CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megjöttek a csepeli BHÉV új ikervonatai - 1965-ben történt. Egyszer volt

2024. március 02. 00:05 - csú

hev_ikervonat_1965_bejaratos_uton.jpgJövőre ünnepelhetjük vagy sirathatjuk a fél évszázados jubileumát a képen látható HÉV-szerelvénynek. Kényszerűségből még mindig bírniuk kell a strapát. Valamikor frissek, fiatalok voltak...Csaknem 50 éve, 1965-ben hivatalosan már nem gyorsvasútnak, de még nem is HÉV-nek nevezeték a mára sokat átélt csepeli HÉV-et. A BHÉV, vagyis a Budapesti Helyiérdekű Vasút lett az egyik főszereplő az Esti Hírlap legjobban olvasott hasábjain. A másik főszereplő a frissen érkező „új, korszerű szerelvények”, a frissülő járműpark. Ezt írta az újság 1965-ben:

„A BHÉV vonalain szeptember 1-től folyamatosan megjelennek az új, korszerű szerelvények. Az év végéig öt, egyenként 600 személy, két, egyenként 1200 személy befogadására alkalmas ikervonat jelenik meg a BHÉV vonalain.

Az 1200 személyes vonat

négy motorkocsiból, és két pótkocsiból áll, az utóbbiakat a motorkocsik közé iktatják. Az év végén a csepeli vonalon már csak ilyen nagy sebességű, valóban korszerűnek mondható szerelvények járnak, s forgalomba helyezésükkel lényegesen csökken az utazási idő.

Az utasok a Boráros térről 10 perc alatt jutnak ki a csepeli BHÉV- végállomáshoz. A vállalat az 1200 személyes szerelvényeket a Csepel Vasmű műszakváltása körüli időben indítja, úgyhogy a csepeli dolgozók kényelmesen és gyorsan jutnak el a Boráros térről munkahelyükre, illetve Csepelről a Boráros téri végállomásra.

a_kvassay_hidon.pngEzeket a szerelvényeket váltották le az akkor új vonatok.

esti_hirlap_hev_1965_julius.jpgAz Esti Hírlap cikke

Forrás: Esti Hírlap és MTI - 1965. július 31.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7318325159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása