CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Száguldás Trabanttal, Moszkviccsal, Wartburggal – Mennyibe került, mennyit vártak rá? - Egyszer volt Csepelen

2023. december 16. 00:05 - csú

trabantok_csepelen_a_szabad_kikotoben.jpgOptikai csalódás a címképen.  Az eredeti szöveg szerint ugyanis a Csepeli Szabad Kikötőben, gazdákra vártak a Trabantok és a Wartburgok, de valójában az autók reménybeli gazdái vártak éveket, hogy átvehessék az előjegyzett és kifizetett álomkocsikat..

Figyelmeztető jótanács 1963-ból: „A kis Trabant fürge masina. Különösen az új 600-as, amelynek sebessége megközelíti az óránkénti 100 kilométert. A többi, a Wartburg és a Moszkvics is  százon felül fut. Talán nem is jó biztonsági szempontokból, hogy az új gépkocsik szinte kivétel nélkül ma már jóval százon felüli sebességgel szaladnak. Az új vezetők hamar megszokják a nagy sebességeket…”

Jó hírt közölt az autósoknak a nagy példányszámú Képes Újság 60 éve. Csak két dologról nem szólt a lap: egy áhított kocsira minimum 4-5 évet kellett várni, és a mai szemmel alacsonynak látszó árak kifizetéséhez hány év munkájára volt szükség. Ezt írták:

„A Csepel Nagykereskedelmi Vállalat, amely az OTP-vel karöltve végzi a kocsik elosztását, elegendő mennyiségű új személyautóval rendelkezik. Ezeket Lágymányoson és a Csepeli Szabadkikötőben tárolják.

trabant_600-as.jpg40—50 ezer forint a Trabant, 65 ezer körüli, a típusnak megfelelő áron adják a Moszkvicsot, 60—70 ezerbe kerül a Wartburg és hasonló áron kapható az

skoda_a_60-as_evekbol.jpgúj Skoda is.

Mire ügyeljünk az új autók vásárlásánál? Vidékieknek, akik rossz bekötőutak mentén laknak, a Moszkvics ajánlható elsősorban, mert magasabb építésű, s rugózása, a kocsinak a földtől való magassága a gyengébb utakra is alkalmas. A Skoda és a Wartburg inkább jó utakra ajánlható.

A kis Trabant fürge masina. Különösen az új 600-as, amelynek a sebessége megközelíti az óránkénti 100 kilométert. A többi százon felül fut.

moszkvics_a_szalonban_1963.jpgTalán nem is jó biztonsági szempontokból, hogy az új gépkocsik szinte kivétel nélkül ma már jóval százon felüli sebességgel szaladnak. Az új vezetők hamar megszokják a nagy sebességeket, s a gyengébb utakon is gyorsan vezetnek.

trabant_fanak_hajtva.jpgEz nagy hiba, mert kellő vezetői gyakorlat híján könnyebben csinálnak karambolokat vagy hajtanak egy fának

trabant_butykolese_panel_elott.jpgNem azért futnak a modern kocsik százon felüli sebességgel, hogy állandóan száguldjunk, hanem azért, hogy kellő utazósebességet biztosítsanak. Ez pedig még ma sem több a 60—70 kilométeres átlagnál!”

Forrás: Képesújság 1963. november 2.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8518271605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása