CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit (t)akarnak Borbély Lénárd beszédes hallgatásai?

2023. szeptember 11. 00:05 - csú

cirmos_setanyi_tervezett_epitkezes_-2023-06_kormanyhivatali_engedelyezes_1.pngA Cirmos sétányra tervezett 120 új lakásról Borbély Lénárd a mai napig egy szót sem volt hajlandó szólni. Csepel polgármestere mostanában a kerület vezetése helyett inkább már a jövő júniusi választásra készül.  Önkormányzati milliókból kampányol a rómaiaktól ránk hagyott módszerrel:  jobb híján cirkuszt és kenyeret ad az ő népének...

Széchenyi István írta a Naplóban: „Hallgatni, mikor beszélni kell, szintoly nagy hiba, mint beszélni, mikor inkább hallgatni kellett volna.”

Nem tudom, hogy Borbély Lénárd olvasta-e Széchenyi művét, vagy ismeri-e a fenti idézetet, egy biztos: polgármestersége kilenc éve alatt ritkán vette figyelembe a legnagyobb magyar tanácsát.

 

Úgy látszik, Csepel jelenlegi polgármesterének

nincs érzéke, felkészültsége sem emberi, sem vezetői, sem politikai értelemben, a konfliktusok kezelésére, a nyílt vitára, párbeszédre, nem érti a korrekt információcsere fontosságát. Ebből adódóan sokszor beszélt, amikor jobb lett volna, ha meg sem szólal és még többször hallgatott, ahelyett, hogy kimondta, vállalta volna véleményét, a nyilvános vitát, a párbeszédet, a konszenzus közös létrehozásának megkerülhetetlen formáit.

    Néhány példa csak, a sok közül. A csepeli HÉV fejlesztésének hosszú, immár évekre lezárt ügye, amelyben képtelen volt egy külön lakossági fórumon beszélni, vitatkozni a témáról, nyilvánosan fellépni a különböző kormányzati döntésekkel, ígérgetésekkel szemben. Hallgat a Cirmos sétányra tervezett 120 lakásos lakóteleppel kapcsolatos botrányban őt ért vádakról, vagy pl. a Jedlik átadása körüli, országossá duzzadt csetepaté egyik eleméről, a számára is rendkívül kínos, alpolgármesteri hozzászólásról.

A pártból (a Fideszből) való kirúgása óta viszont már több irányított, jól előkészített közmeghallgatást is szerveztek számára, ahol, kihasználva néhány civil szervezet és a hozzá hű képviselők kezdeményezéseit, felvonultatta a szakmai, közbiztonsági vezetőket, híveit, a mögé beálló civileket, a hozzá hű képviselőket a kényes kérdések kezelése, megválaszolása érdekében.  

    Ugyanakkor a munkatársai által írt cikkekben (a Csepeli Hírmondóban vagy a csepel.hu-n) olvasható véleménye, de saját közösségi oldalán rendszeresen közöl szerkesztett tájékoztató anyagokat, meséket, családi és gyermekprogramokat, sok képpel. A kerület fontosabb ügyeivel azonban ritkán foglalkozik, A külső cég által készített havi összefoglalókban, egy-egy, általa sikeresnek vélt fejlesztésről készített kisfilmekben viszont hosszas monológokban sorolja, nem egyszer ismétli, királyi többest használva, győzelmeit. Ezekben az esetekben azonban nincs, aki visszakérdezzen, vitatkozzon, bírálatot mondjon. A testületi üléseken elhangzó kritikai megjegyzésekre való korrekt reagálás helyett sokszor visszatámad, sértegeti a képviselőt, mellébeszél vagy 15-20 éves dolgokat, az előző szocialista vezetés időszakában történteket hozza fel védekezésül.     

    Minderre magyarázat lehet, hogy hónapok óta céltudatosan készül a jövő évi polgármesteri választásra, ezért ez mozgatja megnyilatkozásait. A baj csak az, hogy kilenc éves polgármestersége időszakából sok-sok hasonló példát lehetne felsorolni. Mindezek miatt sokan felkészületlen, hiteltelen vezetőnek tartják és szemére vetik a megválasztása óta tett felelőtlen ígéreteit. 

    Az ellenzéknek viszont látnia kell, hogy Borbély a rendelkezésére álló anyagi, szellemi lehetőségeket szemrebbenés nélkül, kihasználta/kihasználja. Kampányol! Nem is hatástalanul. Lényegében hónapok óta, önkormányzati milliókból. Szakmailag jó színvonalú egyszemélyes kampányfilmjeiben többször is megjeleníti valószínű képviselő-jelöltjeit is. Az ellenzék meg mindezt tétlenül nézi, hallgat. 

    A kerület valódi fejlődését nem igen szolgáló polgármesteri fejlesztések, a családokat, időseket segítő látszatprogramok, a százmilliókat felemésztő rendezvények, a Németh Szilárddal szembeni cikkek, nyilatkozatok növelték népszerűségét, leginkább a nyugdíjasok körében. Olyan aranyos, kedves ember, hangulatos programokat szervez, mindenkit meghallgat – mondják. 

    A beszédes hallgatás, a nemegyszer tisztességtelen kampány, a rendelkezésére álló pénz, paripa, fegyver, az emberi, vezetői és politikai hiányosságai ellenére sikerre vezethet. A választásig meglévő idő vészesen fogy. A megoldás valamennyi, valódi fejlődést és változást akaró csepeli választópolgár és a teljes ellenzék kezében van. 

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr718211477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása