CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Választás után is folyik a kampány a Csepeli Hírmondóból

2024. július 11. 00:07 - csú

sorozo_csepeli_fideszesek_nemeth_borbely_abel_plusz_harosi_2.pngA CSH-ban már nem akarnak emlékezni erre az idilli képre, helyette dicsőítik Borbély Lénárdot, ekézik az ellenzéket, s nagyon nekimentek Németh Szilárdnak. Hol vagytok régi barátok? Ki nevet a végén?

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) július 10-én megjelent 2024. 18. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

    Három héttel a legutóbbi lapszám után, máris olvashattuk a Csepeli Hírmondó legújabb számát. Lehet, hogy sokan örültek a várva várt újságnak, a benne már jól ismert szerzők unalomig ismételgetett, Borbély Lénárdot dicsőítő cikkeinek, mondatainak. Sajnos nem csak nyugaton változatlan a helyzet, Csepelen, a Csepeli Hírmondóban is. Tovább folyik a kampány, mintha mi sem történt volna: dicsőítik Borbély Lénárdot, ekézik az ellenzéket, s nagyon nekimentek Németh Szilárdnak. 

Az pedig, hogy mi történt a nagyvilágban, az országban, a fővárosban, hányadszor számolják át a főpolgármesteri választások szavazatait, mit tervez a miniszter a bennünket is vastagon érintő iparűzési adó átalakításával, hogyan élik meg a csepeliek az újabb benzináremeléseket, stb. nem érdekes. A győzelmi mámor folyamatos fenntartása, az ünneplések, az újabb mindent megköszönő, köszöntő hajókirándulás, a labdarúgó EB eseményei fontosabbak. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Ülésezett a képviselő-testület: támogatások, díszpolgári címek

    A cikk a csepel.hu-n július 2-án megjelent írás módosított változata. Blogunk a június 26-i képviselő-testületen történtekkel már korábban foglalkozott. 

https://csepeliek.blog.hu/2024/06/30/egy_het_csepelen_megerik_a_penzuket_a_ki_mit_tud_-ban_szerepel_a_keruleti_pazarlo_bulik_hattere_disz#more18437579  

    Most csak néhány megjegyzésünk van a CSH cikkével. Borbély úr azt nyilatkozta, hogy a „…bölcsődékben van elég férőhely.” Ez igaz, azonban a bölcsődei férőhelyek kihasználtsága, a testületi anyag szerint, ~ 72 százalékos. Ami szakmai szempontból ideálisnak mondható, másrészt néhány számon érdemes elgondolkodni. 

* Január 1-én a csepeli, bölcsődéskorú gyermekek száma 1.559 fő volt, tehát a korosztályhoz tartozó gyerekek ~ 20,6 százaléka vette csak igénybe a kerületben a bölcsődei ellátást. Mi lehet az ok, amiért ilyen kevés szülő viszi bölcsődébe gyermekét? Ez egyébként azt is jelenti, hogy a korosztály majd 80 százaléka valamiért nem részesül a gyermekek fejlődése, nevelése szempontjából rendkívül fontos bölcsődei ellátásban. Lehet, hogy a szülők nem tudják megfizetni a bölcsődei ellátást? Mivel az önkormányzat vezetése 2010 óta sok százmilliót vont ki a szociális ellátás támogatási rendszeréből, lehet, hogy az elvonások is komoly hatással voltak és vannak a csepeli lakosság elszegényesedési folyamatára? 

* Mivel a kerületi létszám további fogyásával kell számolni, a bölcsődei ellátást igénylők száma tovább csökkenhet, ami egy idő után felvetheti a rendszer fenntartási gondjait, pláne, ha a kormányzat további milliárdokat von el az önkormányzatoktól, s már az eseti támogatásokkal, ajándékosztogatásokkal, kampányakciókkal sem lehet kezelni a helyzetet. 

Ugyanez a helyzet az óvodai létszám negatív alakulásával is. Igaza van a polgármesternek: „meg kell nézni, mennyi intézménye és óvónője van a kerületnek.” Azonban a bérfeszültségek jogos és helyes megoldása nem tette könnyebbé az egész intézményrendszer közép-és hosszútávú fenntartásának feladatait, amelyek túlnőnek a választási kampány sikere érdekében hozott döntéseken. 

2) Elutasították három iskolaigazgató pályázatát

    Blogunk már reagált az ismétlődő skandalumra. https://csepeliek.blog.hu/2024/07/07/egy_het_csepelen_panikra_semmi_ok_sincs_sajnalatos_esemenyek_gyava_a_regi-uj_polgarmester_beket_papo#more18441781 Ezért röviden idézzük, korábbi, szerintünk most is helytálló véleményünket, azzal együtt, hogy az illetékesek lezárták a változtatás esélyeit: 

„…fideszes városvezetők, képviselők is felszólaltak az iskolájukat érintő döntésekkel szemben. Borbély úr is nyíltan, pl. sajtóközlemény vagy sajtótájékoztató formájában is felléphetne a döntés ellen. Vajon miért nem tette/teszi? Már civilként választották meg polgármesternek, s mégsem mer nyíltan kiállni a kormánnyal szemben (a végső döntés a Belügyminisztérium államtitkárának hatásköre), a pedagógus társadalom mellett. Mitől fél?” 

    Egyébként kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit ért a polgármester a cikk utolsó mondata alatt: „Bízom benne, hogy mielőbb mindenki számára megnyugtató megoldás születik a helyzetre.”? A belenyugvást? Lehet, hogy számára ez a megnyugtató? És a pedagógusoknak?

3) Választás után: mintha mi sem történt volna

    A polgármester legkedvesebb, bülbül szavú, a polgi dicső tetteit megörökítő belső titkos munkatársa, Tk, folytatta a legutóbbi számban elkezdett egyoldalú helyzetértékelését. Blogunk a legutóbbi ömlengésére már reagált. https://csepeliek.blog.hu/2024/06/21/diadalmamor_kozben_nyoma_sincs_a_valtozasnak_a_kozpenzbol_kiadott_csepeli_kampanylapban#more18431899 

    Lehet még további lapszámokban folytatni a Holdról is látható győzelem feletti diadalmámort, lehet rámutatni az ellenzéki vereség utáni ellenzéki magatartás hiányosságaira, lehet tovább rugdosni Németh Szilárdot, mi azonban az újabb és újabb felesleges cáfolatok helyett, inkább idézzük a fentiekben belinkelt cikkünk utolsó mondatát:

„…Ha pedig a diadalmámor még sokáig tart, s a Borbély csapat nem foglalkozik a győzelem valódi okainak feltárásával, a reális helyzetértékeléssel, a várható politikai, gazdasági változások hatásaira való felkészüléssel, akkor Csepel csak még nagyobb vesztese lehet az előttünk álló változásoknak.” Azért a választások után egy dolog már biztos: vége a kampánynak, dolgozni kell!

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2118444377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása