CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Csepeli HÉV-vel szórakoznak Orbánék - A kerületvezető megkukult – A rezsibiztos önzetlen 228 millióból - Szemfényvesztés - Drágulás - Kitekintés - Egy hét

2023. május 21. 00:05 - csú

csepeli_hev_vegallomas_kodben_1212_1.pngA beígért Kálvin téri alagút helyett a kormányzati ködösítésben van a végállomása a Csepeli HÉV kisiklatott fejlesztésének

A csepeli HÉV jövőjét is érinti a Népszava hétfői cikke, amelyben az Orbán-kormány egyik legfontosabb embere, Lázár János miniszter elárulta, nincs érdemi döntés a HÉV fejlesztéséről. https://nepszava.hu/3194513_hev-fejlesztes-budapest-agglomeracio-kozossegi-kozlekedes-lazar-janos Továbbra is a levegőben lóg az ügy – írta a cím alá a szerző. A témával a „minisztérium kiemelten foglalkozik” közölték az újságíró kérdésére válaszul. Korábban a különböző kérdésekre rendre azt válaszolták a kormány, illetve a minisztériumi szóvivők, hogy a kormány elkötelezett a megoldásban, most a kiemelt foglalkozás szlogenje jelenti a semmit, a ködösítést. Egyik után sem jött még megoldás, úgyhogy most sem várhatunk csodát. Meg is írták a válaszban: „nincs érdemi döntés az ügyben.”, annak ellenére, hogy

februárban Lázár még a folytatandó projektek közé sorolta a „…a H5-H6/H7 vonalak összekötését, az észak-déli városi-elővárosi gyorsvasút fejlesztésének előkészítését, a H5 szentendrei HÉV akadálymentesítését és rekonstrukcióját, valamint a H6-H7 ráckevei és csepeli HÉV-vonal teljes rekonstrukcióját és a Kálvin téri alagútig történő meghosszabbítását.” 

Bár eddig mintha megkukult volna, egy szót sem szólt a polgármester, de mégis kíváncsian várjuk a reagálását ezekre a megdöbbentő fejleményekre.  Közösségi oldalát látva azonban

tudjuk, hogy szinte teljesen  lekötik energiáját kampányrendezvényeinek propagálásával kapcsolatos napi tennivalói,  (hajókirándulás, díjkiosztások, politikai célú „stratégiai” együttműködési megállapodások létrehozása, aláírása, ingyenes virágpalánta osztás, filmforgatások stb), illetve a Németh Szilárddal folytatott kakasviadalának újabb állomásai. 

Csepel és a Csepel sziget közel 300 ezeres lakossága meg várjon sorára – a HÉV ügye kiemelten van kezelve. Lassan harminc éve. 

**********

Kedden saját fb oldalán tette közzé Borbély Lénárd felháborodását, a legújabb csepeli szemészeti skandalum kapcsán. Mint ismeretes, a Vénusz utcai orvosi rendelőben működő szemészeti szolgáltatást nyújtó cég (Csillagtelepi Szemészeti Szolgáltató Kft) „…a hírek szerint pénzt kér betegenként az ellátásért.” Mi is felháborodtunk, többek között azért, mert:

> A polgármester valahonnan, valakitől szerzett, kapott hírekre hivatkozva írt elmarasztaló, egyoldalú cikket a lakosságot foglalkoztató ügyről. Nem járt utána, nem kérdezte meg az érintett céget a miértről. A cég a csepeli vagyok c. nyilvános csoportban közölt válaszát sem közölte saját fb oldalán, de a csepel.hu önkormányzati honlapon sem. Borbélyt nem érdekelte/érdekli a másik oldal véleménye. Sokak szerint igazi célja, immár nem először, a cég ellehetetlenítése, miközben komoly orvoshiánnyal küszködik a csepeli szemészet egésze.

> Borbély úr egy 25 éve Csepelen működő magáncéget akar kipellengérezni, ahelyett, hogy megvizsgálná az ide vezető okokat, amelyek nem elválaszthatók az egészségügy csepeli, illetve országos helyzetétől vagy a kormány egészségügyet sújtó intézkedéseitől, az ágazatot érintő országos és csepeli pénzkivonástól. 

> Ez év januárjában a fővárosi kerületek között Csepel kapta a legtöbbet, összesen 762 milliót, a kormány által kiosztott, a megnövekedett rezsi önkormányzati terheit csökkentő állami támogatásból, mialatt az cég részére összesen kifizetett állami finanszírozás még a törvényben előírt orvosi béreket sem fedezi. Az önkormányzat által a cégnek számlázott fűtési költsége pedig a húszsorosára emelkedett!

**********

A szerdán megjelent Csepeli Hírmondó megírta, nyit a csepeli strandfürdő. A lap közölte az idei árakat is, blogunk szombaton foglalkozott a témával. Ezért csak néhány megjegyzésünk van:

> Tavalyhoz képest hétköznap a felnőtt napijegy 16,6 százalékkal, a diák- és nyugdíjas jegy 11,2 százalékkal, míg a gyerekjegy 20 százalékkal drágult. A hétvégi jegyárak ezekben a kategóriákban már 33,3 százalékkal, 20,8 százalékkal, illetve 40 százalékkal nőttek! 

> A csepeli lakcímkártyával rendelkezők felnőttek és nyugdíjasok, diákok esetében 100-100 forintos emelés történt, míg hétvégeken az emelés mértéke ennél nagyobb, 16,6 százalékos lett. Egy négytagú csepeli családnak (két felnőtt és két gyerek) a csepeli strandra való hétvégi belépésért, kedvezményesen, 9.400 forintot kell kifizetnie, a csepeli nyugdíjasnak 2.800 forintot. Vajon hány lángosra futja még a családi kasszából vagy a nyugdíjból? 

Csak érdekességként: a balatonfüredi strandra a június 2-től érvényes árak szerint a napi felnőtt belépő 2.000 forint, a napi gyermek, diák belépő 1.250 forint, míg egy „nagy család” belépő 5.500 forintba kerül. 

**********

Pénteken posztolta Németh Szilárd közösségi oldalán a hírt: „készül a csepel-soroksári tankerületi központ a Csepel SC pályáján.” Még tavaly február 14-én jelentette be Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, a rezsibiztos kormánybiztos, hogy az általa létrehozott alapítvány tulajdonába került Csepel SC Béke téri ingatlanán lévő volt elnökségi klubházba költözik a Dél-Pesti Tankerületi Központ. A központ éppen a Németh által gründolt Jedlik Gimnázium több mint 20 milliárdos fejlesztése miatt kényszerült költözésre. Ismereteink szerint vezetése Csepelen próbált az akkor 36 fős kollektívája részére új helyet keresni, sikertelenül. Végül Németh Szilárd nyújtott, teljesen önzetlen, segítséget. Nagylelkűen felajánlotta a Csepel SC éppen üresen álló, lelakott klubházát – valószínűleg a költözéshez nyújtott 228 milliós állami támogatás is hozzájárult döntéséhez.

A segítség azonban csúszott, a központ vezetése nem tudott várni. Időközben Pesterzsébetre költöztek. Elkapkodták vagy muszáj volt költözniük? Nincs róla hírünk. Most költözhetnek újra. Vajon mennyibe kerül a kétszeri költözés? Mennyivel lépik túl a költözések, illetve a klubház felújítása a 228 milliós állami keretet? Nem tudjuk. Viszont látjuk a képviselő fb oldalán: Németh vidáman fényképezkedik az épülő klubház tetőgerendáin. Neki máris megérte. Legalább ennyivel kevesebbet kell költeni a sporttelep felújítására. Sőt a biztos bérleti díjjal is számolhat. 

**********

Kedden megjelent a csepel.hu-n, hogy „Indul a Csepeli Panelprogram”. Borbély úr kampányszakembere szeret programokban gondolkodni, ezért a polgármestere mostanában, valószínűleg a jövő évi önkormányzati választások miatt, egyre több „program” -ot indít. Gyermeksziget program, sportsziget program, most pedig a panel program. Ez utóbbi azonban igen gyengére sikeredett, nem elsősorban félreérthető elnevezése miatt. A panel ugyanis előre gyártott nagyméretű épületelemet jelent, a cél pedig a társasházak energetikai felújításának támogatása. A programra tervezett támogatási összeggel és a határidővel van gondunk. Az idei költségvetésben szerepeltetett 100 milliós összeg kevés társasház gondjait tudja enyhíteni. A sokszorosa is kevés lenne. Pláne, ha valóban úgy gondolják, hogy „…az önkormányzat a beruházási költség egyharmadát finanszírozza.” Egy négyszintes, 19 lakásos társasház szigetelése ma 35-40 millió forint! Vajon hány társasház fog részesülni a támogatásból? 

A határidővel kapcsolatban csak két kérdésünk van. Miért pont 2024. április 30-áig kell a felújításokat befejezni? Csak nem arról van szó, hogy a jövő évi választásokon ezzel akar kampányolni a polgármester? Nagyon kilóg a lóláb. Kampányprogramok helyett valós megoldásokra, szakmailag, pénzügyileg reális döntésekre volna szükség. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Az MVM 476 milliárd forint rezsivédelmi támogatást kapott tavaly a kormánytól. https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/05/18/az-mvm-476-milliard-rezsivedelmi-tamogatast-kapott-tavaly-a-kormanytol/ 

2) Elkezdődött a krónikus osztályok idős betegeinek kiszervezése. https://www.szabadeuropa.hu/a/elkezdodott-a-kronikus-osztalyok-idos-betegeinek-kiszervezese/32412510.html 

3) Strasbourgból üzenték meg a kormánynak, hogy legyen elég a munkások jogfosztásából. https://merce.hu/2023/05/19/strasbourgbol-uzentek-meg-a-kormanynak-hogy-legyen-eleg-a-munkasok-jogfosztasabol/ 

4) Rohamrendőrök, gumibotok és sokkoló a Fidesz székháznál – Összefoglaló videó. https://telex.hu/video/2023/05/20/rohamrendorok-gumibotok-es-sokkolo-a-fidesz-szekhaznal 

5) Hoppon maradhat a kormány az uniós helyreállítási alap hitelével. https://hvg.hu/360/20230519_hvg_europai_unio_hitel_rrf_orosz_fuggoseg_szupermerfoldkovek 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7018128740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása