CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd megbukott számtanból - Béke téri békétlenség – Leértékelt lakások – Lufikat fúj a kerületvezető - Kitekintő - Egy hét

2024. február 11. 00:05 - csú

del-pesti_tankeruleti_kozpontcsepel_sc_toth_janos_nemeth_szilard.jpgNémeth Szilárd szószegése már szót sem érdemel? Tankerületi központ lett a stadion területén lévő felújított épületből. A „Béke téren”, pontosabban a Csepel SC Béke-téri sporttelepén, ahova, Németh mindig azt ígérte, hogy csak sportcélú beruházást támogat. Ez egy kicsit messze van a sporttól. Igaz, a tankerületi dolgozóknak jó sportolási és parkolási, tankolási lehetőséget is teremtett.

Hétfőn a kormányközeli origo-hu-ban válaszolt Németh Szilárd a múlt héten lezajlott Dél-Pesti Tankerületi Központ Csepel SC Béke-téri elhelyezésével kapcsolatos kritikákra. https://www.origo.hu/itthon/20240205-dollarmedia-nemth-szilard-csepel.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator 

    A cikk, és természetesen Németh is, egyoldalú megközelítéssel vázolja a történteket, gondosan ragaszkodva a másik fél véleményének elhallgatásához. Szerintük mindenki hazudik, gyűlöletet kelt, politikai haszonszerzés áldozata vagy kiagyalója. Leginkább Borbély Lénárd és Ábel Attila barátai, s ekkor felsorolnak 11 sajtóorgánumot, a Magyar Narancstól, a propeller.hu-ig. A cikk alábbi néhány mondata azonban

sok mindenre magyarázatot adhat: 

„A kormány 229 millió forintos támogatásával a Béke téren sikerült egy lepusztult épületüket teljesen felújítani, és tizenöt évre átadni a Dél-Pesti Tankerületi Központnak. A hatszáz négyzetméteres irodaépület összkomfortos, hőszivattyús fűtéssel, légkondicionálással, 21. századi felszereltséggel, az irodák, tárgyalók, irattár, szerverszoba mellett étkezőkkel, zuhanyzóval, terasszal rendelkezik. Továbbá tíz autó részére belső udvari, zárt parkolóhely, elektromosautó-töltők, gondozott kert is a komplexum része. Mindezért egy jelképes, rendkívül kedvezményes összeget, százezer forintot fizet havonta a tankerület az alapítványnak.”

Néhány megjegyzés az idézett mondatokhoz: 

> A „Béke téren”, pontosabban a Csepel SC Béke-téri sporttelepén, ahova, Németh mindig azt ígérte, hogy csak sportcélú beruházást támogat. Ez egy kicsit messze van a sporttól. Igaz, a tankerületi dolgozóknak jó sportolási és parkolási, tankolási lehetőséget is teremtett.

> A 229, pontosabban a 228,6 milliós anyagi forrást még 2021-ben hagyta jóvá a kormány. (1685/2021./IX.29/sz.korm.hat.) A szövegben nincs szó arról, hogy a fenti fejlesztések 2023-ban valójában mennyibe kerültek. A miniszter az átadási ünnepségen 225 milliót említett. Eszerint ez az a ritka kivétel, amikor a két évvel korábban jóváhagyott beruházási összeg, az infláció ellenére, még soknak is bizonyult. Mi lett a fel nem használt összeggel? 

> Szerintünk Németh nem tartozik a jóságos szamaritánusok sorába. Az egész Béke-téri sporttelep általa megígért fejlesztése valószínűleg több tíz milliárdba fog valamikor kerülni. Ebben a helyzetben nem valószínű, hogy céljai megvalósításához rövid időn belül sok milliárdos állami támogatáshoz jut, ezért lehajol minden kis millióért. Ez pedig ~ 230 milliós üzlet volt. Mindent meg kellett tennie az üzlet megszerzéséért. Sikerült. Az állammal végül megcsináltatta a sporttelep egyik ikonikus épületének teljes felújítását és évi 1,2 milliós bevételhez (bérleti díjhoz) is hozzájutott. Ingyen, s ráadásul rendezni tudta a tízezer négyzetméteres terület egy részét is. Egyedül ő nyert a bolton, nem is keveset!

********** 

    Szerdán a privatbankar.hu visszatért a tavaly nyári elemzésére, a csepeli ingatlanárak alakulására. https://privatbankar.hu/cikkek/ingatlan/mennyit-er-az-ingatlanom-csepelen-egesz-jo-lakasokat-is-kifoghatunk-viszonylag-olcson.html?utm_source=rss&utm_medium=referral 

    Legfontosabb megállapítása, hogy a helyzet 2024 első hetében nem változott, a kerületi ingatlanok értékesítése – fővárosi viszonylatban –, változatlanul a legalacsonyabb átlagárakon történik a fővárosban. Jelentősen, 21,5 százalékkal csökkent viszont, az országos trendnek megfelelően, ebben a rövid időszakban is, az eladásra kínált csepeli ingatlanok száma., amelyek között 36,4 % a panelek aránya. 

    Többnyire a királyerdei nagyméretű családi házak tulajdonosai akarnak családi házaiktól megválni, kisebb részük felújított, a többség viszont az ún. gázkazános, már meghaladott fűtési rendszerrel. Változatlanul hiányoznak az újépítésű társasházak, míg az ún. Szabótelepi Revitalizációs Program elindulására még sokat kell várni. Bár az ún. szabadidős fejlesztések javították a kerület megítélését, a közlekedési, környezeti viszonyok valószínűleg változatlan „kerékkötői” a kerület gyorsabb fejlődésének.

**********

    Pénteken, a reggeli órákban tették közzé Borbély úr kampányában részt vevő munkatársak a főnök közösségi oldalán a januárról készült Helló Csepel! c. összefoglaló kisfilmet. Rájöttek, a polgármesteri monológ helyett jobb a fogadtatása az eredményekről szóló filmkockáknak, ezért rövidebb lett a szokásos havi kampányfilm. Az összeállítás követte a Csepeli Hírmondó legutóbbi számában között hasonló című, januári eseményekről készült összegzést. Hiába, az ismétlés a tudás anyja, s ráadásul mindent addig kell mondani, amíg egyszer el is hiszik az emberek. Ezért a CSH legutóbbi számához írt, pénteken megjelent írásunk itt is helytálló. 

https://csepeliek.blog.hu/2024/02/09/csepeli_botranyokrol_kaoszrol_dragasagrol_egyszot_se_mert_itt_orom_az_elet_a_csepeli_hirmondo_szerin#more18321427 

    A kisfilmben bemutatott fejlesztések (Vízmű lakótelep, Szabó Magda Közösségi tér előtti terület, a Kis János altábornagy utcai parkoló) a vele egy csapatban focizó, pontosabban az általa indított önkormányzati képviselő-jelöltek várható körzetiben megvalósult/megvalósuló beruházások. Borbély tehát előkészíti képviselő-jelöltjeinek a terepet. Az utolsó kockákon bemutatott TudásSziget kvízest pedig a saját maga által létrehozott, őt elnöknek, majd polgármesterjelöltnek megválasztott egyesület programja, önkormányzati létesítményben, amit valószínűleg önkormányzati pénzből is finanszíroz. 

**********

    Kedden Németh úr teljesítette Orbán Viktor által meghatározott heti feladatát: fb oldalán közzétette a pedagógusok béremelését hozsannázó kampányszöveget, amit már nem először jelentetett meg. 

    Ennek kapcsán mi egy kicsit hosszabb cikket ajánlunk olvasóink figyelmébe. Címe: „Történelmi léptékű” tanárbéremelés: mit jelent valójában az átlag 32,2 százalék”. https://www.lakmusz.hu/tortenelmi-lepteku-tanarberemeles-mit-jelent-valojaban-az-atlag-322-szazalek/ Két idézet csak a cikkből:

„…A 32,2 százalékos átlagos béremelés azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a béremeléssel érintett pedagógusok fizetése átlagosan 32,2 százalékkal emelkedne. Nem egyéni bérszínvonal-emelésről van ugyanis szó, hanem 32,2 százalékos bértömegemelésről….A bértömeg a bruttó béreket és a munkáltatói járulékot (13 százalék szociális hozzájárulási adó) is tartalmazza.”

„…Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint viszont, ha mindezt beleszámoljuk, a kormány részéről félrevezető 32,2 százalékos béremelésről beszélni.

    Németh úr! A pedagógusok tudnak számolni. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Míg Novák Katalin le nem mond, minden este tüntetnek a Sándor-palota előtt. https://magyarnarancs.hu/belpol/nekem-nem-koztarsasagi-elnokom-novak-katalin-ellen-tuntettek-a-belugyminiszteriumnal-265567 

2) A BudapestGO lett az év applikációja. https://enbudapestem.hu/2024/02/08/a-budapestgo-lett-az-ev-applikacioja 

3) Bayer, Novák, Orbán... https://hirklikk.hu/kozelet/bayer-novak-orban/427887 

4) Lakner Zoltán: A Fideszben már bőszen keresik, milyen ellenügyet tudnak kreálni. https://www.szabadeuropa.hu/a/lakner-zoltan-a-fideszben-mar-boszen-keresik-milyen-ellenugyet-tudnak-krealni/32811283.html

5) Kegyvesztett kegyelmesek.  https://nepszava.hu/3224796_kegyvesztett-kegyelmesek

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3418323233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása