CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Akkor most mi van: katonai művelet vagy háború?

2023. november 04. 00:03 - csú

orban_es_putyin_orban_putyin_labtorloje_2.pngOrbán Putyinnal folytatott pekingi beszélgetése során így fogalmazott: „a katonai műveleteket és a szankciókat sajnos megszenvedték a kapcsolataink”. Orbán szóválasztásával egyértelműen Putyin barátjaként deklarálta magát. Nagyobb baj, hogy bennünket is.

Orbán egyetértése jeleként az orosz vezetés által használt terminus, a „különleges katonai művelet” (cциaльнaя вoeннaя oпeрaция) egy rövidített változatát használta.

A beszélgetés után következő sajtótájékoztatón viszont úgy nyilatkozott, hogy a „háború ellenére” is igyekeznek

fenntartani a jó orosz–magyar kapcsolatokat.

Akkor most mi van: katonai művelet vagy háború? Itthon, tudjuk, az „ukrajnai háborúra” hivatkozva sokadszor meghosszabbított „háborús veszélyhelyzet” van érvényben. A nemzetközi jog – ezt tudhatná akár a jogvégzett miniszterelnök is – 1945 óta nem ismeri el a háborúindítás jogát (jus ad bellum). A kollektív erőszak általános tilalma van érvényben, ez alól csak két kivétel létezik: az önvédelem joga és a kollektív biztonságot ért fenyegetés elleni védekezés. Oroszország már majd két éve megsérti az erőszak alkalmazásának általános tilalmát, Ukrajna pedig jogosan védekezik az országába zúduló hadsereg ellen.

Orbán Putyinhoz fordulva az úgynevezett „katonai műveletekhez” hasonlóan károsnak nevezte a „szankciókat”. Ezekkel a nemzetközi szervezetek a putyini törvényszegést kívánják megakadályozni vagy legalábbis korlátozni.

Orbán szóválasztásával egyértelműen Putyin barátjaként deklarálta magát Pekingben. Nagyobb baj, hogy bennünket is.

Forrás: Huszár Ágnes (Élet és Irodalom)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7918244829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása