CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

"Kivégzés" után mire számítsanak a többiek? Egy sorozat kezdete, vagy csak személyre szabott büntetés?

2023. március 13. 00:01 - csú

orvos_gyogyitas_korhaz_maganorvos.jpgAz közismert, hogy az Orbán-kormány nem kedveli az önkormányzatokat és a civil kurázsit. Az orvosoknál ezekben a napokba tűzzel, vassal pusztítja.

Márpedig a kamarák, mint egyes nagy létszámú és tekintélyes szakmák köztestületei, egyfajta önkormányzatok, amit egyébként a most rapid módon átírt, az „egészségügyben működő szakmai kamarákról” szóló 2006-os törvény szó szerint ki is mond a bevezetőjében, így:

„Az Országgyűlés az egészségügyi szakmák gyakorlóinak szakmai önkormányzathoz való jogát elismerve, … a következő törvényt alkotja.” Arra pedig, hogy a törvényben meghatározott keretek akár a kötelező tagság megszüntetését is jelenthetik a Magyar Orvosi Kamara esetében – valljuk meg őszintén –, eddig senki nem gondolt.

Kérdés, hogy mire számítsanak a többiek. A magyar szakmai kamarák tekintélye ugyanis

nem egyforma. A Nemzeti Pedagógus Karnak, a tanárok köztestületének például minden állami vagy önkormányzati intézményben tanító pedagógus a tagja, még sincs akkora súlya, hogy az egy éve jogaikért harcoló tanárok mögötte sorakoztak volna fel. Ugyanakkor senki nem kérdőjelezi meg a Magyar Ügyvédi Kamara vagy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara tekintélyét – legalábbis eddig nem tette. Mondjuk a Parragh László ötletei alatt roskadozó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara már nem örvend ilyen elismertségnek, nem is lenne tagja a legtöbb vállalkozó, ha nem vezetik be a kötelező regisztrációs díjat.

És hát igen, ne feledkezzünk meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Karról sem, amit eredetileg szintén kamaraként jegyeztek, bár manapság épp a közelmúlt legnagyobb korrupciós botrányának főszereplője. A többi kamarát csak azért hoztam szóba, mert ha a kormánytöbbség megszavazza a Magyar Orvosi Kamara szétverésére kitalált trükköt, és megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága, akkor adott a kérdés: ez vajon egy sorozat kezdete, vagy csak személyre szabott büntetés?

Forrás: GULYÁS ERIKA (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2818061618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása