CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rémhír vagy valóság a Cirmosról? - Nő a rezsi, fogy a türelem - Öndicsérő csepeli rege - Kitekintés - Egy hét

2023. június 04. 00:03 - csú

ennyi_maradt_a_pedagogus_szallobol_2023-01-27-pataki_adam_felvetele_1.pngRomokban a tisztességes tájékoztatás. Lebontották az egykori pedagógus szállót a Cirmos sétányon, elszállították a sittet is, de mi lesz a helyén? Egyesek úgy tudják, hogy  ott egy 100 lakásos épületet akarnak megépíteni. Ideje lenne elejét venni a találgatásoknak, s korrekt információt adni az ott élő csepelieknek!

Blogunk is írt a Gerulus Kft-vel 2021-ben kötött opciós szerződés felbontása körül kialakult, egyébként hónapok óta folyó vitáról és annak lezárásáról.

https://csepeliek.blog.hu/2023/06/02/nem_gyerekjatek_az_olvasok_folyamatos_atverese_a_csh-ban#more18136956 

A céggel azonban 2021-ben egy adásvételi szerződést is kötött a Csepeli Városgazda Zrt. Nettó 130 millió forintért adta el a kft-nek a Cirmos sétány 4. sz. alatti, 7.742 m2-nyi belterületi ingatlant, a volt Pedagógus Szállót. Korábban is keveselltük az árat, a valószínűleg jelentős bontási költségekkel együtt is. A cég végül idén fejezte be a szálló bontását, de

hónapok óta nem válaszolt a lakókat érdeklő kérdésre. Mi lesz az építési területen? Nem szokásunk ellenőrizetlen információkat közölni, azonban helyi vállalkozói körökben, illetve a sétányon lakók közül néhányan úgy tudják, hogy a cég egy 100 lakásos épületet kíván megépíteni a szálló helyén. Az ott lakók megnyugtatása érdekében ideje lenni elejét venni a találgatásoknak, s korrekt tájékoztatást adni az ott élő csepelieknek.  

**********

Pénteken folytatódott Borbély Lénárd sikersorozata, a Hello Csepel a polgármester fb oldalán, amely fontos eszköze lett a polgármester politikai propagandájának. Borbély több mint 7,5 perces kisfilmben regélt májusi győzelmeiről. Az összes rendezvény számbavétele mellett volt ideje arra is, hogy megemlítse saját civil szervezetét, mellyel a Puli sétánynál rendezett önkormányzati gyermeknapon 1000 palacsintát, gyümölcslevet és almát osztottak szét a részvevő gyerekek között. Az nem derült ki, hogy közpénzből vagy a civil szervezet pénzéből osztogatták. Természetesen nem maradtak ki a már többször megzenésített iskolafelújítások, útépítések, a Munkásotthon felújítása, Csepel zágrábi bemutatkozása, a májusban elindított hangzatos programok, a strand megnyitása, kisposta ügye, új bankautomata felállítása, a kerületi sportélet szereplőivel – kivéve Németh Szilárd egyesületeivel –, kötött stratégiai együttműködési megállapodás, a Csepel Sportsziget Program stb. stb., stb…., amelyeket már korábban saját fb oldalán többször is megírt.

Ismét kimaradtak a kudarcos ügyek, leginkább a számára kritikus témák. Például a május 25-i képviselő-testületi ülés komoly vitákat kiváltó eseményei, döntései, a presztizsveszteséggel is felérő ellenzéki vélemények, javaslatok, illetve a költségvetési rendelet tervezetével és a gazdasági társaságok beszámolóival és idei üzleti terveivel kapcsolatos tájékoztatások. 

Borbély Lénárd fb-oldalán szombaton bejelentette, az ezzel hivatalossá vált nagy hírt is: a polgármestert támogató civil szervezet kezdeményezésére az önkormányzat idén ismét csatlakozik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom „Gyereket a magasba!” országos rendezvényhez. Megnyugodtunk. Féltünk ugyanis, hogy a rendkívül zsúfolt polgármesteri család- és gyerekprogram szervezése mellett munkatársai elfeledkeznek a kerület szerte ismert és rendkívül népszerű program megrendezéséről.  

**********

Ismert kerületi szakképző intézményekkel kapcsolatos hírek jelent meg a héten a csepeli internetes, illetve közösségi oldalakon, bár a csepeli önkormányzati médiamédiafelületein rendre elhanyagolják munkájuk, eredményeik ismertetését. 

*  A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz tartozó csepeli Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum (az ország egyetlen repülőgép-szerelői és műszerész képzést biztosító oktatási intézménye) 16 végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákja húsz év után ismét az Aeroplex ferihegyi műszaki bázisán tehette le szakmai vizsgáját – tájékoztatott az MTI május 30-án. A jelenleg minisztériumi fenntatásban működő intézményben 1952 óta folyik műszaki szakember képzés. Erasmus Szakképzési Mobilitási Tanúsítvánnyal rendelkezik. Diákjai évek óta sikeresen szerepelnek fővárosi és országos tanulmányi és szakmai versenyeken.

* A Szabóky Adolf Általános és Szakképző Iskola (XXI. ker. Transzformátor u. 7.) a jövő szakembereit oktatja olyan hiányszakmákban is, melyekben komoly szakemberhiány van napjainkban, de a szakértői véleménnyel rendelkező sajátos nevelési igényű tanulók is piacképes szakmához juthatnak az iskolában, adta hírül a 21.kerulet.ittlakunk.hu. Az intézmény ösztöndíj rendszere is elismerésre méltó: „Az első év során 16 ezer forintot kaphatnak havonta, a második és harmadik évben pedig 100.000, - forint érhető el minden hónapban. A sikeres szakmai vizsgát teljesítők 300.000, - Ft-ig terjedő pályakezdési juttatásra jogosultak, amelyből akár egy jogosítványra is futja.” https://21.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/230531/osztondijas-szakmai-kepzesek-csepelen 

**********

A hét elején tette közzé Németh Szilárd rezsibiztos a heti kampányszöveget: tíz éve vezette be a magyar kormány a rezsicsökkentést, amit Brüsszel a kezdetek óta támad. Az idén már 2.580 milliárd forintba kerülő eredeti rezsicsökkentést tavaly feladta a kormány, s bevezette az átlagfogyasztás mértékéig rezsicsökkentett villany- és gázárakat, amelyek felett a mindenki a piaci árakat fizeti. A következmény az infláció további hazai elszabadulása, amelyről a péntek reggeli szokásos monológjában még a miniszterelnök azt mondta: számításai szerint májusban 22 százalék alatt lehet az inflációval számolni. Pénteki posztjában már megírta: 2021-ben már csak 1.361 milliárd forint kerül a rezsivédelmi alapba. Magyarul: a lakosság rezsikiadásai nőni fognak, a gáz, villanyszámla kifizetése egyre nehezebb lesz, tovább nőhet a szegénység az országban.

A gazdasági gondok, a költségvetés egyensúlyhiánya tehát a rezsicsökkentéssel sem oldódtak meg. Ennek egyik jele, hogy július 1-től új adót vezet be a kormány: a jelenlegi 15 százalékos kamatadó mellé 13 százalékos szociális hozzájárulási adóról is döntöttek, a megtakarítások további elvonása érdekében. 

https://www.portfolio.hu/befektetes/20230531/uj-adot-vezet-be-a-kormany-a-megtakaritasokra-618678 Az újabb adónak, a Magyar Bankszövetség véleménye szerint várhatóan kedvezőtlen hatása lesz a magyar gazdaságra. Kíváncsian várjuk Németh következő kötelező feladatát: hogyan kívánja ismét újabb kormányzati lózungokkal, jelszavakkal elterelni a figyelmet az ország növekvő gazdasági, szociális feszültségeiről. Saját véleményre, javaslatra ugyanis az elmúlt években még nem tellett.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) A Kölcseyből kirúgott tanároknak adott jutalmat pedagógusnap alkalmából a terézvárosi önkormányzat. https://444.hu/2023/06/02/a-kolcseybol-kirugott-tanaroknak-adott-jutalmat-pedagogusnap-alkalmabol-a-terezvarosi-onkormanyzat 

2) 230 ezerért tervezte meg Balásy Gyula cége Orbán egyoldalas levelét, ami pont ugyanolyan, mint az összes többi. https://telex.hu/belfold/2023/06/02/balasy-gyula-rogan-antal-propaganda-milliard 

3) A magyarok leggazdagabb egy százaléka birtokolja a hazai összvagyon egyharmadát. https://atlatszo.hu/adat/2023/06/02/a-magyarok-leggazdagabb-egy-szazaleka-birtokolja-a-hazai-osszvagyon-egyharmadat/ 

4) A kormány szerint továbbra is minden frankó a közoktatásban. https://magyarnarancs.hu/belpol/a-kormany-szerint-tovabbra-is-minden-franko-a-kozoktatasban-259192 

5) Milliókat visznek haza a még meg sem épült debreceni oltóanyaggyár dolgozói. https://nepszava.hu/3196950_debrecen-nemzeti-oltoanyaggyar-csuszas-beruhazas-covid-19 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4718138266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása