CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hegyi Iván: Ligeti veszedelem (Amikor Szigethalomnak még más volt a neve)

2023. június 22. 00:03 - csú

hegyi_ivan_nepszabadsag_es_nepszava.jpgMagam egyszerű sportújságíró vagyok. Ahogyan mondani szoktam: megragadtam Farkas Jancsi bal lábánál. Ezért a futballból merítek, és 1939. június 19-ét hozom fel, amely napon még nem kezdődött el a második világháború. Viszont az MLSZ élére kormánybiztost ültetett a Horthy rendszer - igencsak önleleplező indoklással...

Olvasom, hogy „eljött az ideje Horthy Miklós tisztességes megítélésének”. Olyan országban, ahol az éj leple alatt csempésznek ki emlékművet a pesti Szabadság térre, az aktualitás vitathatatlan.

Most már csak az a kérdés, mi esik a tisztességes megítélés körébe. A Numerus clausus 1920-ból? Az első zsidótörvény 1938-ból? A második 1939-ből?

A lényeg: valamennyi Őfőméltósága szíves kormányzósága idején lépett hatályba. Az még a monumentum titkos kihelyezésénél is abszurdabb, hogy

az ország legfőbb elöljárója egyikről se tudott volna.

Na már most: annak,  annak, akinek fennhatósága alatt „a zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról” jelenik meg általános érvényű jogszabály, megítélhető-e másképpen, mint gondolom?

Magam egyszerű sportújságíró vagyok. Ahogyan mondani szoktam: megragadtam Farkas Jancsi bal lábánál. Ezért a futballból merítek, és 1939. június 19-ét hozom fel, amely napon még messze nem kezdődött el a második világháború. Viszont az MLSZ élére kormánybiztost ültetett a hatalom, mert megállapította: „A hiányosságok egyre jobban kimélyítették azt az ellentétet, amely újabban a magyar labdarúgósport és a keresztény középosztály között kifejlődött. A nemzetnevelésben hathatós tényező szerepére hivatott magyar labdarúgósport vezetői közé nagy számmal kerültek be olyanok, akik a magyar ifjúság nemzeti szellemben való vezetésére nem alkalmasak. A jelenlegi állapotok fenntartása esetén félő volt, hogy a hatalmas tömegek megmozgatására képes és hivatott magyar labdarúgás lassan elsorvad.”

A válogatott 1938-ban pimf vb-ezüstérmes volt, az elődöntőben alig 5:1-re verte a svédeket.

Megjegyzem még a tisztesség kedvéért, hogy hajdani zsidó pályatársaimat, újságírók sokaságát 1944-ben egy Tökölhöz tartozó helységbe vitték.

Állatokként (sem) kezelték őket, majd onnan utaztatták mindannyiukat auschwitzi és egyéb "gyógyüdülésre",

amelyen gyakran néhány óra alatt megszabadultak minden kínjuktól. A falut ma Szigethalomnak nevezik, akkor Horthyligetnek hívták.

Nomen est omen. 

Forrás: HEGYI IVÁN (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr218150804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása