CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: Csepel mint az újjászületésre váró kincses sziget

2023. szeptember 30. 00:05 - csú

csepel_muvek_latkep_felulrol_3.pngCsepelnek az elmúlt pár évben ígértek fűt-fát: óriási, modern, új közparkot, új hidat, új jövőt – ezekből megfenekleni látszik minden. A bizonytalan holnap mellett első látásra a kerület jelene is kopárnak tűnik, pedig, ha megkapargatjuk a felszínt, már most kincseket találunk, és nem is csak a legendás, időutazással felérő Csepel Műveket. 

Aki nem odavalósi, az Csepelt egy vállrándítással szokta elintézni. Nincs ott semmi, minek mennénk oda – nem reprezentatív, de azért eléggé reális tükörnek tűnő saját közvélemény-kutatásom alapján ez az általános hozzáállás. A Csepel Művekről persze mindenki tud, és aki ínyenc, rajong is érte, ám azon túl a XXI. kerület vakfolt Budapest térképén.

Való igaz, Csepel most mintha túl hosszúra nyúló álmát aludná, és arra várna, hogy valaki felrázza az évtizedes szunnyadásból. Pár hónappal ezelőtt

még úgy tűnt, ez mindjárt be is következik, csak aztán jött a kormány óriási megszorító csomagja, azon belül is lendült Lázár János kaszája, és elhullott egy sor tervezett csepeli beruházás, köztük olyanok, melyek berúghatták volna a kerület jövőjét.

 Fazekas István felvételei

Mégsem készül el a sziget északi részének senkiföldje-dzsumbuját leváltani hivatott közpark és vizes élőhely, és nem lesz Galvani híd sem, amivel megszűnik a lehetősége annak, hogy új, modern városrészek nőjenek ki a földből. Helyette új vasúti híd épül a Gubacsi híd helyett, "a katonai mobilitás jegyében." Nem fejlesztik sem az északi, sem a déli szennyvíztisztító telepet, meghatározatlan ideig el kell felejteni az evezősközpontot és az atlétikai edzőcsarnokot is, valamint nem kap a délnyugati kerületrész sportparkot, az északi zsilip három műemléki épülete meg felújítás helyett pusztulhat tovább.

A kerület vekkere tehát mégsem mostanában fog felcsörömpölni, azzal együtt azonban a szunnyadó Csepel is tartogat annyi izgalmat, hogy bőven megérje értük HÉV-re ülni. A történelemkönyve is vaskos, csapjuk fel a legelején, és száguldjunk át a legfontosabb fejezetein.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr318223167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása