CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lendvai Ildikó: "Már elég sötét van. Nemcsak Georgia vöröslő dombjain."

2023. november 13. 00:03 - csú

martin_luther_king_2.jpgMegölték, mert volt egy  álma, ami csak a halála után, a halála árán valósult meg. "A sok jeles Márton közül szívemhez Martin Luther King áll a legközelebb. Gandhi mellett ő a másik legendás alakja a rossz törvények ellen tudatos "törvényszegéssel", de békés eszközökkel fellépő polgári engedetlenségnek. A mi "polgári engedetlenkedő" pedagógusaink is őt követték. Pintér erre azt mondta, ő nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát. (Jobban kellett volna figyelnie a történelem órán - őt még szaktanár tanította.)"

Márton nap. Egy szent napja, aki kicsit a miénk: a mai Szombathelyen, a római birodalom Savaria névre hallgató városában született. Ő az, aki egy didergő, otthontalan koldust látván kettévágta saját köpenyét, és a felét odadta neki.

Hja, változnak az idők: ma inkább bezárnák Iványiék hajléktalan kórházát és szálláshelyét.

Az is ő, aki amikor püspököt akartak csinálni belőle, szerénységében inkább elbújt a libák közé, de azok elárulták hangos gágogásukkal. (Ennek emlékére eszünk libát ilyenkor.)

Hja, változnak az idők: ma a libák (gúnárok is) azért gágognak hangosan, hogy nevezzék már ki őket valami nagyfőnöknek.

A sok jeles Márton közül

szívemhez Martin Luther King áll a legközelebb. Gandhi mellett ő a másik legendás alakja a rossz törvények ellen tudatos "törvényszegéssel", de békés eszközökkel fellépő polgári engedetlenségnek. A mi "polgári engedetlenkedő" pedagógusaink is őt követték. Pintér erre azt mondta, ő nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát. (Jobban kellett volna figyelnie a történelem órán - őt még szaktanár tanította.) Pedig Martin Luther King éppen 1956-os magyar példával érvelt a rossz törvények elleni fellépés joga mellett: "Minden, amit Hitler tett Németországban, 'legális' volt, és minden, amit a magyar szabadságharcosok tettek Magyarországon, 'illegális' volt."

Az afroamerikaiak egyenlő jogait követelő nagy Washingtoni Menetelésen 250.000 ember előtt mondta el híres beszédét, a "Van egy álmom..."-at.  "Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé." Kennedy tévén nézi a beszédet, és így kommentálja: "Atkozottul jól csinálja. Átkozottul jól."

Később mindkettőjükkel merénylet végez. Martin Luther King éppen Memphisben van, a köztisztasági dolgozók, szemétszállítók, utcaseprők sztrájkját támogatja. Itt éri a halálos lövés. Még nincs 40. Négy gyereke és fél Amerika siratja. Meggyilkolása helyén emléktábla, bibliai idézettel: "Ímhol jő az álomlátó."

De mozgalma hatására 1964-ben az amerikai Polgári Törvénykönyv kimondja a faji megkülönböztetés tilalmát, 1965-ben törvény védi a feketék választójogát. Emlékközpontját évtizedek múlva -mint a képen látható- az első fekete amerikai elnök avatja.obama_felesegevela_martin_luther_king_emlekmunel.png

Már a gyilkos golyó előtt is érte őt sokminden. Tudatos lejárató kampány (ismerős itthonról, nem?), politikai per mondvacsinált okból, "gyorshajtásért", bombamerénylet a lakása ellen. Több tucat aktivista társát lincselték meg. Tőle származik a mondás: "Csak amikor elég sötét van, látod meg a csillagokat."

Nem tudom, szerintem már elég sötét van. Nemcsak Georgia vöröslő dombjain.

Forrás: LENDVAI ILDIKÓ közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8618256731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása