CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kiderült, hogy mi van a lepel mögött az Ady és a Kossuth utca sarkán - Egyszer volt

2023. április 08. 00:05 - csú

5-hordos.jpgEzt a mozaik képet és  a társait is eltakarták, de a látványt a volt csepeli főépítész megmentette

Ha nyitott szemmel járjuk Csepelt, akkor sok érdekességre figyelhetünk fel. Csepel egykori főépítésze, dr. Polinszky Tibor szerencsére fényképezőgépet is vitt magával, ha munkája során a kerület utcáit, építményeit járta. Újabb szerencse, hogy meg is örökítette a ma már (vagy még egyelőre) láthatatlan értékeket.

A főépítész csaknem egy évtizede, írt és fotózott. Megfigyeléséről 2014-ben ezt írta:

„Csepeli XXI. Ady Endre út és Kossuth Lajos utca sarkán lévő élelmiszerüzlet  átépítése kapcsán lakossági bejelentés érkezett az épületben meglévő "védett mozaikfal" megóvása érdekében.

3_unikumos.jpgKeletkezés ideje: a lakóteleppel egyidőben átadott akkori Bisztro és ABC üzlet nyitásakor már elkészült, 1971 - 1972-ben. Készítő:

ismeretlen intarziakészítő és szobrász.

Tájékozódtam: a mozaikkép a megadott adatok alapján nem szerepel a védett kulturális javakról vezetett nyilvántartásában.

Sajnos az átalakításkor megtartására, de eltakarásra kerül.”

4_csirkes.jpgAz élelmiszer-áruház falát 2014-ig színes mozaikok egész sora díszítette, rajtuk nem csak a Baromfifeldolgozó Vállalatok Trösztje (HUNGAVIS), a Compack Kereskedelmi Csomagoló Vállalat, illetve a fagyasztott termékeket gyártó logójával Mirelite, de számos termék képével is – köztük Unicummal, Omnia kávéval, pezsgővel, borral, sőt, grillcsirkével is találkozhattunk.2_kaves.jpg

8_hungavites.jpg

6_mirelites.jpg

Az átépítésnél a képeket letakarták, de legalább nem verték szét. A mozaikok sora  talán majd egyszer újra látható lesz. Addig dr. Polinszky Tibor fotói mutatják be, hogy mi van a paraván mögött…

Forrás: Polinszky Tibor közösségi (fb) oldal és 24.hu

Szerkesztette: anzágo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5818083740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása