CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem kell a pénz a csepeli egészségügynek? Kerületvezetői bujkálás a fővárosi döntés elől

2023. augusztus 14. 00:05 - csú

sztk-ok-999_csepeli_sztk_5.pngTízmilliárddal tartozik a kormány a kerületeknek az egészségügyben. A Fővárosi Közgyűlés az előterjesztést 60,3 százalékos támogatással fogadta el. A fideszes fővárosi képviselők többsége tartózkodott a szavazásnál. Vajon mit jelent az, hogy a Fideszből kizárt Borbély Lénárd nem szólt hozzá, sőt, nem is vett részt a szavazásban.

Megjelent a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyv. Mint ismeretes, a közgyűlés napirendjén szerepelt az atlétikai világbajnoksággal összefüggésben az Egészséges Budapest Program forrásainak biztosítása. A napirendet az tette szükségessé, hogy annak idején a kormány, az atlétikai vb támogatása érdekében, megállapodott a fővárosi önkormányzattal, hogy „…50 Mrd Ft-ot fordítson a Fővárosi Közgyűlés által meghatározott egységes szempontok figyelembevételével a kerületi önkormányzatok egészségügyi alap- és szakellátási fejlesztéseinek támogatására.”

     Mivel az utóbbi három évre esedékes 10-10 milliárdról a kormány még tárgyalni sem akar a fővárosi vezetéssel, ezért az előterjesztett javaslat kezdeményezte, hogy

„haladéktalanul kezdődjenek valós tárgyalási mandátummal rendelkező, magas szintű kormányzati vezetővel érdemi egyeztetések a budapesti önkormányzatok részére az Egészséges Budapest Program keretében folyósítani vállalt, hiányzó (a 2022., a 2023. és a 2024. évre vonatkozó, éves 10 milliárd forint összegű) kormányzati támogatások ütemezéséről és folyósításának módjáról.”

     A közgyűlés az előterjesztést 60,3 százalékos támogatással fogadta el. A fideszes fővárosi képviselők többsége tartózkodott a szavazásnál, Borbély Lénárd nem szólt hozzá, sőt, nem is vett részt a szavazásban. (budapest.hu/Lapok/default.aspx > Fővárosi Közgyűlés > Előterjesztések, jegyzőkönyvek > 2023. 06.28 jkv. -3. napirend, 53-57. oldal, illetve a szavazásról a193. oldal) Tette ezt annak ellenére, hogy az elmúlt években sok száz millió forintot fordíthatott a programra eddig kifizetett milliárdokból a kerületi egészségügyi eszközpark fejlesztésére.

Borbély úr! Nincs szüksége a kerület egészségügyi intézményrendszerének az elnyerhető újabb százmilliókra? Vagy csak arról van szó, amit korábban mondott, hogy neki nem a kormánnyal volt és van gondja? Lehet, hogy párton kívüli fideszesként támogatja a program leállítását? Vagy abban bízik, hogy a nem szavazat miatt, változatlanul kap a kormánytól egészségügyi fejlesztésekre pénzt a kerület?  

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2118185525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása