményének újabb darabját, Orbán Viktor erősen vitatható mondatainak újabb gyöngyszemét. Eszerint: „Magyarország a magyaroké, a munkahelyek is elsősorban a magyaroké. Orbán Viktor”. Tudjuk a pártkatona legfőbb ismérve, hogy nem kérdez, azonnal végrehajtja a parancsot. Németh évek óta ezt teszi, közösségi oldalán ritkán fogalmaz meg önálló véleményt. Lehet, hogy már nincs is? Ezért figyelmébe ajánljuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének beható tanulmányozását, ahol Orbán Viktor azt mondta, hogy 500 ezer munkavállalóra van szüksége az országnak. 

https://kormany.hu/beszedek-interjuk/miniszterelnok/orban-viktor-beszede-a-magyar-kereskedelmi-es-iparkamara-gazdasagi-evnyito-esemenyen-20230309 

A miniszterelnök vendégmunkásokról is beszélt. Egyrészt a határmenti magyar településekről érkező magyar nyelvű vendégmunkásokról, akik szerinte „a magyar gazdaság részét” alkotják!? Másrészt, „…ezek után jöhetnek a vendégmunkások.” Akik tehát már nem magyar anyanyelvűek, de vendégmunkások! Ugyanolyan vendégmunkások, mint a határon túlról érkező magyar anyanyelvűek vagy a már évek óta itt dolgozó ezrek. 

A Népszava szombati számában pedig az olvasható, hogy a debreceni akkumulátorgyárnak „nem igen lesz más választása, minthogy Ázsiából ideközvetített vendégmunkásokat alkalmazzon.” (Nagy munkaerőéhségre kevés magyar dolgozó jut. Népszava, 2023.03.11.) 

Mellesleg Orbán, a kamara ülésén elmondott beszédét azzal zárta, hogy „Nem kell félnetek, jó lesz”. https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/03/orban-viktor-balgasag-hogy-2022-t-a-kormany-a-valasztasi-cel-ala-rendelte-volna   Az idézett mondatrész eredetije:

„A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.”

Az akkori esztergomi érsek írta, a II. András felesége, Gertrudis királyné ellen tervezett merénylettel kapcsolatban. Mi nem akarunk semmilyen kétértelműséget feltételezni a miniszterelnöktől, bár maga Orbán mondta még 2011-ben:

„Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok.” 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Német nagykövet: Az Európai Unióban nem a kormányok ellenőrzik a médiát, hanem fordítva.

https://atlatszo.hu/kozugy/2023/03/07/nemet-nagykovet-az-europai-unioban-nem-a-kormanyok-ellenorzik-a-mediat-hanem-forditva/ 

2) Freedom House: Magyarország csak "részben szabad", romlott a demokrácia helyzete.

https://hu.euronews.com/2023/03/10/freedom-house-magyarorszag-csak-reszben-szabad-romlott-a-demokracia-helyzete?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&fbclid=IwAR3rPKCzxUBXCYUpHSCpRrHVlmabHdDHlHfFOefmjqV2HLS_G339jP9QFpM 

3) Az átalakulás éve: rá sem lehet ismerni az európai energiapiacra. https://www.szabadeuropa.hu/a/az-atalakulas-eve-ra-sem-lehet-ismerni-az-europai-energiapiacra/32312207.html 

4) A kultúrával fizetteti meg a kormány a Brüsszellel folytatott harc költségeit. https://merce.hu/2023/03/10/a-kulturaval-fizetteti-meg-a-kormany-a-brusszellel-folytatott-harc-koltsegeit/ 

5) Cenzúrázta a Kossuth Rádió a vasárnapi misét, az MTVA szerint csak technikai hiba volt, hogy kivágták egy részt a prédikációból. https://nepszava.hu/3187635_hadhazy-akos-kossuth-radio-mtva-cenzura-technikai-hiba-szentmise-predikacio-kivagas-javitas-sajnalkozas 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4618069512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása