CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dacból nem érdemes a csepeli ellenzéket elárulni – Titokzatos emléktábla – Rendelésre a rendelőből?

2023. május 19. 00:05 - csú

haros_allatkinzas-2022-01-17_1.pngHáros ügyében, vagyis a saját jelölő szervezete által kiemelten kezelt terület érdekében sem tudott lényegi előrelépést elérni az ellenzéket faképnél hagyó alpolgármester.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) május 17-én megjelent 10. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

A lap idei 10. számában minden, ami kedves és kedvez a polgármesternek, most is olvasható. Felújítás, rendezvények, pályázatok, kulturális programok. Van aztán még alpolgármesteri magyarázkodás, utólagos főigazgatói állásfoglalás a szakrendelő önkormányzati fenntartása mellett, megállapodás a csepeli sportegyesületekkel, intézményi vezető és a „hónap embere” bemutatása, strand, reklám stb. 

A CSH negatív hagyományainak megfelelően az itt élők helyzetéről, anyagi gondjairól, az egészségügy feszültségeiről, a csepeli vállalkozások helyzetéről, a helyi pártok aktuális témákkal kapcsolatos véleményéről, a kerület jövőjét meghatározó fejlesztésekről  nem olvashatunk egy sort sem.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) „Dacból nem érdemes ellenzékinek lenni”

Lehet, hogy Pákozdi József alpolgármester, akivel a

szerző a riportot készítette sosem állt távol a Fidesz által képviselt és hatalomra kerülése után megvalósított politikai értékrendtől? Lehet, hogy 2010 után, miután a szocialistákhoz hasonlóan a fideszesek sem értékelték konformizmusát, csak dacból nevezte ki magát ellenzékinek, s vett részt a 2019-es választások előtt az akkori ellenzéki együttműködésben? Mindenesetre a majd négy évvel ezelőtti önkormányzati választás előtti hetekben kilépett az együttműködésből, elindult a polgármesteri versenyben. A helyi fideszesekről, a Borbély vezette önkormányzatról, pár héttel a választások előtt, a 2019. szeptember 11-i Csepeli Hírmondóban viszont ezt mondta:  

„Túlárazva végezték a beruházásokat, sok ígéretüket nem tartották be. Felújították a tüdőgondozót, de felháborító, hogy nincs benne új röntgengép. Elmaradt a Gubacsi híd felújítása és a Corvin-csomópont átépítése. Közpénzszivattyúként működő, soha meg nem térülő beruházások, semmilyen csepeli kötődéssel nem rendelkező személyekről szobrok állítása, mégis kinek kellenek? Léteznek bizonyos tervek, de ezekről nem tájékoztatják időben a lakosságot. Igazában nem is kíváncsiak az emberek véleményére. Amit csepeli konzultációként hirdetnek, inkább „olcsó” propagandafogás.”

A polgármesteri választáson azonban mindössze 3,4 százalékot ért el, s csak a Bucka Szövetség Egyesület listájáról került a képviselő-testületbe, abba, amelyben 9 szavazattal rendelkeztek a fideszesek, kilenccel az ellenzékiek. Borbélynak, a polgármesteri feladatai ellátáshoz szüksége volt további szavazatokra. Három főt maga mellé állított, köztük Pákozdit, aki, cserébe, megkapta az egyik alpolgármesteri feladatkört. Alpolgármestersége eddigi négy éve alatt nem tudta megvalósítani akkori kritikájában felsoroltak zömét. Saját jelölő szervezete, a Bucka által kiemelten kezelt Háros ügyében sem tudott lényegi előrelépést elérni. 

Ezzel a monológgal, szerintünk, nem igen fogja visszanyerni konformista magatartása miatt veszni látszó hitelességét. 

2) Szakrendelő: miért előnyösebb az önkormányzati fenntartás? 

Egyetértünk dr. Dobák András főigazgatóval, a szakrendelő önkormányzati fenntartásának szakmai indoklásával. A főigazgató úr a cikk végén azt állítja: „Fontos, hogy mi itt helyben érzékeljük és tudjuk orvosolni a problémákat, látjuk, mire van igény a kerületben.”

Szerintünk, a kerületi lakosság egésze egészségi állapotának javulása az önkormányzati vezetés felelőssége is. Ehhez szükség lenne a vezetés hosszú távú gondolkodására, az egészségügyi intézményi rendszer egésze és a kerület jövőbeli fejlődése közötti összefüggések felismerésére, ebből következően a stratégiai célok helyes meghatározására, a végeredményhez, a lakosság egészségi állapotának pozitív irányba való változásához szükséges szervezeti, személyi és pénzügyi feltételek megteremtésére. 

Az utóbbi évek, hetek eseményei, a testület elé került elemzések, a képviselői vélemények azt bizonyítják, hogy az önkormányzati vezetés erre alkalmatlan, amit az egyre szaporodó, most már több kritikát is megfogalmazó lakossági vélemények, visszajelzések is alátámasztanak. Ráadásul a kormány nem mondott le végleg a szakrendelők államosításáról. Várhatóan új módszerekkel próbálja elérni célját: az intézmények vállalják önként a biztos jövőt ígérő belügyminisztériumi irányítást.

3) Megállapodás született a csepeli sportegyesületekkel

A témával a polgármester saját közösségi oldalán, sőt a csepel.hu, az önkormányzat hivatalos honlapja is foglalkozott. Blogunk legutóbbi heti összefoglalójában reagált a megállapodásra. https://csepeliek.blog.hu/2023/05/14/egy_het_kampanyeszkozze_zullesztik_a_sportot_csepelen_onmagat_cafolja_a_rezsibiztos_uj_polgarmester-#more18123172 

Akkori véleményünkből csak néhány mondatot idézünk. 

„Úgy látszik, hogy …ez egyrészt csak Borbély politikai válasza Németh Csepel SC-vel és a vagyonával kapcsolatos lépéseire, terveire, másrészt biztosíték a polgármester kampánycélokat megvalósító sportrendezvényei hátterének ingyenes megteremtéséhez…A négy kiemelt egyesületből a legtöbbet a polgármester által létrehozott önkormányzati fenntartású egyesület, a CSUSE, kapja. A tervek szerint 77,2 milliót, miközben sportegyesület fenntartása nem is önkormányzati alapfeladat!...a támogatás egyik feltétele, hogy a pályázó csatlakozott a Csepeli Sportsziget Programhoz!... Így kell egy akolba terelni a nyájat. Mi a különbség Németh és Borbély sportszervezési elvei és gyakorlata között? Semmi. Mindketten a hatalom és pénz oldaláról közelítették meg az ügyet, tulajdonképpen kettészakították a csepeli sportszervezeteket. A sportágak valódi fejlesztési lehetőségei közben már rég elvesztek a politikai hatalomért harcoló felek érdekei között.” 

4) Nemzeti Összetartozás Napja

(Egész oldalas hirdetés a lap 11. oldalán) 

A trianoni békeszerződés 103. évfordulója alkalmából szervezett programhoz csak néhány megjegyzésünk, illetve kérdésünk van:
> Az Összetartozás Házába tervezett rendhagyó tárlatvezetésen való részvétel „előzetes regisztrációhoz kötött!” A terem befogadóképessége sem indokolhatja az előzetes regisztrációt, amit egyébként nem először alkalmaz az önkormányzat vezetése. Kiket akarnak távoltartani a rendezvénytől? Talán kampánycélokat szolgál a regisztráció? 

> Milyen emléktábla felavatására kerül sor az Aradi utcában? Kiről, miről akar a polgármester emléktáblát felavatni az Aradi utca 14-nél, ami egyébként a Közösen Csepelért Polgári Egyesület címe. https://adjukossze.hu/obh/szervezet/kozosen-csepelert-lokalpatriota-egyesulet-124247 

Azé az egyesületé, amely az utóbbi hónapokban többször is nevét adta a polgármester kampányrendezvényeihez, miközben elnöke szerint az egyesület „pusztán egy baráti társaság”.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6418127186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása