CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jön a várurak világa! Mit szólnak ehhez a zsellérek és a cselédek utódai?

2023. április 14. 00:03 - csú

a_tiszadobi_kastely.pngA Fidesz-kormány kiárusítaná a hazai várakat, kastélyokat és egyéb műemlékeket. (Képünkön az eladósorba került tiszadobi kastély.) Előbb-utóbb lehet hozzá jobbágy, kaloda is? Talán még királyunk is lesz egyszer...

Minden akkor csap át borzongásba, ha a Lázár János vezette minisztérium két jogszabálytervében is célul tűzi ki a hazai műemlékek méltó hasznosítását. A közzétett verzióban csak ösztönzésről és állami pénzosztásról esik szó – „főként” pályázati rendszerben nyújtanak majd támogatást, de nem kizárólagosan. Ez a kiskapu ordas nagy orbáni kifizetőhellyé válhat egyetlen perc alatt.

A valóság persze a mi világunkban már nem is az apró betűs részben bújik meg, hanem a titkolt verzióban, amit nem bocsátottak társadalmi vitára, viszont kiderül belőle, hogy kiárusítanák a hazai várakat, kastélyokat és egyéb műemlékeket. Természetesen csak azért, hogy

méltóképpen megőrizzék ezeket az utókornak.

Mint mi? - faggatja Mayer Fanni a lányait prostitúcióra rávevő anyját Jókai regényében, hogy milyen címen is utazna ő Kárpáthy Abellinóval a világ körül.

Bennünk is ott bugyog a kérdés: mivé lesznek ezek a magánembereknek vagy magánalapítványoknak átadott műemlékek? Főként, ha a tárca elképzelése szerint lakó funkcióval ruháznák fel ezeket a most javarészt múzeumként működő kastélyokat, kúriákat.

Magánkastélyokká alakulnak, amelyek időnként látogathatók lesznek? Bálokat rendez majd bennük a főispán, a helyi uraság, vagy egy NER-suhanc? Lehet hozzá jobbágy, kaloda is nemsokára? Talán még királyunk is lesz egyszer. Talán álruhában járja majd a vidéket és igazságot oszt. De ebben azért ne bízzunk.

Forrás: Szalai Anna (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr618092052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása