CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hazárdjáték a csepeliek bőrére – Polgármesteri trükkök – Fideszes fenyegetések - Ez (is) volt a hét

2024. február 18. 00:05 - csú

abel-borbely_loval_kettos_portre_lova_tesz_2.pngFebruár 22-én kiderül, hogy a kerületvezetők kit akarnak és kit tudnak lóvá tenni az idei költségvetéssel. A most záruló héten még nagy erőkkel dolgoztak a projekten…

    A törvényi határidő utolsó napján, február 15-én terjesztette be a polgármester az önkormányzat 2024. évi költségvetési tervezetét – tudtuk meg a polgármester fb oldalán megjelent írásból:

„Hosszas és alapos munka eredményeképpen az önkormányzat pénzügyi szakemberei elkészítették Csepel 2024-es költségvetését, amely biztonságos, stabil és nyugodt működést tesz lehetővé erre az évre is, a megszokott rendben. A mai napon az előterjesztés aláírásra és benyújtásra került.”

    Most csak néhány megjegyzésünk van Borbély úr posztjához: 

1) Miért nem jelent meg a bejelentés az önkormányzat hivatalos honlapján? 

2) „Ennek értelmében jöhet….” harangozta be a polgármester az általa tervezett béremeléseket, ami egyelőre csak javaslat, még nem biztos, hogy valóban jöhet. A döntés a képviselő-testületre tartozik. Nincsenek illúzióink, ugyanis a szöveg ellenére a polgármester nem egyeztetett az ellenzékkel. Arról nem is beszélve, hogy a nem kötelező feladatok között a felsoroltakon túl is vannak olyanok, amelyeket elhallgat Borbély úr, s amelyek miatt kevesebb az esélye a költségvetés elfogadásának, pl. a sporttámogatások, a több mint 700 milliós, kampánycélokat szolgáló kiadások, stb miatt.

3) „A kerület működése a választók döntése nyomán alakult az elmúlt években is…” olvashattuk a szövegben. Nem igaz! A 2019-es választások eredménye ellenére, csak „átállásokkal” jöttek létre a frakciók a testületben vagy pl. a választók javaslatait felvállaló ellenzéki javaslatokat a kialakított hatalmi struktúra az elmúlt években rendre elutasította.  Akkor miért kellene mindezt tiszteletben tartani? A költségvetés elfogadására senki nem kötelezhető, ráadásul nem az ellenzék feladta.

    Ehhez a kérdéskörhöz tartozik, hogy a polgármester a képviselő-testület összehívására vonatkozó Szervezeti Működési Szabályzatban foglaltakat most sem tartotta be: a péntek déli határidőig nem hívta össze a képviselő-testület ülését. Majd, miután megkapta a Fidesz-KDNP-frakció javaslatát, 12:16 órakor egy rosszindulatú, zsarolásnak is minősíthető, bizonyíték nélküli állítást posztolt fb oldalán. A képviselő-testületi ülés meghívója valamikor a délutáni órákban jelent csak meg az önkormányzat honlapján, a csepel.hu-n.

    Ezt követően a magyarnemzet.hu jelentette meg a csepeli Fidesz-KDNP frakció közleményét, amelyben bejelentik: nem támogatják Borbély Lénárd költségvetés-tervezetét. https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/02/nem-tamogatja-borbely-lenard-koltsegvetes-tervezetet-a-csepeli-fidesz-kdnp?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    Sok minden kiderülhet tehát a képviselő-testület február 22-re tervezett ülésén. Úgy tűnik, Borbély kezdi elveszíteni a fejét, s kompromisszum képtelenségével, együttműködésre alkalmatlan magatartásával, döntéseivel, vagdalkozásával csak rontja költségvetés-tervezete elfogadásának esélyeit. 

Megjegyzés: a testületi ülés eddig tervezett 22 előterjesztésére a későbbiekben visszatérünk

**********

    Szerdán, a 21.kerulet.ittlakunk.hu tette közzé, hogy folytatódott a Csepeli Napközis Táborban a fejlesztés. Mint ismeretes 2021. július 3-án a polgármester avatta az 1,8 milliárdból korszerűsített tábort, amelyből, állítólag, 720 mFt-ot tett ki az önkormányzati önerő nagysága. Most, folytatódik a sokat vitatott, sokba került beruházás, 4 db egyedi faház kerül elhelyezésre a területre. s készülőben van egy különleges mezítlábas ösvény a tervezett kisházak között(!), amely a családi szórakozás mellett még talpmasszázst(!) is biztosít. Hogy ebben a gazdasági helyzetben mi indokolta éppen ezeket a fejlesztéseket, s mennyibe kerül majd a beruházás, arról nincs semmilyen tájékoztatás. Miért? Ki a felelős a hiányos tájékoztatásért? Mennyibe kerül a fejlesztéssel együtt a tábor fenntartási, működtetési költsége? 

**********

    Február 12-én, hétfőn vette kezdetét Csepelen az idei lomtalanítás a Fővárosban. Az akcióról előre tájékoztatták a lakosságot, sajtón, szórólapokon, a postaládákba bedobott tájékoztatókon keresztül. Az első hét tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a korábbi évekkel szemben egyelőre nem lepte el az utcákat, nagyobb tereket a lomtalanítás céljából kidobásra került háztartási lomok, hulladékok. Talán a tavaszi nagytakarítás előtti időszaknak, a Budapesti Közművek szigorúbb előírásainak, a lakosság szociális helyzete romlásának, a közterület-felügyelet és rendőrség bejelentett közös akcióinak – miszerint a lomis autókról leszerelik a rendszámokat és azonnal kivonják a forgalomból –, köszönhetően, rendezettebbnek tűnik a lakossági hulladékok kihelyezése, s a lomizók jelenléte sem nagyon érzékelhető a kerületben.

    A lomtalanítással kapcsolatos tudnivalók elérhetők még a https://www.fkf.hu/2024-evi-lakossagi-lomtalanitas-idopontjai linken keresztül. Csepelen, február 22-én lesz vége a lomtalanításnak.

**********

    Nem először házal már Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, rezsibiztos, országgyűlési képviselő, Dudás Zoltánnal együtt, a Fidesz, a kormány vezetőinél. Kedden, közösségi posztja szerint, Kövér Lászlónál, Németh régi barátjánál, a parlament elnökénél jártak. Teljesen véletlenül, most az önkormányzati és európai parlamenti választásokról egyeztettek. Hogy mi indokolta az egyeztetést, miben állapodtak meg, azt most sem tudtuk meg. Csak nem képzeljük, hogy Németh felfedi kártyáit. Mivel hetek óta folyik a pletyka arról, hogy polgármesterjelölteket keres, divatos szóval castingol, s hallottunk már arról is, hogy állítólag csak Dudás urat tudta megnyerni a csepeli polgármesteri versenyben való benevezésre. Németh úr! Kövér úr támogatta a tervezett új szerepben Dudás urat?

**********  

A héten újra megjelent a postaládákban a kormány impresszum nélküli időszaki propaganda kiadványa a Jókor. A hasznos információk nyugdíjasoknak alcímet viselő reklámanyagot csak a nyugdíjasok kapják, az egész országban. Hogy kitől az csak abból derült ki, hogy mint mindig, Orbán Viktor semmitmondó levelével indul a propaganda szöveggyűjtemény. Tartalmát, a lap készítésének hosszabb átfutási ideje és az új mondanivalók hiánya miatt eléggé elavult, régi, már lejáratott, döntések, lózungok adják, amelyek messze állnak a mindennapok valóságától. Megtudhattuk, hogy a színész, ha egészséges, akár 100 évig is elél, a hétgyermekes miniszter szerint a kormány a 2010-ben kötött szövetségre építve megbecsüli és tiszteli az időseket, sőt őrangyallal, azaz gondosórával is ellátja őket, a volt államfő felesége még most is teniszezik stb. Gond egy szál se. A nyugdíjasok, ha részt vesznek a lap nyereményjátékban, még nyerhetnek is, ráadásul megismerhetik a legfontosabb kormányzati intézkedéseket. Hajrá! 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Kritikus tömeg a rendszer ellen – Galéria a hatalmas budapesti tüntetésről. https://nepszava.hu/3225698_kritikus-tomeg-a-rendszer-ellen-galeria-a-hatalmas-budapesti-tuntetesrol 

2) Miskolcon is volt tüntetés a kegyelmi botrány miatt. https://telex.hu/belfold/2024/02/16/miskolcon-is-volt-tuntetes-a-kegyelmi-botrany-miatt 

3) Ezer sebből vérzik a kormánypárti mantra a „következmények nélküli baloldalról” és a hibáik miatt azonnal lemondó fideszesekről. https://www.lakmusz.hu/ezer-sebbol-verzik-a-kormanyparti-mantra-a-kovetkezmenyek-nelkuli-baloldalrol-es-a-hibaik-miatt-azonnal-lemondo-fideszesekrol/

4) Orbán újabb baráti pofonba szaladt bele.  https://hirklikk.hu/velemeny/orban-ujabb-barati-pofonba-szaladt-bele/428184 

5) NATO-konferencia: teljes csőd Orbán külpolitikája. https://hirklikk.hu/kozelet/nato-konferencia-teljes-csod-orban-kulpolitikaja/428204 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6718327719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása