CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A kolbászszagú bosszútörvény

2023. július 07. 00:03 - csú

kosa_lajos.PNGTeljesen nyilvánvaló, hogy Kósa Lajost, a Fidesz alelnökét és parlamenti képviselőjét nem az eszéért szeretik. Mármint azok, akik egyáltalán szeretik valamiért.

Kósának ugyanis ritkán van olyan megnyilvánulása, ami ne lenne kínos, dühítő, esetleg megmosolyogtató. Vagy mindhárom egyszerre. Többé-kevésbé így volt ez kedden is, a hónapok óta tartó tanár, diák és szülői tiltakozások középpontjában álló új pedagógus életpálya törvény, más néven státusztörvény vagy bosszútörvény parlamenti megszavazásának napján, amikor a Telex videóinterjújában egyebek mellett azt mondta: ha kolbászból lenne a kerítés, akkor meg a vegetariánusok tiltakoznának.

Kínos, mert első hallásra már megint sületlenségeket beszél. Dühítő, mert semmibe veszi, lenézi a jobb oktatásért küzdő tanárokat, diákokat,

szülőket (ahogy minden bizonnyal a vegetariánusokat is). Megmosolyogtató, mert ő mégiscsak a Lajos, nem kell komolyan venni, amit mond. Ám most kivételesen lehet egy másfajta olvasta is a kijelentésének, mégpedig a nyílt beismerése annak, hogy a kormány a pedagógusok ellenében alkotta meg az új törvényt. Mert ha Kósa elméjében a kolbászkerítés szimbolizálja a bosszútörvényt, a vegetariánusok pedig a tanárokat, akkor egyértelművé válik, hogy a kormány szándékosan épített “kerítést” olyan anyagból, amitől a “vegetariánusok” hányingert kapnak. Ezt persze eddig is tudtuk, legalábbis sejthető volt, de most végre valaki kimondta a kormányoldal részéről, még ha csak szimbolikusan is. Köszönjük az őszinteséget, Lajos!

A Telex videója azonban nem csak ezért volt érdekes. Röviden nyilatkozott több más kormánypárti képviselő is, többségük önmagát leplezte le: kiderült, valójában fingjuk sincs, miről szavaztak aznap. Volt, aki azt se tudta, hogy a pedagógustörvény is a parlament elfogadására váró javaslatok között van. Más azzal sem volt tisztában, hogy a Fidesz már 2013-ban bevezetett egy tanári életpályamodellt, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért is kellett új törvényt alkotni, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe lehet hozni, még jobban be lehet fenyíteni a pedagógusokat. És ezek az emberek döntenek az oktatás, sőt az egész ország sorsáról.

Így már kezd érthetővé válni az is, miért mondja minden fideszes politikus, hogy az érdekvédelmi szervezetek, de még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar vészjelzései ellenére sincs tanárhiány. Az ő szájukból ez valójában azt jelenti, hogy konkrétan nekik nem hiányoznak a tanárok, különösen azok, akik nem tűrik szó nélkül saját kizsákmányolásukat, saját szakmai szabadságuk korlátozását, az oktatás színvonalának csökkenését. Illetve akik nyitott, kritikus gondolkodású, a társadalmi felelősségvállalásra és a mai kor kihívásaira kész fiatal felnőtteket szeretnének faragni tanítványaikból. Minek is kellenének felkészült, elhivatott, széles látókörű pedagógusok egy olyan ország iskoláiba, ahol átlagos IQ-szint alatt is simán országgyűlési képviselővé válhat valaki? 

Forrás: Juhász Dániel (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4118161370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása